mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Gledanje dokumentarcev o naravi pomirja

kl, 19.10.2020 13:07:29

Proti negativnim čustvom, ki jih sproža pandemija Covid 19 se lahko borite tudi z gledanjem kakovostnih dokumentarcev o naravi.

Delite na:
Gledanje dokumentarcev o naravi pomirja
Hrček Youtube/bbc

Raziskava, obljavljena v časopisu Journal of Psychology of Environmental je pokazala. da gledanje kvalitetnih oddaj o naravi lahko izboljša razpoloženje, zmanjša negativna čustva in lajša dolgočasje, ki ga sprožajo različne omejitve gibanja, ki so del ukrepov v času pandemije.

Ukrepi so pri mnogih ljudeh sprožili množico negativnih psiholoških posledic, vsebina, ki jo ljudje "zaužijejo" preko medijev, pa na vse še dodatno vpliva. Tako so v raziskavi primerjali vplive informativnih, filmsko/dramskih, zabavnih in dokumentarnih vsebin na televiziji.

"Naši rezultati kažejo, da gledanje posnetkov iz narave na televiziji zmanjšuje dolgočasje in izboljša razpoloženje," je dejal vodilni v raziskovalni ekipi Nicky Yeo. "Ljudje po svetu so soočeni z zmanjšanim dostopom do narave zaradi karantene ali policijske ure in naša raziskava kaže, da bi televizije lahko napetost, ki se zaradi tega pojavlja, pomagale zmanjševati na preprost način, s predvajanjem vsebin o naravi," dodaja.

Še boljše rezultate pa dajejo ogledi dokumentarcev ali narave z napravami za virtualno resničnost (VR), kaže raziskava.

Raziskovalci rezultate pojasnjujejo s tem, da je človek še vedno na nezavedni ravni močno povezan z naravo, katere del je.