Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ekološka hrana je res boljša izbira

C. R., Bodi zdrava, 17.10.2018 12:01:47

Pri Zvezi potrošnikov so zbrali podatke večletnih nadzorov o ostankih pesticidov v živilih za območje Evropske unije in Slovenije. Gre za živila, ki so pogosto na naših krožnikih.

Delite na:
Ekološka hrana je res boljša izbira
Največ pesticidov je ob peclju in muhi ter ob pečkah, zato te dele obvezno zavrzite, za malčke sadje tudi olupite. Thinkstock Photos

Za dobro novico navajajo, da v tem obdobju v otroški hrani, žitih in žitnih izdelkih ter živilih živalskega izvora niso našli pesticidov nad mejo določljivosti, kar pa ne velja za sadje in zelenjavo. Pod drobnogled so vzeli tudi rezultate nadzora ekoloških živil.

Najbolj umazani 

Zadnji dostopni podatki kažejo, da je največ pesticidov v papriki iz Španije in Srbije, v solati iz Španije, v malinah iz Slovenije in Bolgarije, v kitajskem ingverju, hrvaški blitvi, bolgarskem grahu, pomarančah iz Španije, jabolkih iz Srbije, nektarinah iz Italije in poru iz Nizozemske. ZPS še navaja, da so leto poprej, torej za leti 2014 in 2015, največ ostankov pesticidov našli v mandarinah, hruškah, pomarančah, kumarah (leta 2014) ter v bananah, grozdju in paprikah v letu 2015.

Preberite tudi: Rdeče vino je za kožo fino. Kliknite TUKAJ!

Skrb vzbujajoč »koktajl učinek«

Iz poročil Evropske agencije za varno hrano (EFSA) za leti 2014 in 2015 izhaja, da so bili z več kot desetimi pesticidi onesnaženi: grozdje, jagode, paprika, jabolka, hruške, čaj. Po mnenju ZPS je posebno skrb vzbujajoče, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid. O tako imenovanem »koktajl učinku« večjega števila ostankov pesticidov v enem vzorcu govorimo, kadar v obdobju rasti kmetje uporabljajo več vrst pesticidov. Glede na trenutno zakonodajo je mejna vrednost ostankov določena le za posamezno kemikalijo in ne za vsoto (»koktajl učinek«), a naj bi EFSA še letos izdala poročilo o tveganjih, ki jih povzroči tak koktajl kemikalij.

prehrana_ThinkstockPhotos-656758600.jpg
Živila kupujte pri različnih prodajalcih, večinoma sezonsko ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.
Thinkstock Photos

Zakaj izbrati eko? 

EFSA je pripravila statistično preglednico živil, ki so jih med letoma 2013 in 2015 testirali na ostanke pesticidov. V analizo so zajeli več kot trideset tisoč naključnih vzorcev svežih živil, zlasti sadje in zelenjavo. Izsledki poročila navajajo, da ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov. Ekološka živila morajo biti certificirana za vsako stopnjo prehranske verige. Ekološko kmetijstvo je trajnostno, saj je uporaba sintetičnih pesticidov in lahko topnih mineralnih gnojil prepovedana. Zaradi uporabe izključno ekološkega humusa, kolobarjenja in gnojil iz hlevov živali, ki so v ekološki reji, je poskrbljeno za dobro rodovitnost tal. Prav tako je prepovedano uporabljati semena GSO ali krmiti živali s krmo GSO, v predelanih ekoloških živilih pa sestavine GSO niso dovoljene, kakor tudi ne uporaba ionizirajočega sevanja. V živinoreji sta prepovedana preventivno zdravljenje in uporaba hormonov, živali morajo imeti prost izhod iz hleva, zato tudi kletke niso dovoljene. Zaradi manjše porabe pesticidov in umetnih gnojil ter krajših distribucijskih poti ekološko kmetovanje tudi manj prispeva k nastanku toplogrednih plinov.

Kaj so pesticidi in MVO?

Pesticidi so kemikalije oziroma fitofarmacevtska sredstva, ki se uporabljajo za varstvo rastlin pred škodljivci in plevelom. Ostanki teh kemikalij v živilih morajo biti nadzorovani, saj lahko vplivajo na naše zdravje. Glede na zakonodajo je v EU dovoljeno uporabljati več kot tristo kemikalij, določene so tudi njihove največje mejne vrednosti ostankov v živilih (MVO).

prehrana_ThinkstockPhotos-666159754.jpg
Sadje in zelenjavo temeljito operite, najprej z namakanjem za najmanj pol minute v mlačni ali topli vodi.
Thinkstock Photos

Nasvet ZPS-ja, kako se izogniti pesticidom

- Živila kupujte pri različnih prodajalcih, večinoma sezonsko ter lokalno pridelano sadje in zelenjavo.
- Najbolje je kupovati ekološka živila, saj je pri njihovi pridelavi dovoljena uporaba pesticidov bistveno manjša.
- Sadje in zelenjavo temeljito operite, najprej z namakanjem za najmanj pol minute v mlačni ali topli vodi.
- Največ pesticidov je ob peclju in muhi ter ob pečkah, zato te dele obvezno zavrzite, za malčke sadje tudi olupite.
- Če vrtnarite, uporabljajte za varstvo rastlin predvsem mehanske postopke in ne kemikalij.