koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 10. avgusta

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

denar, delavec, kovanci Svet24.si

Zavod RS za zaposlovanje danes izplačuje ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Tara Zupančič Njena.si

Tara Zupančič hvaležna za vsako solzo

Dva metra nista več varna?

KL, 08.07.2020 12:37:07

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je priznala, da je vendarle mogoče, da se novi korona virus širi tudi na večje razdalje po zraku.

Delite na:
Dva metra nista več varna?
covid-19, koronavirus, novi kronavirus Pixabay

Včeraj je skupina neodvisnih raziskovalcev objavila sporočilo, v katerem je WHO obtožila, da podcenjuje širjenje virusa Sars-Covid 19 po zraku, že danes pa je predstavnik globalne zdravstvene organizacije izjavil, da je "vse več dokazov, da se virus lahko širi po zraku na večje razdalje, kot so menili doslej."

Na novinarski konferenci v Ženevi je Benedetta Allegranzi, tehnična vodja WHO-jevega odseka za nadzor in preprečevanje okužb povedala: "Možnosti za prenos okužbe po zraku na javnih prostorih, posebej pod posebnimi pogoji, v natrpanih, zaprtih in slabo prezračevanih prostorih, ne moremo izločiti. Vendar je treba zbrati in pravilno interpretirati dokaze, kar podpiramo."

WHO je do sedaj kot možnost za okužbo upoštevala predvsem kapljični prenos iz nosu in ust in domnevala, da te kapljice hitro padejo na tla.

V ponedeljek pa je v odprtem pismu organizaciji 239 znanstvenikov iz 32-ih držav poudarilo dokaze, ki naj bi podpirali možnost, da majhne kapljice, ki vsebujejo virus, precej dlje časa lahko vztrajajo v zraku in se širijo na večje razdalje, ter okužijo ljudi, ki jih vdihnejo. Skupina je pozvala WHO naj posodobi smernice za preprečevanje okužbe v skladu z novimi podatki.

"Želimo le, da WHO prizna dokaze," je dejal eden od podpisnika odprtega pisma Jose Jimenez iz Univerze v Coloradu. "Ne gre za napad na WHO. Gre za znanstveno razpravo, vendar smo se odločili, da gremo v javnost, ker je organizacija doslej zavračala preučitev dokazov."

Medicinci so doslej zelo nasprotovali t.i. možnosti aerosolne okužbe in postavili zelo visoko mejo za dokaze. Ključni vzrok je bil strah pred paniko. "Če ljudje slišijo, da se virus lahko prenaša po zraku, bodo zdravstveni delavci začeli zavračati delo v bolnišnicah, ljudje bodo pokupili vse visoko zaščitne maske in teh ne bo dovolj za države v razvoju, ki so najbolj na udaru," je podaril Jimenez.

Ali to pomeni, da bo v prihodnje treba upoštevati večjo razdaljo, ali celo ponovno zaprtje klubov, kinodvoran, gledališč, verskih objektov ali celo javnega prometa? Upamo lahko, da bomo odgovore izvedeli kmalu.