eyes-5248678 Dobra karma

V zenici umrlega za vedno ostane zadnji ...

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

cepivo, sputnik V Svet24.si

Kako blizu je cepivo proti koronavirusu?

20180524-00862576 Necenzurirano

Kostić od Gorenjske banke dobil že 200 milijonov...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Dovolj je samo dobro umivanje rok

kl, 26.08.2020 17:04:44

Nemški strokovnjaki svarijo pred pretirano uporabo razkužil za roke.

Delite na:
Dovolj je samo dobro umivanje rok
umivanje rok Dreamstime

"Koronavirus je enostavno odstraniti z rok. Treba jih je samo temeljito opravti," je povedala dr. Iris Chaberny, direktorica Inštituta za higijeno v univerzitetni bolnišnici u Leipzigu.

Opozorila je, da večini ljudi ni potrebno kopičiti razkužil. Še več, to je lahko tudi nevarno, opozarja zdravnica. "Dezinfekcijska sredstva so pogosto in nujno potrebna drugje. Potrebuje jih medicinsko osebje, ne le zaradi koronavirusa, pač pa tudi zaradi drugih patogenov. Poleg tega se nekatere stvari v bolnišnivah odvijajo hitro in časa za temneljito pranje rok ni veliko." pravi dr. Chaberny.

Tudi nekateri drugi bolniki, recimo rakavi bolniki po kemoterapijah in oboleli za Aidsom jih potrebujejo. "Za te bi bila lahko prava katastrofa, če bi ostali brez njih zaradi paničnih nakupov ob morebitnih novih valovih.

Domači dezinfekcijski pripravki po internetnih receptih so lahko prav tako nevarni, saj pogosto ne vsebujejo sredstev za vlaženje kože, opozarja strokovnjakinja. "Uporaba teh sredstev pa vam lahko kožo na rokah izsuši, zaradi česar koža razpoka in je tako še bolj dostopna za patogene," razlaga.

Za čistost rok sta dovolj že milo in voda. Milo dovolj dobro uničuje viruse, le če si roke dobro namilimo, saj uničuje maščobni del virusove ovojnice. Tudi voda mora biti topla, umiti pa je potrebno dlani, zgornji del dlani, konice prstov in vsak palec posebej.

Sicer pa si pod člankom lahko ogledate video, ki prikazuje, kako si roke pravilno in temeljito operemo.