Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Dovolj je samo dobro umivanje rok

kl, 26.08.2020 17:04:44

Nemški strokovnjaki svarijo pred pretirano uporabo razkužil za roke.

Delite na:
Dovolj je samo dobro umivanje rok
umivanje rok Dreamstime

"Koronavirus je enostavno odstraniti z rok. Treba jih je samo temeljito opravti," je povedala dr. Iris Chaberny, direktorica Inštituta za higijeno v univerzitetni bolnišnici u Leipzigu.

Opozorila je, da večini ljudi ni potrebno kopičiti razkužil. Še več, to je lahko tudi nevarno, opozarja zdravnica. "Dezinfekcijska sredstva so pogosto in nujno potrebna drugje. Potrebuje jih medicinsko osebje, ne le zaradi koronavirusa, pač pa tudi zaradi drugih patogenov. Poleg tega se nekatere stvari v bolnišnivah odvijajo hitro in časa za temneljito pranje rok ni veliko." pravi dr. Chaberny.

Tudi nekateri drugi bolniki, recimo rakavi bolniki po kemoterapijah in oboleli za Aidsom jih potrebujejo. "Za te bi bila lahko prava katastrofa, če bi ostali brez njih zaradi paničnih nakupov ob morebitnih novih valovih.

Domači dezinfekcijski pripravki po internetnih receptih so lahko prav tako nevarni, saj pogosto ne vsebujejo sredstev za vlaženje kože, opozarja strokovnjakinja. "Uporaba teh sredstev pa vam lahko kožo na rokah izsuši, zaradi česar koža razpoka in je tako še bolj dostopna za patogene," razlaga.

Za čistost rok sta dovolj že milo in voda. Milo dovolj dobro uničuje viruse, le če si roke dobro namilimo, saj uničuje maščobni del virusove ovojnice. Tudi voda mora biti topla, umiti pa je potrebno dlani, zgornji del dlani, konice prstov in vsak palec posebej.

Sicer pa si pod člankom lahko ogledate video, ki prikazuje, kako si roke pravilno in temeljito operemo.