omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 27. oktobra

marko potrc xx Reporter.si

Velika skrivnost državnega sovražnika št. 1: Je...

gripa, cepivo, cepljenje Svet24.si

Cepiva proti gripi po dobrem tednu cepljenja ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

faviola Odkrito.si

Duh 2-letne deklice, ki obiskuje svoj grob?!

Klemen Slakonja in Mojca Fatur Njena.si

Partnerka Klemna Slakonje zbolela za hudo, smrtno ...

Dotik pove največ - Pomen rednega samopregledovanja

Tina Lucu, 12.10.2020 12:00:15

Ne pozabite, mesec oktober je posvečen ozaveščanju o raku dojk. Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Dotik pove največ - Pomen rednega samopregledovanja
15. oktober je svetovni dan zdravih dojk Dreamstime

Rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, še vedno traja. Združenje Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravlja številne aktivnosti, s katerimi bodo v oktobru opozarjali na pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je v času epidemije covid-19 še toliko pomembnejše.

Z zgodnjim odkrivanjem rakavih bolezni je zdravljenje uspešnejše in manj obremenjujoče, manj je poznih posledic in manjša je umrljivost. Zato so v združenju opozorili, da v času epidemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. 

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Z zgodnjim odkrivanjem rakavih bolezni je zdravljenje uspešnejše in manj obremenjujoče, manj je poznih posledic in manjša je umrljivost.

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem ozaveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna Slovenija si že vrsto let prizadeva širšo slovensko javnost opozoriti na to, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Letos bodo rožnati mesec obeležili s sloganom »Dotik pove največ«, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Redno mesečno samopregledovanje

Redno mesečno samopregledovanje in odzivanje na vabila Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA prispevajo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti. Poudariti želimo, da se je tudi v času pandemije covid-19 treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijemo sumljive spremembe, pa je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

rak dojke dreamstime_xxl_99444288.jpg
Redno samopregledovanje je najpomembnejši del zgodnjega odkrivanja raka dojk.
Dreamstime

Mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa DORA, je predstavila delovanje programa DORA. Ob razglasitvi epidemije sredi marca so bili ustavljeni tudi presejalni programi za raka. Ponovni zagon programa DORA je bil konec maja na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v začetku junija v vseh ostalih presejalnih centrih. Po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa DORA so z odzivom žensk zadovoljni. Od ponovnega začetka do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76-odstotna. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile dodatne obravnave, so odkrili raka dojk. Številka še ni dokončna, ker so ženske še v obravnavi. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA na ravni pred epidemijo. Hertlova je opozorila: »Pomembno je, da se ženske udeležijo presejalne mamografije brez znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. S tem namenom ženski skupaj z vabilom na mamografijo pošljemo vprašalnik o zdravstvenem stanju. Njeno zdravstveno stanje preverijo tudi na vstopni triažni točki na dan presejalne mamografije.« Za zaključek je še enkrat poudarila: »Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo rak odkrit kasneje v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj obsežno, napoved bolezni in kakovost življenja pa slabša. Zato priporočamo ženskam, da se redno udeležujejo mamografije v programu DORA, kjer smo z ukrepi poskrbeli za varno obravnavo žensk. Med dvema mamografijama z normalnim izvidom naj si redno mesečno pregledujejo dojke. Če bi opazile kakršnekoli spremembe, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki jo bo napotil v ambulanto za bolezni dojk.«

rak1.jpg
Rak dojke je še vedno najpogostejša oblika raka pri ženskah.
Dreamstime

Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je poudarila: »Letošnje leto je pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na svoje telo in morebitne spremembe, se odzvati vabilom presejalnih programov in obiskati zdravnika, ki bo presodil, ali so spremembe nevarne ali ne. Strah pred koronavirusom naj ne vpliva na odločitev, ali boste obiskali zdravnika ali ne, če pa naletite na težave ali se znajdete v stiski, smo dosegljivi na naših svetovalnih telefonih.«

nekaj mojega.jpg
Nekaj mojega - dnevnik za bolnice z rakom dojk
europadonna.si/

Dnevnik za bolnice 

Predstavili so tudi dnevnik za bolnice Nekaj mojega, ki je namenjen bolnicam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk. To je prvi tovrstni dnevnik pri nas. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in iskanje globljega stika s seboj. Nastal je na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike, v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček. Laura Ovčar je o nastanku dnevnika povedala: »Pomemben korak na poti k realizaciji dnevnika je bila seminarska naloga na fakulteti. Ker sem imela možnost od bliže spremljati izkušnjo z rakom, sem si za temo izbrala raka dojk in si zamislila dnevnik, ki bi bil uporabnicam v pomoč pri soočanju z diagnozo. Prebrala sem veliko literature, osebnih izkušenj na forumih in poskušala izhajati iz stisk žensk in sprememb, ki jih prinese diagnoza. Profesorica dr. Nataša Zrim Martinjak me je spodbudila, da idejo predstavim predstavnicama Združenja Europa Donna Slovenija, in sprejeli sta jo z odprtimi rokami. Z veliko mero perfekcionizma in entuziazma smo jo s pomočjo psihoterapevtk Tatjane Romšek Poljšak in Tine Rahne Mandelj nadgrajevale vse od lanskega februarja do danes. Z dnevnikom se želim približati ženskam, ki se soočajo z boleznijo, naj jo sprejmejo za svojo in si dopustijo, da jih nagovori.« Pred izidom dnevnika se je Združenje Europa Donna Slovenija dogovorilo za vključitev dnevnika v pilotni program celostne rehabilitacije na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. V prihodnje pa želijo, da bo dnevnik dostopen ženskam ob diagnozi rak dojk v vseh treh centrih, kjer zdravijo raka dojk (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica).

rožnati-oktober
rožnati oktober
profimedia

Aktivnosti 

V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Predsednica združenja Tanja Španić je predstavila letošnje aktivnosti in sodelovanja, ki jih pripravljajo v okviru rožnatega oktobra. Zaključila je z mislijo: »Tovrstnih partnerstev smo zelo veseli, saj nam pomagajo, da s sporočili o raku dojk dosežemo širši krog žensk, hkrati pa nam na ta način zbrana sredstva omogočajo, da nadgrajujemo programe za podporo bolnicam in njihovim svojcem pri soočanju z boleznijo.«