Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Dom v barvah

kl, 29.08.2020 18:37:26

Kuhinja bo oživela v oranžni barvi, vijolična je dobra za razmišljanje, preveč rožnate lahko vznemirja. Kako (p)obarvati dom, da se bomo v njem dobro počutili?

Delite na:
Dom v barvah
Modra vzbuja občutek svežine in miru splet

Oranžna barva je najbolj primerna za kuhinjo in otroško sobo, ker stimulira apetit in kliče k dejavnosti. Za dnevno sobo in spalnico je zelo dobra svetlo morda barva zaradi svojega pomirjajočega učinka.

Tudi rdeča barva sproži apetit in tudi spodbuja k pogovoru, zato je primerna recimo za jedilnice. Če vam je rdeča preveč smela, lahko namesto rdečih zidov v prostor namestite rdeče pohištvo, praviji opremljevalci in dizajnerji.

rdeča.jpg
Rumena barva se zelo poda kopalnicam
splet

Rumena barva

Po nekaterih raziskavah naj bi rumena povečevala občutek tesnobe, vendar pa je zelo popularna pri urejanju prostora, najbolj pa "pristaja" kopalnicam.

Rumena barva prinaša optimizem, aktivira spomin, spodbuja živčni sistem, komunikacijo in kreativnost. Bolj ugasli toni rumene delujejo pomirjujoče in nevtralno. Bledo rumena prostor poveča, medtem ko zlata in barva medu dajeta prostoru gostoljubno noto.

PAZITE: Rumena barva je "težka", ker jo morajo možgani prepoznati. Dokazano je, da preveč rumene ali daljše izpostavljanje tej barvi lahko izzove slabost in glavobol.

rdeča.jpg
Oranžne jedilnice vzbujajo občutek domačnosti
splet

Oranžna barva

Zelo primerna je za otroško sobo in kuhinjo, ker spodbuja apetit in aktivnost. Oranžna posoda, prt in celo pribor vplivajo na to, da nam hrana izgleda bolj okusna - raziskavo so naredili španski raziskovalci, ki so sodelujočim postregli toplo čokolado v skodelicah različnih barv in večina je čokolado v oranžnih skodelicah opisala kot "zares čokoladno".

Preveč močna oranžna je lahko podnevi preveč težka, zvečer pa deluje toplo, zato so odeje oranžne barve idealne za zimske večere.

PAZITE: Preveč močne oranžne barve vas bo morda preveč vznemirjalo, pri otrokih pa povečalo hiperaktivnost.

rdeča.jpg
Vijolična barva spodbuja kreativnost - tudi v postelji
splet

Vijolična barva

Spodbuja kreativnost in sprošča, zato je pogosta pri kreativnih ljudeh. Po anketi, narejeni v Veliki Britaniji, so ljudje, ki imajo vijolično posteljnino, v spolnosti bolj živahni in imajo več domišljije.

Vijolična barva tudi spodbuja razmišljanje in meditacijo. Barva sivkinih cvetov je dobra za poslovne prostore, kjer se odvijajo sestanki, ker razbija formalnost, medtem ko nam bolj intenzivna barva vijolic sproža občutek ugodja in je primerna za zid (ampak samo en) v spalnici ali barvo dvoseda v dnevni sobi.

PAZITE: Vijolični odtenki zelo vpijajo svetlobo, zato je pri njih treba biti umirjen in previden. Vijolične zidove je ponavadi treba večkrat na novo pobarvati, ker hitro zbledijo

rdeča.jpg
Modra vzbuja občutek svežine in miru
splet

Modra barva

Modrina izzove občutek miru in svežine, predstavlja pa tudi moč in zaupanje in velja za moško barvo. Zato so tudi policijske uniforme v mnogih državah modre. Kadar ste negotovi ali tesnobni, se obkrožite s svetlo modro barvo.

Primerna je za dnevno sobo ali spalnico, saj modra barva niža krvni tlak, umirja živčni sistem in zmanjšuje občutek tesnobe.

Nežnejši modri odtenki prostor umirjajo in naredijo večjega.

Če ste na dieti, postrezite hrano na modrih krožnikih. Modra barva namreč zmanjšuje apetit. Kombinacija rumene in modre pa prinaša občutek vedrine.

PAZITE: Preveč močne modre barve lahko deluje hladno in odtujujoče in vas lahko užalosti ali celo naredi depresivne.

rdeča.jpg
Rdeča barva daje toplino in življenje v prostor
splet

Rdeča barva

Število utripov srca v prostoru rdeče barve se poveča, kažejo raziskave. Tako ni čudno, da rdeči prostori delujejo toplo in živo. Z dodatki zemeljskih tonov ta učinek še povečajo.

Temnordeče zavese pa recimo absorbirajo svetlobo in prostor preveč zatemnijo, zato je boljša izbira svetlo rdeča, ki svetlobo odbija. 

Rdeča barva je tudi primerna za domači fitnes, vendar ne pretiravajte. Rdeča naj bo samo ena stena ali tla.

PAZITE: Rdeča lahko spodbuja apetit, ljudje obkroženi z rdečo barvo pa lahko občutijo tesnobo ali težko dihanje.

rdeča.jpg
Rožnata barva zmanjšuje agresivnost
splet

Rožnata barva 

Čeprav velja za žensko barvo, pa je odlična za prostore, v katerih se družimo. Če vaši prijatelji prvič prihajajo na obisk, po sobi razmecite rožnate blazine, svetujejo psihologi.

Rožnata barva zmanjšuje agresivno obnašanje, dviga pa splošno energijo. Zato je primerna za barvo v delovni sobi.

Za jedilnico je primerna malinasta barva, ker je topla in odbija svetlobo.

V kombinaciji z rjavo rožnata barva deluje prefinjeno, zato je takšno kombinacijo primerno uporabiti recimo za svečano omizje.

PAZITE: Intenzivnejšo rožnato barvo uporabite samo za prostore ,v katerih se ne zadržujete zelo dolgo, ker lahko vznemirja.

rdeča.jpg
Zelena barva pomirja, otrokom pa olajšuje razumevanje tega, kar berejo
splet

Zelena barva

Povezujemo jo s travnikom, listjem in naravo nasploh, zato nas pomirja in je zelo primerna za spalnico. Odtenki limete obnavljajo energijo in dvigujejo vitalnost, zato so primerne za kopalnice ali otroške sobe. Obstajajo raziskave, ki dokazujejo, da zelena barva olajša branje in veča nivo razumevanja tega, kar beremo, zato je zelena še kako primerna za okolje prvošolčka.

PAZITE: Zelena se nahaja v sredini vidnega spektra in je za oči najmanj obemenjujoča. Preveč zelene lahko tako deluje uspavalno.