zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Dobro počutje

Za kaj sta dobri žvečilka in pest?

J. K., 12.01.2018 13:01:50

Tudi medicina, ki je kar precej daleč stran od romantike, pozna – sanjske pare. So namreč prehranske dvojice, ki krepijo živčevje, ohranjajo prožne sklepe in izboljšujejo vid. Pa spoznajmo te zdrave pare.

Delite na:
Za kaj sta dobri žvečilka in pest?
Revija Zarja

Za mnoga živila je znano, da ne le nasitijo, ampak tudi krepijo zdravje – rdeča pesa, paradižnik, jabolka, tudi čokolada in še in še. Njihove pozitivne učinke pa lahko še okrepimo, če jih pravilno kombiniramo. Vodilo pri tem je povsem primerljivo z ljubeznijo: če se najdeta prava dva, se izvrstno dopolnjujeta.

Zdaj pa poglejmo, katera živila si najbolje podajajo roko. Kombinacije so tako okusne, kot bi jih sestavljali gurmanski strokovnjaki, nekatere pa so celo zabavne.

Korenček + avokado za boljši vid

Betakaroten iz korenčka se v telesu med presnovnim procesom spremeni v vitamin A, ki krepi vid. Ker je karotin topen v maščobah, ga naše telo najlaže predela, če s korenčkom zaužijemo še avokado. Ta namreč vsebuje zdrave nenasičene maščobe, ki topijo karotin. Kar pa se tiče okusa, se korenček in avokado res ujemata.

Temna čokolada + jabolko zmanjšujeta nevarnost za kap

Jabolko in čokolada sta morda nekoliko nenavaden par, a njuna zveza je trdna: jabolko vsebuje kvercetin, ki preprečuje vnetja, kakav v temni čokoladi pa je bogat s katehinom, ki ščiti ožilje pred poapnenjem. Skupaj torej varujeta naše ožilje in nas ščitita pred infarktom.

pocutje kombinacije krompir skuta.jpg
Ni naključje, da so naši predniki jedli krompir in skuto: to je kombinacija za mišično moč.
Revija Zarja

Ekspreso + kokosovo olje za jutranji odmerek vedrine

Priznamo, par vzbuja začudenje in vprašujoče poglede. A le počasi. Energijski zagon, ki nam ga ponuja že na samem začetku dneva, je dragocen. Pomaga pa nam tudi hujšati. Ta par torej ponuja veliko, ne zahteva pa nobenega truda, le žličko kokosovega olja si je treba vmešati v kavo. Če dodamo še žličko masla, še toliko bolje.

Med + cimet podmažeta sklepe

Par ima že dolgo zgodovino, saj so ga poznale že naše babice. Učinkuje izrazito protivnetno, zato preprečuje bolečine v sklepih. Zmešajmo dve žlici medu in pol žličke cimeta v topli vodi ter spijmo na tešče. Učinek sicer ne bo takojšen, priporočljiva je štiritedenska kura – in bolečine v sklepih se bodo opazno zmanjšale.

pocutje kombinacije zvecilka.jpg
Žvečenje žvečilke in stiskanje pesti krepi spomin.
Revija Zarja

Pest + žvečilni gumi poženeta misli v pravo smer

Kaj pa je to, porečete. Da, par je povsem nepričakovan. Njegovi učinki pa zelo dobrodošli – krepi namreč spomin. Narediti je treba naslednje: od dva- do petkrat krepko stisnimo desno pest, medtem pa žvečimo žvečilni gumi. Stiskanje pesti v levi možganski polobli aktivira predele, odgovorne za shranjevanje novih informacij, žvečenje pa pospešuje prekrvitev in sposobnost zbranega mišljenja.

Brusnice + goveji zrezek za več kisika v organizmu

Na prvi pogled bi razlog za njuno povezovanje pripisali kulinaričnim užitkom, a trdni temelj njune zveze je tudi v zdravju. V resnici izvrstno funkcionirata skupaj. Kako? Govedina vsebuje veliko železa, ki skrbi za transport kisika v organizmu. Zaradi kisika smo telesno in psihično bolj v formi. Znano pa je, da telo porabi le 20 odstotkov zaužitega železa. Če hkrati zaužijemo še vitamin C – in tega je v brusnicah veliko –, lahko iz črevesja v kri preide do trikrat več železa.

pocutje kombinacije pesa.jpg
Sok rdeče pese med počitkom dvigne kondicijo.
Revija Zarja

Sok rdeče pese + počitek dvigujeta kondicijo

Včasih je v paradoksih neovrgljiva logika. Med športniki je dobro znano, da se učinek treninga zviša, če si vmes privoščimo nekaj minut mirovanja. Za še več vzdržljivosti in boljšo kondicijo pa počitku dodajmo še družico – rdečo peso. Med športnim počitkom popijmo kozarec soka rdeče pese in dovajanje kisika v mišice se bo še izboljšalo.

Oljčno olje + paradižnik ščitita celice

Oljčno olje zvišuje raven zdravih maščob in znižuje holesterol – slabe maščobe. Če svojo moč združi s paradižnikom, ki vsebuje veliko antioksidantov, skupaj očistita telo škodljivih snovi, ki pospešujejo staranje in povzročajo različne bolezni.

Sprehod + doživetje narave za notranji mir in boljšo samopodobo

Gibanje je koristno, tako za telo kot duha. Če se gibljemo v naravnem okolju, pa je že 5 minut dovolj, da se občutno zniža raven stresnih hormonov v krvi ter se začneta krepiti naša samozavest in zavedanje lastne vrednosti. Če nas sprehajalna pot zanese mimo žuboreče vode, je učinek še boljši.

Skuta + krompir za moč v mišicah in energijo

Skuta je kakovosten vir živalskih beljakovin, ki so potrebne za krepitev in rast mišične mase. Krompir se ponuja kot idealen par, saj dodaja rastlinske beljakovine, ki poskrbijo predvsem za to, da telo bolje izkoristi živalske beljakovine. 

Preberite tudi: Polnejše ustnice in gostejše obrvi. Kliknite TUKAJ!