jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Dobre ideje si je vredno zapomniti

A. K., 15.05.2019 12:01:36

Spomin. Nekateri izmed nas naj bi imeli posebno dober spomin in zdi se, da si vse zapomnijo.

Delite na:
Dobre ideje si je vredno zapomniti
Kako dober je vaš spomin. profimedia

So pa ljudje, ki nenehno pozabljajo na prijateljev rojstni dan, ne morejo se spomniti niti, ali so že kupili mleko. In pri vsem tem njihova osebna izkaznica pravi, da sploh še niso stari. Toda ali je dober spomin res nekaj prirojenega? Ali nekaj, na kar lahko vplivamo? Strokovnjaki pravijo, da je občasno pozabljanje normalno, skrbeti pa vas mora, če se vam to dogaja prepogosto ali če se težko osredotočite na tisto, kar počnete.

Tudi za možgane velja, da bolje delajo, če jih uporabljamo. Če skrbimo, da so čim bolj aktivni, si lažje zapomnimo informacije. To je le eden od nasvetov, kako izboljšati spomin.

Še več, obstajajo znanstvene raziskave o tem, kako do boljšega spomina. Ena od najučinkovitejših je tehnika, znana kot ustvarjanje »spominske palače«.

Učinkovita je, kadar si skušate zapomniti več posameznih elementov, kot je na primer nakupovalni seznam. Če si morate zapomniti več predmetov s seznama, si pomagajte s tehniko vizualizacije, pri kateri uporabljamo sposobnost predstavljanja z umom in ne z očmi. 

Torej, če morate kupiti jajca, si lahko predstavljate kokoš, ki na vaši mizi vali jajca. Ali če ste brez pomarančnega soka, si lahko zamislite steklenico soka na polici ob hladilniku. 

Ne gre za novo tehniko, temveč za enega najbolj poznanih, uporabljanih in preverjeno delujočih načinov psihične priprave, ki ga uporabljajo športniki najrazličnejših panog: smučarski tekmovalci pred štartom v mislih odpeljejo progo, plesalci gredo skozi koreografije, maratonci v glavi pretečejo traso in si predstavljajo svoj prihod v cilj … Vizualizacija je pravzaprav neka vrsta pozitivne psihologije, pri kateri svoj um pripravimo na preizkušnjo in jo mentalno že uspešno opravimo.

Kako dober je vaš spomin.jpg
Kako dober je vaš spomin
profimedia

Glede na študijo, ki je bila objavljena, si lahko vsakdo z uporabo te tehnike izboljša spomin in s tem preoblikuje svoje možgane.

Ko boste torej naslednjič pozabili na svoj seznam živil, ne bo panike - samo zapomnite si vse v svoji spominski palači. Pomarančni sok na polici ob hladilniku in tako naprej …

Ponujamo vam še nekaj nasvetov, ki si jih je vredno zapomniti.

Zapomnimo si, da naša podzavest nadzira vse, kar mislimo, čutimo, in pozna odgovor na vse težave.

Ne glede na to, kaj v svoj podzavestni um vtisnete, imate sami nadzor nad svojimi mislimi in občutki. Zato morate skrbno opazovati vse zamisli in misli, ki jih imate v svojem zavednem umu.

Zakon o delovanju in reakciji je univerzalen. Vaša misel je dejanje, reakcija pa je samodejni odziv vaše podzavesti na vaše misli. Pazite na svoje misli!

Vsaka frustracija je posledica neizpolnjenih želja. Če razmišljate o ovirah, zamudah in težavah, se vaša podzavest in um ustrezno odzove in blokira vse dobro.

Dejstvo je, da je odgovor na vprašanje, kako programirati vašo podzavest, zelo preprost: dobite samo pozitivno izjavo in jo ponovite! Briljantne stvari so preproste.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 4, 8. 4. 2019.