klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Do leta 2050 več kot 700 milijonov z okvarami vida

C. R., 11.10.2018 12:01:03

Ste vedeli, da je na svetu 253 milijonov slepih ali slabovidnih? Več kot 75 % okvar vida v svetovnem merilu bi bilo mogoče preprečiti z ustreznim zdravljenjem in preventivnimi strategijami.

Delite na:
Do leta 2050 več kot 700 milijonov z okvarami vida
Normalen vid in vid z diabetičnim makularnim edemom. nn

Ob letošnjem svetovnem dnevu vida (World Sight Day - WSD), Bayer in Mednarodna agencija za preprečevanje slepote (IAPB) s temo 'Eye Care Everywhere' (Za oskrbo oči povsod), s fotografskim natečajem opozarjata na težave v zvezi z zdravjem oči, da bi pomagala zagotoviti, da ima vsak in povsod dostop do dobre zdravstvene oskrbe oči. S temo #EyeCareEverywhere, želita Bayer in IAPB spodbuditi posameznike, da delijo fotografije, ki poudarjajo vpliv in pomen vida kjerkoli po svetu.

Preberite tudi: Ste v zvezi s patološkim narcisom? Kliknite TUKAJ!

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi do leta 2050 lahko bilo na svetu več kot 700 milijonov posameznikov z okvarami vida, saj prebivalstvo narašča in se stara . Ta številka več kot podvaja trenutno oceno o 253 milijonih posameznikih z okvarami vida1. Opozoriti je treba, da bi 75 % okvar vida v svetovnem merilu lahko preprečili z ustreznim zdravljenjem in preventivnimi strategijami.1,2

"Bayer je prepoznal potrebo po izobraženosti vlad in oblikovalcev politike ter povečanje ozaveščenosti o svetovnem bremenu okvar vida, vključno s tem, kaj to resnično pomeni za osebe, ki zaradi okvar vida ne morejo opravljati vsakodnevnih opravil," je dejal Panagiotis Alekos, direktor klastra Alpe Adria-Madžarska divizije Pharmaceuticals in generalni direktor Bayer Ljubljana. "Letošnji svetovni dan vida obeležuje peto obletnico Bayerjevega sodelovanja z IAPB v podporo ozaveščanju o zdravju oči in četrto leto fotografskega natečaja. Ta dan je mejnik in ključen del Bayerjevega sodelovanja s skupnostjo za zdravje oči, z namenom, da bi izobraževali o pomenu zdravja oči ter izboljšali življenje osebam, ki jih prizadeneta okvara ali izguba vida."

Nedavno dodani podatki iz publikacije Vision Atlas agencije IAPB kažejo napredek pri zmanjševanju okvar vida ali slepote, ki ju je možno preprečiti, zaradi dejavnikov, kot so izboljšani ukrepi v javnem zdravstvu in razvoj storitev za zdravje oči. Eden od takih primerov je tudi opazen upad celotnega deleža slepote zaradi starostne degeneracije makule (hude očesne bolezni), pri čemer so raziskovalci opazili, da bi lahko k temu prispevala anti-VEGF zdravila.

"V zadnjih desetletjih smo dosegli velik napredek. Vendar pa moramo storiti več za manj slepote, ki jo je možno preprečiti. Staranje in rast svetovnega prebivalstva, skupaj s trendi, kot je vse več sladkorne bolezni, ki lahko privede do zapletov očeh, bi lahko s preobremenjenostjo resno ogrozili trenutna prizadevanja," je dejal Peter Holland, izvršni direktor agencije IAPB. "Svetovni dan vida nas opomni, da mora zdravje oči zagotovo ostati na svetovni politični agendi."

Bayer je vesel, da lahko s fotografskim natečajem ponovno podpre ljubiteljske in profesionalne fotografe, ki jih zanima zdravje oči. Cilj vsakoletnega natečaja je opozoriti na neizpolnjene potrebe v zdravju oči in na delo, ki ga skupnost za zdravje oči opravlja po vsem svetu. Od leta 2015 je bilo prijavljenih več kot 2900 fotografij. Tema letošnjega natečaja je Za oskrbo oči povsod oz. Eye Care Eveywhere. Fotografije je potrebno prijaviti do 11. oktobra 2018, nagrajenci pa bodo objavljeni 15. oktobra. Za več informacij obiščite http://photocomp.iapb.org.

O svetovnem dnevu vida

Svetovni dan vida - (World Sight Day - WSD) je dan za ozaveščanje, ki ga vsako leto obeležujemo drugi četrtek v oktobru, da bi javnost opozorili na slepoto in okvare vida. Mednarodna agencija za preprečevanje slepote letos (IAPB) letos koordinira svetovni dan vida 11. oktobra s pozivom Za oskrbo oči povsod - 'Eye Care Everywhere', pri čemer se osredotoča na univerzalni dostop do dobre zdravstvene oskrbe oči. V podporo globalnemu akcijskemu načrtu Svetovne zdravstvene organizacije 2014-2019: "K univerzalnemu zdravju oči", ki teče v okviru svetovne pobude VISION 2020, je tekoča tema Svetovnega dne vida "Univerzalno zdravje oči".