kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Devet znakov zaljubljenosti

kl, 24.07.2020 16:40:57

Biti zaljubljen je ena najbolj čudnih, a tudi najbolj čudovitih izkušenj. Čeprav jo vsak doživlja drugače, pa obstjajo občutja in misli, ki so skupna vsem.

Delite na:
Devet znakov zaljubljenosti
ljubezen pixabay

Morda ob zaljubljenosti občutite najbolj izdajajočo stvar - nikakor ne morete misliti na nikogar ali ničesar drugega, kot na objekt vaše zaljubljenosti. Lahko pa so občutki bolj zamegljeni.

Kakorkoli že, v današnjih labirintih zmenkanja, ki ga ponujajo družabna omrežja in mobilne aplikacije, se masikdo s svojimi občutji ne znajde prav dobro. Zato so psihologi sestavili spisek devetih znakov, ki zagotovo pričajo o tem, da ste zaljubljeni.

Ljubezen.jpg
ljubezen
Profimedia

1. Ne morete umakniti pogleda od njega/nje

To je eden najboljših pokazateljev, da ste zaljubljeni. Seveda, le zakaj ne bi hoteli gledati v oči osebe, ki je za vas najbolj privlačna in najlepša na svetu? Seveda pa ne vidite samo, kako oseba izgleda, pač pa hkrati lahko "vidite" vajino skupno prihodnost ali vsaj predstavo le-te.

2. Opuščate običajne aktivnosti

Če uživate v družbi svoje "tarče", potem vaš sistem za nagrajevanje v možganih "kriči po še", pravijo psihologi. In želja po druženju z osebo, v katero ste zaljubljeni postane na nek način odvisnost.

Lahko se vam zgodi, da tudi če na primer ne marate salse, odidete na tečaj, ker boste tako lahko vsaj posredno z objektom vaše zaljubljenosti. Poleg tega vam to omogoča, da z njim/njo spregovorite, imate temo za pogovor ali pa je to lahko priložnost, da se tej osebi približate.

7 ljubezen
Ljubezen
Dreamstime

3. Ne moti vas, če naredi nekaj, kar bi vas sicer motilo

Moč ljubezni, posebej nove, je nadvse primitivna, pravi eden od psihologov. Če oseba, v katero ste zaljubljeni naredi nekaj, kar vas sicer moti - recimo ne zapre straniščne školjke - vas to ne bo motilo. Ljubezen je povezana z izgubo zavor, pojasnjujejo psihologi. Podobno se obnašajo tudi starši, ki bodo ljubili svojega otroka, tudi če bo umazan.

4. Čas "leti", ko ste z njo/njim

Občutek, da čas mineva hitreje je skupen vsem aktivnostim v katerih uživamo, tako tudi pri zaljubljenosti.

ljubezen
ljubezen
pixabay

5. Ničesar ne more narediti narobe

Zaljubljenost na nek način "ukrivi" vaš občutek za realnost in do osebe, v katero ste zaljubljeni, postanete pristranski. Medtem, ko bi koga drugega obsojali, ker je nekaj rekel ali storil, pa se boste ljubljeni osebi samo nasmehnili ali pa poskusili opravičiti ali zmanjšati pomen njenih dejanj. Tudi če na primer nosijo sandale in nogavice ... Prav to jih naredi privlačne, kajneda?

6. Preveva vas optimizem

Ko ste zaljubljeni, je ves svet lep. Nič ni narobe - vsaj ne do te mere, da bi se zaradi tega sekirali. To je posledica navala dopamina, hormona sreče, ki se poliva po vaših možganih, ko ste z osebo, v katero ste zaljubljeni, ali nanjo mislite.

ljubezen.jpg
ljubezen
Profimedia

7. Želite se ga/je dotakniti in poljubiti

Zdi se, da je to samo po sebi umevno, vendar želja po dotiku in poljubu prav tako korenini v hormonskem odzivu na bližino ali misel na ljubljeno osebo. Zaljubljenost namreč sproža še en hormon sreče, oksitocin, ki povečuje občutek sreče in povezanosti z osebo. Ta hormon se, nič čudnega, sprošča tudi pri dojenju in, še manj čudno, pri seksu.

8. Kar naprej mislite nanjo/nanj

Zaljubljenost vsebuje "čustveno predajo" drugi osebi, pravijo psihologi. Ta predaja vodi do tega, da se popolnoma "stopimo" z drugo osebo in postanemo prezaposleni z njo. "Kje je?", "Kaj počne?", "O čem premišljuje?" so klasična vprašanja, ki nas kar naprej preganjajo, ko smo zaljubljeni. Tudi ta preokupacija je sicer posledica navala hormonov sreče.

ljubezen.jpg
ljubezen
Dreamstime

9. Želite mu/ji srečo

Ko ste zaljubljeni, ste manj sebični in bolj altruistični, kot ponavadi. Sicer je ta, zadnji indikator zaljubljenosti, še bolj značilen za zrelo ljubezen oziroma je znak dolgotrajne in globoke ljubezni, ko drugemu privoščite vsaj toliko sreče kot sebi.