Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Česa vam ginekolog ne sme narediti

T. P., Bodi zdrava, 13.04.2019 12:01:45

Ginekološki pregled prav gotovo ni nekaj, česar bi se ženske veselile, ne v fizičnem ne v psihičnem smislu. Na ginekološki mizi se že tako težko sprostimo, včasih pa nam vse skupaj zagreni še odnos oziroma pristop ginekologa.

Delite na:
Česa vam ginekolog ne sme narediti
Ginekolog vas ne sme obsojati. Profimedia

Ginekologi so ljudje, krvavi pod kožo, zato se tudi oni kdaj vedejo drugače, kot bi se spodobilo za njihovo poslanstvo, a nekaterih reči preprosto ne bi smeli početi. Pa poglejmo, kaj je najbolj nedopustno.

Z ginekologi se pogovarjamo o naših najbolj intimnih zadevah. Med pregledom moramo biti popolnoma iskreni, da lahko čim hitreje in čim lažje ugotovijo vzrok naših zdravstvenih težav. A številne ženske dostikrat niso iskrene zaradi strahu, da jih bodo njihovi ginekologi obsojali. Zavedajte se, da je vaša dolžnost iskrenost, njihova pa profesionalnost. Nikoli vas niti za hipec ne smejo obsojati zaradi katere koli podrobnosti iz vašega spolnega življenja. Lahko vam samo profesionalno svetujejo z nasveti, ki vam bodo pomagali, da boste bolje razumeli najintimnejši del svojega telesa ter kar najbolje poskrbeli za svoje zdravje.

Obsojanje

Vsiljevanje osebnih prepričanj

Zavezali so se temu, da bodo skrbeli za naše zdravje ter nam zagotavljali zdravstveno oskrbo, vendar pa ni v redu, če na podlagi osebnih prepričanj govorijo, kaj smemo in česa ne smemo početi. Zapomnite si, vaše telo je – vaše.

Nesramni komentarji

Če ginekolog daje neprijetne pripombe glede vašega telesa, mu tega preprosto ne smete dopustiti. O vas lahko govori samo v strogo profesionalnem – medicinskem smislu. Kakršen koli pogovor o vašem telesnem videzu, ki ni povezan z zdravjem, je prepovedan.

Pregledi brez pojasnil

Vsaka ženska si zasluži vedeti, kaj zdravnik v nekem trenutku počne z njenim telesom. Ravno podrobna pojasnila pomagajo ženski, da se sprosti, posledično pa je tudi pregled manj boleč oziroma prijetnejši. Če je vaš ginekolog na to »pozabil« in ne govori o tem, kaj vam dela, ga mirno zasujte z vprašanji, povezani s pregledom.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 3, 11. 3. 2019.