Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Čebelji strup za naraven in mladosten videz

Brigita Potočki, Maja, 07.11.2018 14:01:46

Čebeljemu strupu v kremah pripisujemo podoben učinek, kot ga ima botoks, in jih zato upravičeno imenujemo kar naravni botoks.

Delite na:
Čebelji strup za naraven in mladosten videz
Kremo, tako kot vsak izdelek, o katerem niste prepričani, ali vam lahko škodi, preizkusimo na notranji strani zapestja ali komolca. Dreamstime

Čebelji strup ali apitoksin je grenka, brezbarvna tekočina, ki jo čebele izločijo ob piku in ga med drugim sestavljajo močne kombinacije encimov, peptidov in aminokislin, ki jih pogosto najdemo v običajnih izdelkih za nego kože. Glavni protein v apitoksinu pa je melitin. Ta ima protibakterijski, protivnetni in protivirusni učinek. S tem, ko ga dodamo kremam, našo kožo »prepričamo«, da nas je pičila čebela. To pa izzove cirkulacijo krvi in stimulira proizvodnjo kolagena in elastina. In ker je čebelji strup anafilaktičen, se obrazne mišice sprostijo. Koža je zato po uporabi sijoča, navlažena in prožna, tanjše gubice se vsaj začasno zgladijo. Prav zaradi teh učinkov čebeljemu strupu v kremah pripisujemo podoben učinek, kot ga ima botoks, in jih zato po pravici imenujemo kar naravni botoks.

Preberite tudi: Izboljšajmo svoje reflekse.

Na trgu je več različnih krem, ki vsebujejo čebelji strup, nekaj jih proizvajamo tudi v Sloveniji. Večina poleg čebeljega strupa vsebuje tudi čebelji vosek, olje grozdnih pešk, karitejevo maslo, med, propolis in matični mleček. Količina čebeljega strupa v kremah se giblje od 0,01 do 0,015 odstotka. Proizvajalci pa si niso enotni, ko gre za vprašanje, ali morate biti pri uporabi kreme previdni, če ste alergični na čebelji strup. Nekateri proizvajalci namreč v navodilih svetujejo, da kreme ne uporabljate, če ste alergični na čebelje pike, drugi zatrjujejo, da je količina čebeljega strupa v teh kremah tako majhna, da ni bojazni za alergično reakcijo. Zato pri uporabi kreme tistim, ki ste alergični na čebelje pike, svetujemo previdnost. Kremo, tako kot vsak izdelek, o katerem niste prepričani, ali vam lahko škodi, preizkusimo na notranji strani zapestja ali komolca. Če se v nekaj urah ne pojavi reakcija, kremo lahko varno uporabljate.

Tokrat smo za vas izbrali štiri kreme različnih proizvajalcev in različnih cenovnih razredov, ki vsebujejo čebelji strup.

čebelji strup 2.jpg
Beesecret
Revija Maja

Beesecret, krema za obraz in serum (50 in 60 eur)

Medex je pred dobrim letom na trg poslal kremo za obraz in serum Beesecret, ki vsebujeta čebelji strup. Pri podjetju zagotavljajo, da sestavine v kremi upočasnjujejo znake staranja, zmanjšujejo izraženost gub in nastajanje novih na predelih, kjer so izrazne in starostne gube pogoste, koža pa postane napeta, čvrsta in navlažena. Negovalna formula s čebeljim strupom poskrbi za naravno pomlajen videz zrele kože. Koža obraza in vratu je po nanosu gladka, sijoča in mehka. Za boljši učinek pri Medexu priporočajo, da pred nanosom kreme najprej nanesemo serum. A iz lastnih izkušenj lahko zagotovim, da boste enak učinek dosegli tudi z nanosom samo enega ali drugega izdelka, ne obeh hkrati. Krema, ki je bolj mastna, je primerna za zimske mesece, serum z nežnejšo strukturo pa je idealen za poletno nego. 

Apidonum, krema za obraz (45 eur)

Na trg se je pred kratkim z novo, nadvse privlačno leseno embalažo vrnila tudi krema Apidonum, ki prav tako vsebuje čebelji strup. Proizvajalec s sedežem v Šmartnem pri Litiji zagotavlja, da krema vsebuje 100-odstotno naravne organske sestavine, ne vsebuje barvil, parfumov, konzervansov ali aditivov, zato jo lahko celo jeste. Ponaša se tudi s certifikatom Inštituta za kontrolo in certifikacijo UM ter aromaterapevtskim znakom kakovosti. Krema, ki ni testirana na živalih, gladi gube, koži vrača prožnost, pomlajuje in regenerira. Poleg tega deluje protibakterijsko in protiglivično, protivnetno ter protitumorsko, poveča prepustnost žil, znižuje krvni tlak, zavira razvoj artritisa, zmanjšuje količino holesterola v krvi, povišuje splošno napetost mišičnega tkiva in povišuje delovno sposobnost organizma.

čebelji strup 1.jpeg
Apidonum
Revija Maja

Wild Bee2, krema za obraz (35 eur)

Krema za obraz Wild Bee2 temelji na holističnem pristopu, ki obravnava človeka kot celoto in skuša delovati na več nivojih, se pravi na vidnem (gube na obrazu, utrujenost, bolečine v vratu) in nevidnem (pogoste negativne misli, strah, zamera, jeza). Naš obraz namreč pripoveduje zgodbo življenja, ki ga živimo, našega zdravja in čustev. Krema Wild Bee2 deluje na treh nivojih: skrbi za vaše zdravje, saj so vse sestavine naravnega izvora, za lep videz kože in ne nazadnje za dobro počutje. Pri izdelavi kreme WildBee2 se uporablja čebelji strup naše izvorne kranjske čebele, Apis mellifera carnica, in krema je v celoti proizvedena v Sloveniji.

čebelji strup.jpeg
Wild Bee2
Revija Maja

Face Complex, krema za čvrsto kožo (9,90 eur)

Krema proti gubam s čebeljim strupom je primerna za vse tipe kože in je idealna tudi kot podlaga za ličenje. V kremi boste lahko opazili nekaj rumenkastih delčkov, ker je v njej lahko prisoten tudi cvetni prah. Sicer pa je krema brez konzervansov in parabenov.

krema čebela prava-jpg.jpeg
Veleno D'Api
Revija Maja

Ali čebele preživijo postopek ekstrakcije strupa?

Da, čebele ob pridobivanju njihovega strupa preživijo in niso poškodovane, saj se čebelji strup pridobiva na način, da njihov zadek, ki ob piku sicer ostane v naši koži, zaradi česar čebela umre, ni poškodovan. Ekstrakcija čebeljega strupa poteka na stekleni plošči, skozi katerega teče zelo rahel električni tok. Ta čebele vzdraži ravno toliko, da izločijo strup, ki ostane na stekleni plošči.

Kaj vpliva na staranje kože?

Koža je večplasten organ, ki kot neke vrste zaščitni plašč varuje naše telo pred zunanjimi vplivi. Ohranja telesno temperaturo, prenaša čutne informacije iz okolja in nas ščiti pred boleznimi. Sonce in strupi iz okolja kožo poškodujejo in pospešijo staranje. Na nastanek gub vplivajo tudi nepravilna nega kože, prehitra izguba ali pridobivanje telesne teže, kajenje in uživanje alkohola. Veliko gub nastane tudi kot posledica pretiranega sončenja oziroma obiskovanja solarijev. Zunanji vplivi, kot so onesnaženje, vremenski dejavniki in okolje, v katerem živimo, prav tako vplivajo na to, kako se koža odziva na proces staranja. Zelo pomembno je, da kožo pred škodljivimi učinki UV-sevanja zaščitimo z ustreznimi kremami s filtri UVA in UVB in, kar je prav tako nujno, kožno nego prilagodimo specifičnemu tipu kože in okoljskim dejavnikom.

Na čebelji strup prisegajo tudi zvezdnice

Kate Middleton (36), Victoria Beckham (44), Gwyneth Paltrow (46) in Kylie Minogue (50) so samo nekatere od zvezdnic, ki uporabljajo kreme in obrazne maske, ki vsebujejo čebelji strup. In sodeč po fotografijah, posnetih pred kratkim, jim čebelji strup dobro dene.

čebelji strup dreamstime_xxl_27526243.jpg
Kate Middleton uporablja kreme in obrazne maske, ki vsebujejo čebelji strup.
Dreamstime