kartoskop Dobra karma

Dannyjev kartoskop od 21. do 26. oktobra: teden ...

3 Matej Križanič (STA) Svet24.si

Direktor DSO Preddvor Matej Križanič podal ...

erjavec desus bobo1 Reporter.si

Bodo zaradi epidemije prestavili kongres Desusa? ...

otroci DSO preddvor Svet24.si

Pretep med starostniki: »Vse jim uhaja izpod ...

tomaž-gantar Necenzurirano

Na ministrstvu za zdravje frči perje

lepa-brena, hišna-pomočnica Odkrito.si

Brenina hišna pomočnica je živi magnet

Sara Rutar-Nova-Iskreno o Njena.si

Sara Rutar srečna, da se je rešila toksičnih ...

Brezplačno cepljenje proti gripi za vse?

STA, 09.10.2020 16:00:51

Ministrstvo za zdravje predlaga, da bi bilo cepljenje proti gripi v tej sezoni brezplačno za vse prebivalce, je prek Twitterja sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Delite na:
Brezplačno cepljenje proti gripi za vse?
Reuters

A cepiva za vse prebivalce zaenkrat ne bo na voljo, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je namreč za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Količine cepiv naročajo spomladi, gre pa za enako cepivo kot v pretekli sezoni - štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca.

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da je NIJZ naknadno naročal dodatne odmerke cepiva, če ga je zmanjkalo in direktor NIJZ Milan Krek je za Dnevnik pojasnil, da bodo tako ravnali tudi letos, če bo treba. Ob bojazni, da cepiv ne bi bilo na voljo, saj so potrebe za tovrstno preventivo po svetu v epidemiji covida-19 večje, pa je Krek zagotovil, da so "proizvajalci povečano povpraševanje pričakovali in so se temu prilagodili".

Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7.595 zdravstvenih delavcev. Slovenija je sicer na dnu držav EU po številu prebivalcev starejših od 65 let, ki se cepijo proti gripi.

Za letošnjo sezono je bilo sicer sprva predvideno, da bo cepljenje proti gripi brezplačno za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, osebe z izrazito povečano telesno težo in tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev, so še pred dvema tednoma pojasnjevali na NIJZ.

Zaradi epidemije novega koronavirusa pa letos zdravstvene oblasti pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, s čimer želijo preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila bolnikov s covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tudi Gantar je v tvitu opozoril, da sočasna okužba pri okuženem s koronavirusom bistveno poveča tveganje za zaplete in smrt, zato je zlasti za starejše in druge ranljive skupine zaščita pred gripo zelo pomembna.

Pravno podlago za večji obseg brezplačnega cepljenja predvideva tudi peti protikoronski zakon.