stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Brezplačno cepljenje proti gripi za vse?

STA, 09.10.2020 16:00:51

Ministrstvo za zdravje predlaga, da bi bilo cepljenje proti gripi v tej sezoni brezplačno za vse prebivalce, je prek Twitterja sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Delite na:
Brezplačno cepljenje proti gripi za vse?
Reuters

A cepiva za vse prebivalce zaenkrat ne bo na voljo, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je namreč za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Količine cepiv naročajo spomladi, gre pa za enako cepivo kot v pretekli sezoni - štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca.

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da je NIJZ naknadno naročal dodatne odmerke cepiva, če ga je zmanjkalo in direktor NIJZ Milan Krek je za Dnevnik pojasnil, da bodo tako ravnali tudi letos, če bo treba. Ob bojazni, da cepiv ne bi bilo na voljo, saj so potrebe za tovrstno preventivo po svetu v epidemiji covida-19 večje, pa je Krek zagotovil, da so "proizvajalci povečano povpraševanje pričakovali in so se temu prilagodili".

Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7.595 zdravstvenih delavcev. Slovenija je sicer na dnu držav EU po številu prebivalcev starejših od 65 let, ki se cepijo proti gripi.

Za letošnjo sezono je bilo sicer sprva predvideno, da bo cepljenje proti gripi brezplačno za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, osebe z izrazito povečano telesno težo in tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev, so še pred dvema tednoma pojasnjevali na NIJZ.

Zaradi epidemije novega koronavirusa pa letos zdravstvene oblasti pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, s čimer želijo preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila bolnikov s covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tudi Gantar je v tvitu opozoril, da sočasna okužba pri okuženem s koronavirusom bistveno poveča tveganje za zaplete in smrt, zato je zlasti za starejše in druge ranljive skupine zaščita pred gripo zelo pomembna.

Pravno podlago za večji obseg brezplačnega cepljenja predvideva tudi peti protikoronski zakon.