Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Boleče menstruacije? Temu smo lahko kos!

Petra Kolar, lastnica ordinacije Dao TKM, 14.06.2019 14:01:22

Vzroke za nastanek težav z menstruacijo razlaga tradicionalna kitajska medicina zelo preprosto in prav tako ponuja preproste rešitve

Delite na:
Boleče menstruacije? Temu smo lahko kos!
Odpravite boleče menstruacije s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. Getty Images

Nekatere ženske menstruacijo slavijo in se je veselijo, spet druge bi najraje prespale tistih nekaj dni v mesecu zaradi krčev in bolečin. Vendar pa bi vse ženske morale slaviti to svojo unikatno ženskost! Vzroke za nastanek težav z menstruacijo razlaga TKM zelo preprosto in prav tako ponuja preproste rešitve, potrebna je le dobra mera vztrajnosti in po navadi se že v drugem ali tretjem ciklusu začnejo kazati bistvene spremembe na bolje.

Najpomembnejše, da lahko rešimo neko težavo, je, da (pre)poznamo njen vzrok!

Hlad v maternici: Vzrokov za nastanek težav je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) seveda več. Največkrat pri zdravniku TKM ženska sliši odgovor, da je v maternici naseljen hlad. Hlad kot škodljivi vpliv se v telesu kopiči počasi in postopoma. V TKM govorimo o notranjem in zunanjem vzroku/hladu. Zunanji se v telo nakopiči prek izpostavljenosti mrzlemu vremenu (deževno in mrzlo vreme), mrzli vodi (kopanje v morju, ki nima več kot 23 stopinj, ali pomivanje posode z mrzlo vodo, prhanje z mrzlo vodo po športni aktivnosti, čiščenje zelenjave pod mrzlo vodo itd.). O notranjem hladu pa govorimo, ko ga v telo prenesemo prek zaužite hrane in tekočine (uživanje sladoleda, pitje mrzlih pijač in uživanje ledu, še posebno poleti, ko je telo ogreto, itd.).

- Simptomi: Mrzla stopala in dlani, na splošno telo hitro zazebe, prisotni koščki med menstruacijo, temnejša krvavitev, težave pri zanositvi ter predvsem bolečine in krči.

- Kako si pomagati? Da odstranimo hlad, moramo pospešiti cirkulacijo. Izmed zelišč zelo pomaga čaj iz cvetov vrtnic ter ingverjev čaj, tudi redno uživanje kardamoma in cimeta v zmernih količinah. Odlična je tudi kopel za noge, ki ji lahko dodamo kitajski divji pelin, ter izvajanje moksibustije, vsak ciklus vsaj 3–5 dni pred menstruacijo. Moksamo lahko predel od popka do sramne kosti, 10–20 minut na dan.

ingverjev čaj
Izmed zelišč zelo pomaga čaj iz cvetov vrtnic ter ingverjev čaj, tudi redno uživanje kardamoma in cimeta v zmernih količinah.
Getty Images

Zakrčenost jetrnega sistema: Ni zaman pregovor, da nam stvari lahko gredo na jetra. Jetra se namreč močno odzivajo na naša čustva (ali obratno), še posebno jih povezujemo z jezo. Kadar smo jezni ali se veliko jezimo, to ustvari blokado pretoka energije či in krvi, rezultat pa se pri ženskah hitro pokaže pri bolečih menstruacijah. Reproduktivni organi potrebujejo za svoje optimalno delovanje dobro razprševanje telesnih tekočin in energije, v nasprotnem primeru se težave stopnjujejo in pozneje lahko pripeljejo do resnejših težav, kot je neplodnost itd.

- Simptomi: Dostikrat občutek vročine v telesu, predvsem v službi oziroma v stresnih razmerah, vendar pa to ni prava vročina, temveč po TKM lažni ogenj, ki se dviga iz jeter, ki so zakrčena. Lažni ogenj povzroči tudi močnejši PMS. Drugi znaki so lahko še razdražljivost, jeza. To lahko škodi tudi vranici in takrat se ob omenjenih simptomih pojavita še utrujenost in čezmerna vlaga znotraj telesa.

- Kako si pomagati? Redna športna aktivnost in izvajanje sprostitvenih tehnik, meditacija, daljši sprehodi itd. Tapkanje oziroma spodbujanje meridijana za žolčnik, ki poteka po zunanji strani nog, ter izvajanje akupresure na točki LR3, ki telo hitro sprosti.
TKM govori predvsem o tako imenovanih primanjkljajih oziroma prebitkih v našem telesu. Ko poznamo odgovor na to vprašanje, zlahka poiščemo rešitev. Dr. Cheng Ping iz ordinacije Dao TKM je razkril dva recepta za primer primanjkljaja in za primer zakrčenosti jeter (omenjeni diagnozi sta najpogostejša vzroka pri težavah z menstruacijo).
1. recept

Primanjkljaj energije in krvi v telesu: stepemo dve jajci, dodamo sol ter pol decilitra belega vina. Skupaj vlijemo na vroče olje ter dodamo nastrgan ingver in nekaj kisa (na Kitajskem uporabljajo rižev kis, pri nas, če je jabolčni, mu je treba dodati še kanček sladkorja). Malce pokuhamo in toplo pojemo.
2. recept

Za tiste, ki se radi jezijo: na olju popečemo ribo in jo pečeno odložimo na krožnik. Istemu olju dodamo še sladkor, sol, kis in sesekljan česen ter vse skupaj prelijemo po ribi.

Zanimivost

Na Kitajskem deklicam zelo omejijo ali celo prepovejo uživanje sladoleda in drugih mrzlih pijač ali jedi ravno zato, da se v maternico ne bi naselil hlad, ki lahko pozneje povzroča težave z zanositvijo ali boleče menstruacije s krči.

Ordinacija za kitajsko medicino Dao TKM
E-naslov, kamor lahko pošiljate vprašanja: info@daotkm.si
Telefonska številka: 031 766 888
Naslov ordinacije: Savska cesta 10, Ljubljana

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 5, 13. 5. 2019.