Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

To je super dieta, s katero boste to pomlad res pomladno lahkotni!

J. K., Zarja, 10.04.2018 13:01:45

Običajno smo govorili o pomladnem hujšanju, a ti časi so minili. Zdaj vemo, da je najprej treba temeljito očistiti telo. In kdaj bi za to lahko bil boljši čas kot spomladi?

Delite na:
To je super dieta, s katero boste to pomlad res pomladno lahkotni!
Shutterstock

Večna utrujenost, tukaj pa so še razmehčani deli telesa, kjer so se naložile zimske pregrehe, in lenoba – ne, vaše telo ni nikakršno poosebljenje pomladi. Ta hip. A to se lahko kar hitro spremeni. Vzemite se v roke, pri tem pa naj vam pomaga razstrupljevalna (detoksikacijska) dieta. Prav to potrebuje vaše telo po dolgi zimi.

Mnogim razstrupljevalna prehrana že dolgo ne pomeni več samo diete, temveč slog življenja. Pomaga seveda tudi, če vsaj dvakrat na leto opravite temeljito očiščevalno kuro, še bolje pa je, če ponotranjite nekaj temeljnih pravil in svoje življenjske navade uravnate v smeri bolj zdravega življenja. Šteje seveda tudi vsak dan brez sladkorja, alkohola, cigaret, smetane, mastnega sira, mastnih salam in cvrtja. A bolje je obrniti razmišljanje na glavo in reči: živim zdravo, toda kadar se človeku res prileže, tudi čokolada, kozarec vina ali kaj podobnega ni greh. Za hujšanje pa bo treba dodati samo še nekaj športa – najbolje vsak dan pol ure.

Če ste se morda ustrašili strogega življenja, ki vam bo vzelo vse veselje, kar ga še premorete po tej hladni zimi, in vas pahnilo v kruto askezo, ki je eno samo trpinčenje, ste v zmoti. Razstrupljevalno prehranjevanje povsem prenovi vaše telo, in prav ta občutek, ki ga boste sčasoma začutili globoko v sebi, bo postal vaš največji užitek. Izboljšala se bo presnova, okrepil se bo imunski sistem v telesu, z dodatkom polurne telovadbe vsak dan pa lahko tudi shujšate, in to poltretji kilogram v petih dneh. Za lakoto pa ne skrbite – po treh dneh se bo ta neprijetni občutek že polegel.

Ker ne gre za standardno dieto z recepti za nekaj dni, smo za vas pripravili načrt za idealen razstrupljevalni dan. V njem so opisane zdrave življenjske navade, ki jih je sčasoma treba usvojiti. Osnovno pravilo pa je: veliko vitaminov, mineralnih snovi in antioksidantov, sprostitev in primerna dnevna telesna dejavnost. 

dieta_pomladno_ociscenje_shutterstock_okvir2.jpg

Idealni razstrupljevalni dan:

Počasno prebujanje

Glasen alarm, ki nas vrže iz spanca, nas morebiti res zbudi, a hkrati dvigne raven stresnega hormona v krvi, še preden se je dan sploh začel. Stresni hormoni pa nikakor niso očiščevalci telesa. Prebujajte se raje počasi, namesto zvonjenja naj vas prebudi priljubljena glasba.

Prebudite krvni obtok

Jutranja gimnastika ali celo telovadba na prostem vas bo bolje zbudila kot kava. Dala pa vam še nekaj, česar kava nima – hormone sreče!

Razstrupljevalni zajtrk

Za sladkosnede je najboljša sadna solata. Obrok naj bo sestavljen iz 350 g narezanega sadja (ananas, jabolko, hruška, pomaranča, banana, jagodičje), žličke medu, 10 g sesekljanih oreškov in 2 žlic sojinega jogurta. Komur sladko zjutraj ne diši, naj si postreže z zeliščno omleto iz 2 jajc, 150 g zelenjave z zelišči ter 40 g polnozrnatega kruha. Zraven bo prijala skodelica zelenega čaja.

Dopoldanski čaj iz jagod goji

Rdeče jagode goji so pri nas na voljo v mnogih bolje založenih trgovinah. Vsebujejo veliko antioksidantov, pomagajo telesu, da se očisti škodljivih prostih radikalov, in ga tako ščitijo pred stresom. Žlico jagod prelijte s 500 ml vroče vode in pustite stati približno 5 minut. Nato jih pojejte.

Lahko kosilo

Za razstrupitev telesa je seveda najkoristnejša zelenjava, testenine pa vam bodo zagotovile dovolj energije za ves dan. Skuhajte 60 g polnozrnatih testenin. Na drobno narežite oziroma sesekljajte šalotko, 100 g zelene, pol čilija in 75 g tofuja. Vse sestavine popražite na žlički olja in dodajte še pol žličke nastrganega ingverja ter pol konzerve paradižnikove mezge s celimi koščki paradižnika. Kuhajte še 10 minut ter izboljšajte okus s poprom, sojino omako in koriandrom, zmešajte s testeninami in – dober tek.

Popoldne sok iz granatnega jabolka

Za temeljito izpiranje strupenih snovi iz telesa morate dnevno popiti dva litra tekočine. Granatno jabolko je znano po svojem razstrupljevalnem učinkovanju, zato pijte sok, ki ga v razmerju pol pol razredčite z vodo.

dieta_pomladno_ociscenje_shutterstock_okvir1.jpg

Čas je za potenje

Po službi in pred večerjo je najboljši čas za rekreacijo. Traja naj približno 30 minut. Obliko športne dejavnosti si izberite sami, saj ni pomembno, ali tečete, plavate, kolesarite ipd., pomembno je, da vam šport omogoča zabavo in užitek ter da ste – aktivni.

Razstrupljevalna večerja še pred sedmo

Poskusite večerjati dovolj zgodaj, obrok pa naj vsebuje ogljikove hidrate, ki pomagajo razgrajevati maščobe. Primerna večerja je denimo perutnina s cvetačo. 300 g cvetače kuhate približno 15 minut v slani vodi, 150 g perutnine pa specite na žlički maščobe ter začinite s soljo, poprom in mleto papriko. Cvetačo odcedite ter jo skupaj z 2 žlicama sojinega mleka in ščepcem muškatnega oreška ukašite v pire. Dodate lahko tudi začimbe po lastnem okusu. Postrezite z mesom in potresite s sveže sesekljanim peteršiljem, ki ste ga vmešali v žličko olja.

Zgodnji počitek

Za lepo postavo je potreben spanec – prav med spanjem namreč telo topi maščobe. Strupene in škodljive snovi, ki so bile shranjene v maščobnih blazinicah, pa bo telo odplaknilo naslednji dan.

Priporočljivo:
Rjavi riž
Polnozrnati izdelki
Zeleni čaj
Jagode goji
Ribe
Sveže sadje in zelenjava
Ingver
Čili
Oljčno olje
Granatno jabolko

dieta_pomladno_ociscenje_shutterstock_tabela.jpg

Škodljivo:
Sladkor
Kava
Bela moka in pekovsko pecivo iz nje
Alkohol
Prigrizki
Sadje iz konzerve
Trde maščobe (maslo, margarina)
Salame in klobase
Pica
Sladkorni nadomestki (saharin ipd.)

Preberite tudi: Ste na poti v živčni zlom? Kliknite TUKAJ!