zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Dobro počutje

Fitnes je živalska izbira: Bodite potrpežljivi kot mačka!

Zoran Franc, 12.01.2018 15:01:57

Razmišljate o nakupu vstopnice za fitnes, pa ne veste, kako bi se lotili fitnesiranja? Za zdravo in zabavno fitnesiranje smo za vas poiskali navdih v živalskem svetu.

Delite na:
Fitnes je živalska izbira: Bodite potrpežljivi kot mačka!
Vadba naj bo skrbno načrtovana. Ni nujno, da izvajate vse vaje. Izberite tiste, ki so vam všeč. Profimedia

Bistveni element fitnes centrov so naprave in uteži, s katerimi lahko preizkušate svojo bikovsko moč, zato naj bo premagovanje sil/uteži osrednji del vašega treninga. Trening z utežmi nikakor ni rezerviran samo za moške in bodibilderje, zato pogumno poglejte svojemu biku v oči in preverite, kaj vse zmorejo vaše mišice. Ne veste, kako se uporabljajo vse naprave v fitnesu ter kaj vse bi lahko počeli z utežmi in pripomočki, ki jih uporabljajo mišičnjaki ob ogledalu? Prosite za nasvet seksi fitnes trenerja (ki ga na skrivaj opazujete) in morda ugotovite, da imajo tudi biki zelo nežno srce.

Jejte kot tiger

Če trenirate kot bik, potrebujete tudi hrano za močne živali. Da bodo vaše mišice lahko rasle, se lepo oblikovale in vam pomagale izgubljati odvečno maščobo, mora biti na vašem jedilniku dovolj beljakovin (najmanj slab gram na kilogram telesne teže, pri tem pa pazite, da so beljakovine ekološkega izvora) in visokokakovostnih maščob (kokosova maščoba, olivno olje in živalske maščobe ekološkega izvora). Zato se pri hrani zgledujte po mesojedem tigru, ki ne je žemljic, pice, piškotov, čokolade, tortic in vseh drugih »dobrot«, sestavljenih iz enostavnih sladkorjev. To seveda ne pomeni, da se odpoveste vsem ogljikovim hidratom, le izločite tiste, ki jih dieta zdrave prehrane ne vsebuje.

Pijte kot krava

Za zdravo treniranje je nujna zadostna hidracija, saj s potenjem izgubljamo dodatno vodo (in minerale), zato se pri pitju vode zgledujte po kravi. Seveda ne dobesedno, saj krava za proizvodnjo mleka potrebuje od 75 do 100 litrov vode na dan, temveč izgubljeno vodo nadomestite s kravjimi požirki vode namesto ptičjim srkanjem.

Z vodo, ki jo boste po treningu vnesli v telo, se boste tudi hitreje ohladili, pa še olajšali boste telesu izločanje strupenih snovi, ki nastajajo med treningom. Pijte vodo tako med vadbo kot po njej.

ogrevanje
Ogrevanje pred vadbo je bistvenega pomena, saj preprečuje napake in poškodbe.
profimedia

Bodite potrpežljivi kot krokodil in gibčni kot mačka

Vadite zase, ne za druge. Fitnesiranje je dolgotrajen projekt, a zavedajte se, da vlagate predvsem vase, in verjemite – vaš trud se bo obrestoval. Izboljšala se bo predvsem vaša kondicija, pa tudi fizično in psihično počutje.

Če pričakujete rezultate že po enem mesecu fitnesiranja, boste razočarani. Prvi vidni rezultati se po navadi pokažejo šele po treh do šestih mesecih rednega treninga, zato bodite potrpežljivi kot krokodil, ki mirno čaka v zasedi na pravi trenutek za napad tudi po več mesecih (in celo letih!) brez hrane. Če ste svoje mišice leta in leta zanemarjali, potrebujejo vsaj nekaj mesecev, da se zbudijo in oživijo ter vam pomagajo odstraniti nepotrebno »maščobno odejo«. Namesto na vidni napredek se zato raje osredotočite na trening, ki ga vzemite kot preizkus moči – tako fizične kot psihične.

Gibčni kot mačka 

Čeprav trenirate kot bik, si zagotovo ne želite biti videti kot bik, zato nikar ne pozabite na obvezno raztezanje po treningu z utežmi (pred treningom pasivno raztezanje ni priporočljivo, je pa obvezno kratko ogrevanje), ki bo ne le poskrbelo za manjšo verjetnost poškodb, temveč bo mišice sprostilo in jih podaljšalo, tako da bodo veliko bolj podobne mišicam elegantne mačke kot mišicam čokatega bika. Po vsaki vadbi z utežmi si zato predstavljajte, da ste gibčna mačka, ki svoje telo pošteno raztegne v vse smeri. Razteg naj traja od 15 do 30 sekund, da bodo učinki zares pravi, vsekakor pa ne presegajte meje bolečine.

Preberite tudi:  Koliko stane mesečna vstopnica za obisk fitnesa? Kliknite TUKAJ!