ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Bleščeče beli zobje - za vsako ceno?

Tina Lucu, 05.10.2020 14:00:11

Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Bleščeče beli zobje - za vsako ceno?
zobje, beli zobje profimedia

Veliko ljudi ima kljub redni in intenzivni negi rumenkaste zobe. Kava, čaj in rdeče vino namreč sčasoma pustijo sledi tudi na zobeh, teh pa se ne da odstraniti niti z običajnim čiščenjem zob. Še dobro, da imamo danes na voljo toliko možnosti, da zobem povrnemo njihov nekdanji sijaj. Začenši z zobnimi kremami, ki za razliko od prejšnjih izdelkov ne vsebujejo skorajda nič škodljivih delcev. Pri večini teh modrikasta snov kot film obloži zobe in tako omili obarvanje.

Po enakem principu deluje tudi večina ustnih vod, druge pa lahno stopijo obarvanje sklenine in z mineralnimi snovmi pobelijo zobe.

Zobe lahko pobelite tudi z zobnimi ščetkami, ki imajo posebne loščilne lamele, ali pa s takšnimi s posebno obliko ščetin, ki poskrbijo za temeljito čiščenje prostorčkov med zobmi in tako tudi za bleščeče zobe. Na trgu so tudi že posebne baterijske ščetke, katerih rotacija se avtomatično prilagodi obliki zob.

Pet najučinkovitejših belilnih metod

Belilna zobna krema

Moderne zobne kreme stavijo na nego sklenine in pa na srebrnkaste delce.

Belilne paličice

Enostavna metoda, ki prve rezultate da po štirih tednih.

Beljenje s peno

Posebne pene s kisikom svetlijo zobe brez belil.

Beljenje pri zobozdravniku

Najučinkovitejša metoda za bleščeče bele zobe. Je pa nekoliko dražja.

Beljenje z nočno protezo

Za domače beljenje zob zobozdravnik pripravi protezo in jo napolni z gelom. Nosi se ponoči. Cenejšo različico pa lahko kupite tudi v drogerijah.

Beljenje doma

Če ne pomagajo niti te metode, lahko doma uporabite tudi posebne belilne svinčnike, ki so še posebej primerni za prekrivanje manjših lis. Nežni izdelki ne vsebujejo agresivnih belilnih sredstev (vodikovega peroksida), temveč le naravne osvetljevalce (natrijev hidrogenkarbonat) in pa tudi rastlinske snovi. Sredstvo se na zobe običajno nanese enkrat ali dvakrat dnevno. Po štiritedenski uporabi so zobje bistveno bolj beli.

Beljenje s posebno protezo je najboljša rešitev za odpravo trdovratnih obarvanj zob in za učinkovito čiščenje vmesnih prostorčkov. Opravite ga lahko pri zobozdravniku ali pa sami doma. Če se tega lotite sami, morate biti zelo previdni, da vam belilno sredstvo ne steče na dlesni, rezultat pa je zaradi maksimalnih odmerkov vodikovega peroksida nekoliko slabši od tistega pri zobozdravniku.

Krepitev zobne sklenine po beljenju

Med beljenjem in tudi po njem so zobje občutljivi na hladno, sladko in kislo. Pomaga, če si okrepite sklenino. Enkrat na teden se priporoča nega z visoko odmerjenim fluoridom, pomaga pa tudi mehkejša zobna ščetka.

Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★, ki jo najdete tudi na spletu.