Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Blatne kopeli za bleščečo polt in razstrupljanje

Dunja Strašek, Ženska, 27.12.2018 14:01:00

Blatna kopel je dobra tako za telo kot tudi za dušo – pomaga pri nekaterih zdravstvenih težavah in je tudi izjemno koristna pri negi kože.

Delite na:
Blatne kopeli za bleščečo polt in razstrupljanje
Blatna kopel Dreamstime

Daje globoko sprostitev, zagotavlja sijočo polt, kožo razstruplja, olajša mišično napetost, blaži vnetja in pomirja bolečine v sklepih, povezanih z artritisom.

Zdravilno moč blata so poznali že v davnih časih. Pri Rimljanih so bile blatne kopeli del njihove kulture, uporabljali so jih tako v preventivne kot kurativne namene, bile pa so, tako kot kopanje in savnanje, tudi priložnost za druženje. Mladi in stari, ženske in moški, zdravi in bolni so se zbirali, kramljali in se ob tem potapljali v blato. Blatne kopeli so znova postale priljubljene v drugi polovici prejšnjega stoletja predvsem med starejšimi, za lajšanje artritičnih in revmatičnih težav, pa tudi pri drugih za odpravljanje stresa in kot naravna pomoč pri različnih kožnih boleznih, kot so ekcem, luskavica, akne, dermatitis, atletsko stopalo.
Namakanje v blatu pomaga sprostiti napetost in ublažiti bolečine v mišicah, saj blato deluje protivnetno, pomaga pri presnovi, pospešuje potenje in izločanje odpadnih snovi in tako spodbuja razstrupljanje in splošno odpornost telesa. Blato, polno rudnin – vključno z natrijem, magnezijem in kalijem – blagodejno vpliva na kožo, lahko pa ga nanašamo kot masko ali obloge, lahko pa se vanj potopimo, rezultat pa bo nežna, sijoča polt, obenem pa prenovljena in razstrupljena koža.

V zdravilišču

Blatna kopel je naravna in prijazna do kože. Vsebuje mineralizirano hranljivo blato – fango ali preperelo vulkansko kamnino in termalno vodo. V kopel se lahko primešajo tudi različna eterična olja, da imamo na voljo še učinke aromaterapije. Klasičen postopek blatne kopeli se začne s hitrim tuširanjem, s katerim pripravimo telo na kopel. V kad, v kateri je topla in gosta mešanica blata, najprej stopimo, nato pa se uležemo tako, da smo popolnoma – do vratu – potopljeni v blatno kopel in v njej ostanemo 12 minut. V blatni kopeli telo plava v blatu, zato nimamo občutka, da ležimo na dnu kadi. Občutimo lahkotno lebdenje, pri čemer se telo in mišice izjemno sprostijo. Zaradi prijetnega učinkovanja toplega blata ter soparnega okolja lahko postanemo zaspani in je povsem normalno, če za nekaj minut zadremamo. Prav tako je normalno, da težko zlezemo iz kadi – v kopeli imamo občutek lahkotnosti, pri vstajanju pa je telo ujeto v gost in težek plašč blata. Zaradi tega težko vstanemo in izstopimo iz kadi – ne nazadnje je na našem telesu kar nekaj kilogramov blata. Blato odstranimo s telesa s prhanjem, pri tem pa je zaradi njegovih lepljivih lastnosti včasih potrebno kožo nekoliko zdrgniti. Sledi 15-minutna kopel v topli mineralni vodi, ki nudi masažo z drobnimi mehurčki, nadaljuje terapevtske učinke blatne kopeli in pomirja. Neobvezen del postopka je tudi nekajminutna parna kopel, lahko tudi odišavljena z aromaterapevtskimi olji, ki celotno doživetje še izboljša. Na koncu se zaviti v suhe rjuhe in odeje postopoma ohladimo in se dokončno spočijemo, medtem pa dremež ni izključen.

Blatna kopel je lahko tudi nekakšna priprava na masažo. Po kopeli so namreč mišice sproščene, ogrete in v optimalnem stanju, da izkoristijo vse prednosti masaže.

Domača blatna kopel

Blagodejne učinke blatne kopeli si lahko pripravite tudi doma, vendar boljše v obliki oblog. Obstaja namreč nevarnost, da s polno kadjo blata zamašite vodni odtok. Potrebujete blato, ki vsebuje veliko mineralov in hranilnih snovi. Najboljše je zdravilno blato ali solinsko blato oziroma fango, ki je naravno mineralizirano hranljivo blato, s slanico obogatena istrska ilovica črnikaste barve, mehka, mazljiva in ima blag vonj. Izraz fango pravzaprav pomeni blato iz vročih vodnih ali vulkanskih vrelcev, poznamo pa različne vrste zdravilnih blat z različnih krajev sveta. Fango zmešamo s toplo vodo do primerne konsistence, manj tekočega uporabimo za obloge ali maske na posameznih delih telesa.

Tudi pri domači negi se najprej stuširamo, predhodno si že pripravimo blato in na posteljo razgrnemo folijo, nato se namažemo po telesu z blatom, se ovijemo v folijo in počivamo 15 minut. Nato je najboljše počakati toliko časa, da se večina blata na telesu toliko posuši, da ga lahko odstranimo (na folijo), preostanek pa umijemo pod tušem. Tako namreč preprečimo, da bi se vodni odtok zamašil. Po končanem postopku blato zavržemo. Prav tako lahko uporabimo različne vrste gline, ki jim lahko dodamo nekaj kapljic izbranih eteričnih olj.

Če pa si želite blatno kopel, jo lahko posnemate s čokoladno kopeljo. Zmešajte mleko, čokolado v prahu, koruzni škrob in vaniljo, to zmes prelijte v toplo kopel in dobro zmešajte. Ne le, da bo vaša koža mehka in voljna, ta blatna kopel ima tudi zapeljiv vonj in prijeten pomirjujoč učinek.

Objavljeno v reviji Ženska št. 10, 1. 10. 2018.