Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ne boste verjeli, kaj vse zmore aloe vera!

R. Š., Bodi zdrava, 08.09.2018 12:01:31

Aloe vera je rastlina, ki poleg visokega deleža vode vsebuje tudi veliko vitaminov, mineralov, encimov in drugih zdravju koristnih snovi, ki pomagajo zdraviti in lajšati marsikatero težavo.

Delite na:
Ne boste verjeli, kaj vse zmore aloe vera!
Aloe vera Thinkstock Photos

Uporabni so prav vsi deli te rastline, iz katerih pridobivamo sok ter izdelujemo mazila in gele. Zaradi svojih koristi je aloe vera nepogrešljiva v vsaki domači lekarni, še posebej prav pa vam bo prišla na počitnicah.

Preberite tudi: Se lahko jasnovidnosti naučimo? Kliknite TUKAJ!

Kraljica sušnih predelov

Aloe vera je puščavska rastlina z velikimi mesnatimi listi, v katerih hrani velike količine vode. Usnjata ovojnica namreč zadrži tekočino, da ne izhlapeva, ter jo tako varuje pred izsušitvijo. Prav zaradi te lastnosti aloe vera lahko uspeva v suhih, puščavskih in subtropskih področjih ter preživi vsa sušna obdobja. Na robovih listov ima drobne bodice, ki jo varujejo pred plenilci. Aloe vera obožuje visoke temperature, medtem ko ji že rahel mraz lahko škodi. Najdemo jo v Sredozemlju, Aziji, Srednji in Južni Ameriki.

Če po zaužitju soka iz aloe vere občutite slabost ali imate drisko, ga takoj prenehajte uživati. Uživanju aloe vere se izognite tudi, če ste noseči, imate težave s hemoroidi, jetri ali žolčnikom.

Aloe vera naj bi vsebovala več kot 160 dragocenih snovi, pri tem pa so v njeni ovojnici povsem druge hranilne snovi kot pa v sredici. Najboljše pa je to, da so uporabni prav vsi njeni deli ter da jo lahko uporabljamo na koži ali pa uživamo njen sok.

Deluje protibolečinsko in protivnetno

Gel aloe vere, ki ne ostane le na povrhnjici, temveč prodre globlje v kožo, vsebuje več aktivnih sestavin, med drugimi osemnajst aminokislin, encime, vitamine skupine B, vitamine A, C in E, minerale (kalcij, fosfor, železo, mangan, magnezij, baker, krom, cink, natrij, kalij in klor) ter mono- in polisaharide. Prav vsebnost polisaharidov prispeva k ohranjanju hidrolipidnega sloja in tona kože. Gel aloe vere pa vsebuje še salicilno kislino, ki deluje protibolečinsko, protivnetno in mehča povrhnjico kože.

Razkužuje in ohranja pH kože

Izvlečki aloe vere kožo razkužijo in ožijo pore, zato je odlična v boju proti mozoljem in nečisti koži. Koža je po uporabi prožna, rdečica in srbečica se umirita, gel pa gladi tudi gubice. Ker ima gel iz aloe vere koži enak pH, ji pomaga tudi ohranjati naravno ravnovesje.

Vlaži, pomirja in hitreje celi rane

Hladno stisnjen gel aloe vere je odlično vlažilno in pomirjevalno sredstvo za kožo. Učinkovit je pri negi pordele, vnete ali poškodovane kože, saj skrajša čas celjenja kože. Omili srbečico, preprečuje razvoj bakterij in glivic ter deluje protivnetno in vlažilno. Vtrite ga v kožo po sončenju, pikih žuželk, depilaciji in britju ter ga uporabite za hitrejše celjenje ranic in žuljev. Gel lahko uporablja vsa družina, zato je nepogrešljiv v družinski počitniški lekarni.

aloe vera prehrana_ThinkstockPhotos-856952670.jpg
Aloe vera
Thinkstock Photos-

Krepi imunski sistem

Aloe vera je tako imenovani naravni adaptogen, ki skrbi za odpornost organizma. Z njo se boste lažje spoprijeli s fizičnimi in psihičnimi obremenitvami ter kljubovali onesnaženemu zraku, s katerim se spopadajo predvsem v mestih.

Ureja prebavo

Z uživanjem soka aloe vere boste poskrbeli za bolj urejeno prebavo, saj ta rastlina skrbi za ravnovesje črevesne flore ter s tem pomaga tako pri zaprtju kot driski. 

Razstruplja organizem

Uživanje aloe vere poskrbi tudi za razstrupljanje telesa, saj se njene aktivne sestavine pomikajo skozi črevo in vežejo nase strupe, ki se nabirajo v črevesju, ter jih pospremijo iz telesa na zdrav in naraven način.