Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ali vaša mačka pogosto leži na vašem trebuhu?

D. B., 25.08.2019 14:00:00

Vsem je znano, da hišni ljubljenčki pozitivno vplivajo na razpoloženje svojega lastnika, najbrž pa ne veste, da vplivajo na stanje človeškega organizma. Raziskava je pokazala, da je mačje predenje zdravilno za človeka.

Delite na:
Ali vaša mačka pogosto leži na vašem trebuhu?
Spanje pozitivno vpliva na organizem, morda se moramo od svojih muckov česa naučiti. Hrobat

Kako vaša mačka deluje na vaše zdravje?

1. Zmanjšuje stres

Frekvenca zvoka, ki ga mačka med predenjem oddaja, je 25 Hz. Ker je to nizka frekvenca, se telo sprosti. Ko se frekvenca prenese z mačjega na človeško telo, se v telesu zmanjša izločanje stresnega hormona. 

2. Znižuje krvni tlak
Ne le, da zvok pomirja, ampak tudi znižuje krvni tlak. 

3. Pomoč pri dihanju
Ljudje, ki jim občasno zmanjkuje sape, so dejali, da jim je mačka, ki je pogosto ležala in predla na njihovem trebuhu, pomagala odpraviti to težavo.

dreamstime_xxl_150398015 mačka 4.jpg
Mačka
Dreamstime

4. Celi zlome kosti
Najnovejše raziskave so pokazale, da zvok mačjega predenja pomaga pri celjenju zlomov kosti. Vibriranje s frekvenco od 25 do 50 Hz ga namreč pospešuje. 

5. Zmanjšuje tveganje za srčna obolenja
Raziskava, ki so jo naredili na univerzi v Minnesoti, je pokazala, da imajo lastniki mačk za 40 odstotkov manj možnosti za bolezni srca.

6. Preprečuje vnetja
Če ste lastnik mačke, boste najbrž veseli podatka, da lahko mačka pomaga v boju proti raznim vnetjem ter bolečinam v sklepih. 

dreamstime_xxl_41477958 macke.jpg
Mačka
Dreamstime


Kako poskrbeti, da bo mačka v vašem domu srečna?
Če želite, da bi se mačka v vašem domu počutila čim bolje, veterinarji svetujejo, da poskrbite za naslednje stvari:


1. Hrana
Mačke so mesojedke in njihovi obroki morajo vsebovati meso. Poleg tega je za mačke naravno, da jim je hrana vedno dostopna in da lahko vedno po malo jedo. Seveda to ne velja za mačke, ki so predebele, takrat je treba nadzorovati njihovo prehrano.

2. Voda
Voda je pomembna za vsako žival. Mačke morajo imeti vedno polno skodelico sveže vode. Če v stanovanju živi več mačk, je pomembno, da nastavite več skodelic vode na različna mesta. Mačke so teritorialne živali in spoštujejo prostor, zato se lahko zgodi tudi, da ena mačka ne bo vstopala na teritorij druge. 

 3. Mačje stranišče
Mačke so čiste živali in precej izbirčne, ko govorimo o mačjem stranišču. Najosnovnejše pravilo, ki se ga morate pri tem držati, je, da mora biti mački všeč vrsta peska, ki ste ga dali v mačje stranišče. Poleg tega ga je treba tudi redno čistiti.
4. Praskalnik za mačke

Za mačke ima brušenje nohtov več pomenov. Ne le, da jih s tem negujejo, na spraskanem mestu puščajo tudi svoj vonj ter vidno sled praskanja. Sledi praskanja so za mačko pomembne pri komunikaciji - tako zapisujejo svoja sporočila drugim mačkam.

5. Površine, dvignjene od tal 
Ne glede na to, ali govorimo o praskalniku, policah na zidu ali delih pohištva, morate poskrbeti, da bodo imele vaše mačke na voljo površine, dvignjene od tal, ki bodo namenjene njihovemu počitku. Tja se umaknejo, ko imajo dovolj družbe, tako živalske kot človeške.  

6. Igračke
Danes so na trgu dostopne različne mačje igračke. Enim mačkam so ljube miške na baterije, drugim igra z igračko na vrvici ... Težava pa lahko nastane, če se mačke igrajo z laserjem, saj je to mačja imitacija lova, zato je za živali naravno, da na koncu tudi nekaj ulovijo. V nasprotnem primeru je lahko zafrustrirana in ujame prvo, kar se znajde poleg nje - pogosto noge in roke lastnikov. Zaradi tega se igra z laserjem ne priporoča.

dreamstime_xxl_133868527 mačke 1.jpg
Mačka
Dreamstime

7. Mačja družba
Ali imajo mačke rade družbo ali ne, je odvisno od več stvari, med drugim od genetike in socializacije - slednja je pomembna pri mladih mačkah, starih od 12 do 14 tednov. Zanje je zaželeno, da so z mamo mačko ter brati in sestrami iz istega legla. 

8. Ljubezen in pozornost
Mačke spremlja slab sloves, da so samotarke. To ne drži! Naše domače mačke imajo rade družbo in se rade razvajajo in božajo. Vendar je pomembno upoštevati mačja pravila in jih božati po tistih delih telesa, kjer jim to ustreza, na primer nikoli po trebuhu.

9. Redni obiski veterinarja
Zelo pomembno je, da z mačko redno obiskujete veterinarja, saj lahko nekaterih bolezni pri njih ne opazimo. Že ob prvem sumu na bolezen je obisk veterinarja nujen.

Vsaka mačka je svoja osebnost in niso vse enako navdušene nad družbo in vrsto igračke. Zaradi tega je pred vsakim lastnikom izziv odkriti, kaj njihove ljubljenke osrečuje! Vsi, ki so imeli in imajo mačjega prijatelja, pa dobro vedo, koliko ljubezni lahko mačke dajo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 33, 9. 8. 2019