ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Ali komarji lahko prenašajo novi korona virus?

KL/IV, 05.07.2020 21:50:39

Letošnje leto je tudi leto komarjev. In kot je znano, ti lahko prenašajo bolezni. Zato se mnogi sprašujejo, ali je možno, da prenašajo tudi nov korona virus?

Delite na:
Ali komarji lahko prenašajo novi korona virus?
Tigrasti komar Revija Zarja

Komarji so eni največjih prenašalcev bolezni v naravi. Najbolj znana bolezen, ki jo zakrivijo komarji, je seveda malarija. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije za to boleznijo vsako leto zboli več kot 200 milijonov ljudi.

Pred nekaj leti je svet zajela panika, ko so ugotovili, da ti brenčeči krvosesi prenašajo tudi virus Zika, ki lahko hudo poškoduje možgane ploda v maternici.

Tu pa so še virusi Zahodnega Nila, vročice Denga in čikugunje, ki tudi niso nedolžne bolezni. Od vseh naštetih je sicer najhujša malarija, ki je še vedno najpogostejši morilec na svetu. V Evropi smo sicer pred omenjenimi boleznimi zaenkrat varni, saj so v zadnjih letih našteli le nekaj primerov vročice Denga in čikugunje.

Vendar se zdaj, v obdobju pandemije novega korona virusa, skoraj upravičeno pojavlja vprašanje, ali lahko komarji prenašajo tudi virus Sars-Covi 19.

111830cb2c7a76adb8f9e907485ae82e.jpeg

To so gledalci bosansko-hercegovske Prve televizije tudi vprašali gostujočega imunologa dr. Srđo Jankovića. Ta je odgovoril, da kolikor je znano, komarji novega korona virusa ne prenašajo in po tem, kar zdaj vemo o virusu, kaj takega ni za pričakovati.

"Faza t.i. viremije, ko virus gostuje v krvi, je relativno kratka," je povedal imunolog in dodal, da komarji najpogosteje prenašajo tiste bolezni, katerih prenašalci se bodisi razmnožujejo v komarjih ali pa imajo kakšen mehanizem, da lahko v njihovem telesu dolgo preživijo in potem pridejo v komarjev krvosesni organ. "Komar tako ni mehanični vektor (nosilec ali prenašalec virusa - op.p.)," je dejal Dr. Janković.

Kot je znano, je države zahodnega Balkana zajel drugi val epidemije bolezni Covid 19. Najhuje sta trenutno prizadeti Srbija in Severna Makedonija.