Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Akupunktura med nosečnostjo – da ali ne?

Petra Kolar, 09.07.2019 11:40:00

Zadnja leta se v Sloveniji čedalje več nosečnic odloča za akupunkturo za lajšanje nekaterih tegob. Vendar pa je dobro vedeti, kdaj se ta v nosečnosti priporoča, pri kakšnih težavah in v katerem delu tromesečja. Akupunktura vsekakor blagodejno vpliva na živčevje in spodbudi cirkulacijo, s tem pa lahko pomaga tudi pri spodbuditvi popadkov, če se sami ne začnejo. V medijih se večinoma piše le o pozitivnih učinkih, vendar pa je dobro vedeti, da lahko pri neizkušenem zdravniku dobimo tudi učinek, ki si ga ne želimo. Kako je torej s tem?

Delite na:
Akupunktura med nosečnostjo – da ali ne?
vir1

Akupunktura se med nosečnostjo priporoča predvsem, kadar mora ali bi morala nosečnica uživati kakšna zdravila zahodne medicine, zato da se čim bolj izničijo stranski učinki teh. Prav tako se lahko izvajajo terapije, kadar so prisotni pekoča zgaga, zaprtost, glavoboli ter razni prehladi in viroze. V teh primerih se stanje hitro izboljša, po navadi je potrebnih le nekaj terapij. Izredno pomembno pa je, da terapije izvaja zdravnik, ki je za to področje izkušen in izobražen. Sama stimulacija akupunkturnih točk mora biti prilagojena posameznici, zdravnik bi jo moral ves čas tudi spremljati in večkrat vprašati po počutju.

kitajska-jpeg.jpeg
Kitajska medicina
Revija Maja

Kdaj se akupunktura odsvetuje?

V prvem tromesečju se akupunktura odsvetuje, saj plod še ni ustaljen in se lahko zaradi pospešene cirkulacije nehote izzove splav. To velja tudi za akupresuro, saj so znane določene akupunkturne točke, ki so močno stimulativne. Tako se je treba izogniti točki LI4 ali hegu ter vsem točkam na trebuhu. Tudi v drugem tromesečju se je dobro najprej posvetovati z zdravnikom TKM, ki bo po opravljenem diagnostičnem delu lahko najbolje pokazal in svetoval uporabo točk za samomasažo. Vsaka nosečnica je unikatna, kot vsi ljudje, zato je bistveno, za kaj akupunkturo ali akupresuro uporabljamo.

Kaj nosečnicam svetuje zdravnik Cheng Ping iz ordinacije Dao TKM?
Kadar nosečnice pesti utrujenost, je dobro, da poudarek usmerimo v krepitev vranice, saj je po TKM to organ, ki proizvaja življenjsko energijo in tudi kri. Varni in priporočljivi sta zeliščni formuli Middle form (bu zhong yiqi) in Dolichos from (shen ling bai zhu). Za dvig energije pa se lahko nežno masira točka ST36 (zusanli), ki leži štiri prste pod koleni. Masirata se točki na obeh nogah, vsaj pet do deset minut z globokimi, vendar nežnimi pritiski. Pri slabosti najbolj pomaga stimulacija točke PC6 (neiguan), ki leži malo nad zapestjem. Stimulira se lahko večkrat na dan. Prav tako pa pomaga čaj iz svežega ingverja, ki mu dodamo žlico rjavega sladkorja. Čaj lahko pijemo dvakrat na dan, vendar ne pozno zvečer. 

dojencek.jpg



Kadar nosečnice pesti zaprtost, si lahko pomagajo s prehrano, kot so med, banana, črni sezam, kitajski rdeči datlji. V veliko pomoč bo tudi redno vsakodnevno gibanje. Točki, ki pomagata pri prebavi, sta že prej omenjena ST36 in SJ6 (zhigou), ki leži nad zapestjem na zunanji strani roke. Do zaprtosti prihaja zaradi pritiska ploda, zato je to včasih težje odpraviti.

Ali se akupunkturo v nosečnosti lahko izvaja tudi, če ni kakšnih težav, le za dobro oziroma boljše počutje? Dr. Cheng Ping pravi, da so tudi za to določeni pogoji, saj je pomembno, da zdravnik TKM oceni, kakšno je stanje posameznice. Pred terapijo je pomemben diagnostični del, kjer z merjenjem utripa na zapestjih obeh rok preveri, ali gre v telesu za kakšen prebitek (na primer vlage, ki je velikokrat prisotna, ter drugih patogenov) ali za primanjkljaj (energije, krvi, telesnih tekočin …). Ko se ugotovi to stanje, se lahko začne terapija. Na takšen način se lahko izvaja enkrat na teden, odvisno od počutja med in po njej.


Kaj pa izvajanje moksibustije? Moksibustija je zvitek iz divjega pelina, ki ima na telo izrazito tople/vroče učinke. To intenzivno spodbuja cirkulacijo in iz tega razloga se tako v prvem tromesečju ne priporoča. Pozneje pa je spet odvisno, na katerih predelih in za kakšne težave. Vsekakor pa jo odsvetuje, da jo izvajate v lastni režiji doma, saj je preveč stimulativna in lahko izzove splav.


Akupunktura je idealna tudi takrat, kadar nosečnice pestijo razna vnetja, predvsem mehurja, ki se rado pojavi. Z njo se lahko izognejo uživanju antibiotikov in drugih zdravil.


Pri katerih nosečnicah pa se akupunkture ne sme izvajati? Pri vseh, ki so po tradicionalni kitajski medicini (TKM) v primanjkljaju krvi in energije. To diagnozo seveda postavi izkušeni zdravnik TKM. Takrat se svetuje krepitev le s pravilno in uravnoteženo prehrano, kakšnimi dodatki, počitkom in kakovostnim spancem. Ko se telo do neke mere okrepi, se lahko s terapijami nadaljuje.

Najbolj idealno in naravno pa je seveda donositi brez kakršnih koli posegov. Žensko telo ima neverjetno moč in sposobnost, zato bližnjice v večini primerov sploh niso potrebne. Nosečnice, uživajte v svojem novem telesu in sprejmite to novo, sveto in unikatno stanje ter bodite mirne, potrpežljive in hvaležne! Prepustite se, opazujte in se ljubite.

 Ali ste vedeli?

tampon zdravje_ThinkstockPhotos-489383972.jpg
Akupunktura med nosečnostjo - da ali ne?
Thinkstock Photos

Veliko nosečnic tudi zanima, kako akupunktura vpliva na plod – ali plod čuti, ga boli itd., vendar pa je kakršna koli bojazen odveč, saj akupunktura nima vpliva na plod, če se ne izvaja na predelu trebuha. Treba pa je seveda upoštevati zgoraj napisane nasvete in časovni okvir izvajanja terapij zaradi drugih posledic in vplivov.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019