stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

7 razlogov, zakaj je dobro jesti breskve

kl, 18.08.2020 10:00:00

Zelo težko je ne imeti rad ta dišeči sadež. Če k temu prištejemo še njegove prednosti za zdravje, imamo še razlog več, da jih uvrstimo na jedilnik.

Delite na:
7 razlogov, zakaj je dobro jesti breskve
Breskve Pixabay

1. Pomagajo zdravju oči

Barva breskve je znak, da je polna vitamina A, ki ščiti mrežnico, sloj celic v notranjosti očesa, ki je občutljiv na svetlobo. Beta-karoten, ki sodi v skupino A vitamina pa neguje mrežnico in preprečuje nastanek mrene in starostno degeneracijo rumene pege, ki je odgovorna za zmožnost podrobnega vida.

2. Breskve so izvrstne za kožo

Vsebujejo namreč veliko vitamina C, ki kožo ščiti pred staranjem in pojavom gub in tankih linij. Vitamin E, ki ga je precej v breskvah, pa koži hidrira in pomaga pri hitrejšem okrevanju kožnih celic pri poškodbah zaradi prostih radikalov.

breskve.jpg

3. Krepijo imunski sistem

Že omenjeni vitamin C krepi tudi imunski sistem. Ta zagotovo mora biti okrepljen, ne samo zaradi trenutne pandemije, pač pa tudi zaradi stresa, nezdravega načina življenja in slabi prehrani. ki ga dodatno slabijo.

4. Pomagajo pri hujšanju

Namesto po sladoledu ali čokoladi, sezite raje po breskvi, če se vam zahoče nekaj sladkega. S srednje veliko breskvo boste v telo vnesli le okoli 60 kalorij, hkrati pa ga boste osvežili, hidrirali in vanj vnesli kup koristnih sestavin.

Če boste vaš desert ali kaloričen obrok nadomestili z breskvijo, rezultati ne bodo izostali.

breskve.jpg

5. Breskve so dobre za srce in ožilje

Ker vsebujejo veliko vlaken, redno uživnja pomaga pri kontrol holesterola, predvsem tistega slabega, LDL holesterola. Breskve namreč vsebujejo fenolne spojine, ki preprečujejo njegov nastanek. Prav tako množica antiosidantov preprečuje prehajanje maščob v krvotok in tako preprečuje nastanek žilnih oblog.

6. Izboljšujejo prebavo

Veliko vode in vlaknin v tem okusnem sadju pomaga pri preprečevanju zaprtja, pa tudi pri napihnjenosti ter trebušnih krčih. Vlakna, ki jih vsebujejo breskve pa pomagajo tudi pri preprečevanju raka na debelem črevesju.

Breskve pena
breskova pena
arhiv revije Maja

7. Koristne so pri borbi z vnetji

Razna vnetja, ki se pojavljajo v telesu, lahko privedejo do mnogih težav, vključno z boleznimi srca, osteoporozo, artritisom, sladkorno boleznijo in celo rakom. Z uživanjem antioksidantov, ki jih je v breskvi obilo, lahko vnetne procese zaustavite, izboljšate ali preprečite. Visok delež kalija v breskvi pa preprčuje tudi obolenja ledvic in nudi zaščito pred čirom na želodcu.