Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

6 živil za boljši spomin

M. Ć., 15.07.2018 14:00:27

Zdravila iz narave, ki krepijo naš spomin.

Delite na:
6 živil za boljši spomin
Revija Bodi Zdrava

Jagodičevje

V jagodičevju najdemo veliko aktivnih sestavin iz skupine flavonoidov, imenovanih antocianidini, ki delujejo kot izjemno močni antioksidanti. Antocianidini preprečujejo razgrajanje kolagena, ki skrbi za prožno kožo, sklepe in žile. Največ antocianidinov vsebujejo robidnice, brusnice, borovnice, črni ribez in črno grozdje. Jagodičevje poleg antocianidinov vsebuje še veliko vitamina C in beta karotena.

Korenje in sladki krompir

Živo oranžna živila vsebujejo veliko beta karotena. Ta karotenoidni pigment se v telesu spremeni v vitamin A, ki predstavlja izjemno močno orožje proti prostim radikalom. Korenje vsebuje več beta karotena kot katera koli druga zelenjava. V sladkem krompirju pa poleg beta karotena najdemo še veliko vitaminov C in E.

6 živil za boljši spomin

Mastne ribe

Maščobne kisline omega-3 so ključne pri varovanju tistih delov možganov, ki skrbijo za pošiljanje sporočil telesu. Ribe, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega-3, so skuše, sardele, slanik … Prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, ne varuje le živčnega sistema, temveč izboljšuje tudi miselne sposobnosti.

6 živil za boljši spomin

Stročnice

Te proteinske elektrarne vsebujejo folat, ki pomaga ščititi možgane. Stročnice (kot so leča, čičerka, fižol, grah) so zelo dober vir počasi prebavljive glukoze, kar možganom zagotavlja enakomeren vir goriva. Dodajte jih v solato, naredite jih kot prilogo ali juho.

6 živil za boljši spomin

Bučna semena

So okusen in hranljiv prigrizek, poleg tega pa so tudi polna cinka – pomembnega minerala za izboljšanje spomina in zdravja možganov. Dodajte jih v solato ali ovseno kašo za hrustljavost ali pa jih zapakirajte v manjšo vrečko in imejte vedno pri sebi za priročen in zdrav prigrizek.

6 živil za boljši spomin

Oreščki

Vitamin E, ki ga vsebujejo oreščki, naj bi dokazano pomagal preprečevati kognitivno upadanje. V telo ga vnesite s pestjo oreščkov (najbolje mandljev), ki so odličen vir kalcija in vitamina E.

6 živil za boljši spomin

Preberite tudi: Prehranska motnja, za katero morda ne veste, da jo imate. Kliknite TUKAJ!