Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

6 nasvetov za vsakodnevno ličenje

J. K., Zarja, 22.05.2019 12:01:47

Novosti, ki jih na področju ličenja prinašata pomlad in poletje 2019, so razkrite. Posodobimo svojo kozmetično torbico ter jo uskladimo s predstavljenim na modnih brveh v New Yorku, Parizu, Berlinu in Milanu.

Delite na:
6 nasvetov za vsakodnevno ličenje
Zlatorumena, oranžna, koralna in rožnata, vse te si bomo letos pomladi nanašali tako veke kot na lica ter ustnice. Shutterstock

Kako bomo naličene na pomlad in poleti, se ve že jeseni prejšnje leto. Na modnih tednih v New Yorku, Milanu, Parizu, Londonu in Berlinu mednarodno uveljavljeni oblikovalci poleg modnih smernic za oblačila in modne dodatke nakažejo trende v ličenju. Oboje je seveda tesno povezano in se dopolnjuje. Pa poglejmo, s katerimi ličili v teh mesecih ne moremo zgrešiti.

1.  Barve sončnega zahoda

Zlatorumena, oranžna, koralna in rožnata, vse te si bomo letos pomladi nanašali tako veke kot na lica ter ustnice. Navdihovali nas bodo lepi sončni zahodi, v kakšen ekstrem bomo šli, pa je seveda stvar osebnega okusa in tudi poguma. Močna roza je krasila veke in ličnice manekenk na reviji oblikovalke Anne Sui. Pri velikih imenih v modnem svetu, kot so Fendi, Altuzarra, Jacquemus in drugi, pa so prevladovali odtenki od sočne breskve do koralnih na ličnicah in vekah.

Za vsak dan: Svojo vsakodnevno rutino ličenja lahko letošnjo pomlad obogatimo s toplimi, mehkimi niansami sončnega zahoda – predel pod obrvmi si osenčimo s pastelno roza ali breskovo, linijo senčila pogumno potegnimo vse do konca obrvi in še dlje. Če se opogumimo še malo bolj, lahko dodamo nekaj oranžne na veko. Tako ličenje se že močno približa večernemu in bo izvrstno dopolnilo predvsem črna oblačila, pa tudi bela ter oblačila v vseh zemeljskih (prstenih) odtenkih.

2. Minimalistično

lepota2_1180036792.jpg
Minimalističen make-up stavi na perfektno negovano kožo. Na takšen videz je pri svojih manekenkah tokrat stavil tudi modni oblikovalec Naeem Khan.
Shutterstock

Za privržence naravnega videza je vedno dobra novica, ko je v modi minimalističen make-up. Za tak slog ličenja so se odločila nekatera vodilna oblikovalska imena: Stella McCartney, Balmain, Salvatore Ferragamo, Tory Burch, Isabel Marant, Naeem Khan ... Minimalistični make-up stavi na perfektno negovano kožo, ki ne potrebuje debelega prekrivnega sloja pudra ali obilne podlage za ličenje. Sveža, dobro negovana koža je lepa sama po sebi, zato je dovolj le lahka podlaga (foundation), nekaj rdečila in tanek nanos brezbarvnega bleščila na ustnice. Dodaten poudarek da osvetljevalec (highlighter), a tokrat ne le na ličnicah, nosnem grebenu in/ali bradi, temveč tudi na srčkastem središču zgornje ustnice. Z njim lahko poudarimo še obrvni lok in notranje očesne kotičke.

Za vsak dan: Minimalistični make-up je prav lahko prenesti v rutino ličenja. Njegova osnova je nenaličen obraz, ki ga krasi sijoča, dobro negovana koža. Za to je potrebno obilo vlage, kar je po 40. letu tako ali tako nujno. S korektorjem zakrijemo le podočnjake in morebitne nepravilnosti na koži, tako da je polt čim enakomernejša. Sledi lahka podlaga ali nanos tonirane vlažilne kreme. Po želji še maskara na trepalnicah v temno rjavi ali črni barvi ter brezbarvno bleščilo na ustnicah.

3. Fantovske obrvi

Ta trend se delno prekriva s prejšnjim, minimalističnim. Obrvi ostajajo pri obeh načinih ličenja povsem naravne. Ne bomo jih poudarjali ali celo pulili, kajti zaželeno je, da ostane rast dlačic čim bolj naravna, celo nekoliko po fantovsko grmičasta. Za tak slog ličenja so se odločile v modnih hišah Roberto Cavalli, Moschino, Proenza Schouler idr. Potrebno je le nekaj prozornega gela za oblikovanje obrvi.

Za vsak dan: Vse, kar je treba storiti za naravni videz obrvi, je – da jih pustimo rasti. Za tiste s tanjšimi in redkejšimi so na voljo serumi za njihovo rast. Tudi svinčnik nam lahko pomaga, da z nekaj kratkimi potegi dosežemo polnejši videz obrvi, prav tako nanos temnega senčila v pudru s tankim čopičem. Pri naravno gostih obrveh pa je potreben le dotik z brezbarvnim gelom, ki fiksira dlačice in obliko obrvi.

4. Rdeče ustnice

lepota4_1191988621.jpg
Z rdeče našminkanimi ustnicami preprosto ne morete zgrešiti - tudi letošnjo pomlad ne.
Shutterstock

Te nikoli ne pridejo iz mode in tudi letos bodo super moderne. Nanje prisegajo ugledne modne hiše, kot sta Givenchy in Escada. Zdi se, da gre za preprosto modno smernico, a če rečemo rdeče ustnice, smo rekli premalo: rdečilo je lahko matirano, svetleče, ustnice lahko delujejo, kot bi bile vlažne ipd. Da o odtenkih rdeče niti ne govorimo. Rodarte in Poiret sta k ženstvenim oblačilom ter nežnim, lahkim in finim tkaninam, kot je npr. šifon, manekenke naličila v odtenkih jagodičja, od malin do jagod. Ustnice so pri tem stilu ličenja v ospredju, oči in ves preostali obraz pa so naličeni tako, da dajejo vtis nenaličenosti, kar učinkuje izjemno sveže.

Za vsak dan: Vas mika, da bi si pordečili ustnice k poslovni obleki ali mali črni obleki? Kar pogumno: najprej jih obrobimo s črtalom v ustreznem rdečem odtenku, in šele ko je obroba natančno izrisana, zapolnimo vso notranjost. Na ustnice na hitro pritisnemo papirnat robček, da popivna odvečno barvo. Nato si nanesemo rdečilo. Za dnevno rabo manj izdatno, šminka pa naj bo v odtenku katerekoli vrste jagodičja. Če smo manj drzne, bo dovolj tudi rdeče bleščilo.

5. Nazaj v 80.

Retro senčila iz 80. so se vrnila v velikem slogu. To ne velja le za ličenje zgornjih vek, tudi tanka linija na spodnji veki bo pri modno ozaveščenih taka, kot je bilo to značilno za 80. Ličenje s poudarkom na črnem kajalnem svinčniku v slogu 80. so predstavili pri Diorju, tudi Mugler in Prabal sta se odločila za to ličenje, Rochas pa predlaga celo mačje naličene oči – tanko izrisana črta na zgornji veki, ki se iz zunanjega kotička oči z zavihom potegne navzven, proti obrvem. Ta podaljšek je lahko celo nekoliko odebeljen, vse tja do pravega malega trikotnika. Bolj ekstravagantni primeri z modnih brvi so pokazali tudi nekaj grafičnih oblik, narisanih s črnim svinčnikom tik pod očmi.

Za vsak dan: Tekoče črtalo bo letošnjo pomlad zamenjal svinčnik (kajalni). Z njim potegnemo tanko črto na zgornji veki, tik ob trepalnicah. Nato nanesemo črno ali temno rjavo maskaro. Ženske z manjšimi oči naj se raje odpovedo obrobljanju spodnje veke ter zarišejo črno črto le na zunanji polovici spodnje veke.

6. Kovinski poudarki

lepota6_1182914974.jpg
Tom Ford je navdih za sezono ličenja pomlad/poletje 2019 poiskal v 70-ih: njegove manekenke so se po brvi sprehodile z zadimljeno naličenimi očmi v pretežno rjavih ter zlatih tonih.
Shutterstock

Od New Yorka do Milana – povsod je bilo pri ličenju opaziti kovinske poudarke, ki učinkujejo ali glamurozno ali pa futuristično. Tom Ford je iskal navdih v 70.: njegove manekenke so se po brvi sprehodile z zadimljeno naličenimi očmi v rjavih in zlatih tonih. Japonec Tadaši Šoji je stavil na futuristični učinek s kovinsko modrimi, srebrnimi, rdečimi in roza odtenki. V podobnem, vendar bolj minimalističnem slogu pa so se v Londonu sprehodile po brvi manekenke Simone Rocha, te so imele s kovinsko srebrnim senčilom naličene zgolj veke.

Za vsak dan: Na dnevni svetlobi učinkujejo kovinsko svetleči odtenki nekoliko pretirano, a naj nam to nikar ne prepreči, da bi sledili modnim zapovedim. Bodimo prilagodljivi: navdih lahko najdemo pri manekenkah Simone Rocha, tako da dodamo svetleče poudarke v notranjem kotičku zgornje veke – izberimo zlat ali srebrni odtenek. S tem bo naš pogled postal poudarjeno sijoč, a bo kljub temu še zmeraj dovolj zmeren za pisarniško ali drugo delovno okolje. Za zvečer in za slovesne priložnosti pa bodimo pogumni: celotne veke si naličimo s kovinsko zlatim ali bakrenim senčilom. Učinek bo več kot zapeljiv in zagotovo bomo opažene. Bolj skromna in manj vpijoča inačica je rdečilo za ustnice s kromiranim učinkom. Lahko pa tudi že našminkane ustnice na koncu zgolj narahlo polepšamo z bleščicami, ki jih v tanki plasti nanesemo s čopičem.

Objavljeno v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.