900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, prilagojeno vsakemu posamezniku

Tina Lucu, 22.10.2019 11:00:00

Ko slišimo besedi atopijski dermatitis, najprej pomislimo na srbeče izpuščaje, ki se pojavljajo na koži. V resnici bolezen ni zgolj to, spremljajo jo še hujši emocionalni in psihološki efekti, ki skupaj s stigmatizacijo bolezni kot take močno vplivajo na kakovost življenja obolelih.

Delite na:
Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, prilagojeno vsakemu posamezniku
otrok Profimedia

O atopijskem dermatitisu (AD) smo se pogovarjali s prim. Vlasto Dragoš, dr. med., ki s svojimi dolgoletnimi izkušnjami svetuje pacientom na ljubljanski dermatovenerološki kliniki, in s Špelo in Sašem Novakom, ustanoviteljema samostojnega, prostovoljnega in nepridobitnega Društva Atopijski dermatitis, katerega cilj je dvig kakovosti življenja obolelih ter lajšanje fizičnih in psihičnih simptomov, ki jih bolezen prinaša s seboj.

Kaj je atopijski dermatitis?

Je vse pogostejša kronična, močno srbeča bolezen kože, za katero trpijo posamezniki iz vseh življenjskih obdobij. Njena pojavnost se je v zadnjih 30 letih povečala za kar od dva- do trikrat, k obolenju pa so bolj nagnjene osebe, pri katerih so v družini tudi druge atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Atopijski dermatitis ni nalezljiv. Poleg neravnovesja v delovanju nekaterih imunskih celic v koži je vzrok za nastanek moteno nastajanje posebne beljakovine v koži, ki skrbi za neokrnjeno kožno pregrado.

V prvih letih življenja so bolniki z atopijskim dermatitisom pogosteje preobčutljivi za prehranske alergene, kot so kravje mleko, jajca, pšenična moka, soja in arašidi. Pri bolnikih, ki so preobčutljivi za jajčni beljak, atopijski dermatitis praviloma traja dalj časa, pri teh se pozneje pojavi lahko še preobčutljivost za pršico hišnega prahu. Pri starejših otrocih in odraslih se pogosto pridruži še preobčutljivost za vdihane alergene: pršica, živalska dlaka, drevesni in travni pelodi ter plesni. Na potek bolezni in poslabšanja dodatno vplivajo še okužbe z bakterijami ali virusi.

zdravnica.png
Vlasta Dragoš
Arhiv

Klinična slika AD v različnih starostnih obdobjih

Za atopijski dermatitis so značilne simetrično razporejene, neostro omejene srbeče spremembe z rdečino, mehurčki in rosenjem ali bunčicami, zadebeljeno ter pordelo kožo. V različnih obdobjih življenja se pojavlja na različnih in za starost značilnih predelih kože. Običajno se prične okoli tretjega meseca starosti, prizadeta je koža po licih, čelu, lasišču, zgornjem delu trupa in po okončinah. V obdobju do četrtega leta starosti prevladujejo srbeča žarišča po zapestjih in gležnjih. Pri šolskih otrocih, mladostnikih in odraslih bolnikih se pojavijo vneta žarišča v komolčnih in kolenskih jamah, po rokah, nogah in prstih. Pri odraščajočih in odraslih je poleg tega vneta tudi koža vratu, vekah in obrazu ter pod mečicami uhljev.

Diagnoza

»Diagnozo AD postavimo na osnovi pregleda kože in značilnih bolezenskih sprememb, pomembni so tudi natančni podatki o poteku bolezni. V pomoč so nam izvidi alergoloških testov in dodatnih laboratorijskih preiskav, s katerimi določimo vzročne dejavnike, ki so povzročili poslabšanje. V izbranih primerih so potrebni še dodatni imunološki testi,« razlaga Vlasta Dragoš. Dodaja še, da vrednotenje teh preiskav zahteva ustrezno alergološko znanje in izkušnje pri prepoznavanju bolnikov z atopijskim dermatitisom, saj so pozitivni kožni testi ali zvišane vrednosti specifičnih IgE možen izvid pri popolnoma drugih pridruženih kožnih boleznih. Poleg tega lahko osnovni videz atopijskega dermatitisa spremenijo okužbe z bakterijami, glivami ali virusi. 

Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, prilagojeno vsakemu posamezniku posebej ter konstantno. Vlasta Dragoš pojasnjuje: »Ob pregledu se dermatolog odloči za vrsto, način in čas zdravljenja z različnimi protivnetnimi mazili. Izbira je odvisna od videza sprememb, razporeditve, razširjenosti, mesta, kjer so spremembe, in predvsem starosti bolnika. Vodenje in zdravljenje bolnikov z atopijskim dermatitisom je izziv za izkušenega dermatologa, saj je AD terapevtsko med najzahtevnejšimi boleznimi kože. Za kvalitetno strokovno obravnavo bolnikov morajo zdravniki dobro poznati pestrost pojava bolezenskih slik atopijskega dermatitisa, ki se spreminja v starostnih obdobjih in je zato ne le diagnostični, ampak predvsem terapevtski izziv. Osebni pristop k vsakemu bolniku, ocena stopnje vnetja ob pregledu in navodila bolniku o pravilnem stopenjskem zdravljenju bolezni so ključni za obvladovanje poslabšanj. Z Društvom bolnikov AD redno sodelujem že od nastanka, verjamem, da bo to sodelovanje pomagalo bolnikom in družinam pri obvladovanju njihove kronične bolezni.«

Sašo in Špela Novak z družino (002).jpg
Saso in Spela
Arhiv

O atopijskem dermatitisu smo se pogovarjali tudi z ustanoviteljema Društva Atopijski dermatitis, Špelo in Sašem Novakom. Njuna ideja o ustanovitvi je prišla iz osebne izkušnje, sta namreč starša štirih otrok, atopijski dermatitis je v njihovo življenje prišel s tretjim, in nato še četrtim. 

»Že ob prvi izkušnji sva iskala neko podporo, pomoč, povezovanje, več informacij. Nekoga, ki bi zares razumel, da je AD veliko več kot samo stanje kože. Ker ničesar takšnega nisva našla, tudi ko se je še najmlajši izkazal za atopika, sva to vzela kot svoje poslanstvo. Začutila sva, da je to nekaj, kar morava midva omogočiti ljudem. Vsem, ki so v istem boju kot mi. Tako je nastalo Društvo AD.«

Kot glavno nalogo društva so si zadali pomagati vsem bolnikom z atopijskim dermatitisom (in njihovim bližnjim) k boljšemu počutju, boljšemu življenju. Društvo organizira mesečne podporne skupine in individualna srečanja, saj poudarjajo pomembnost individualnega stika.

Eden večjih dogodkov za atopike, ki se bo 16. novembra v Medvodah odvijal že tretjič, je sejem Atopic. Namen dogodka je, da se ljudem predstavijo različne možnosti, ki obstajajo. Pri tem gre za izdelke in storitve, ki so jim lahko v pomoč. Sejem vključuje tudi predavanja strokovnjakov, kot so dermatologi in alergologi. Pri njih lahko dobijo odgovore na vsa vprašanja, povezana z boleznijo, od opredelitve do simptomov, načinov zdravljenja in še česa.

Dejstva na hitro

-       Atopijski dermatitis ni nalezljiv in ni samo stanje kože. Gre za veliko več. Srbečica je tako huda, da je zares nemogoče zdržati brez praskanja.

-       Mnogokrat so noči neprespane in to lahko traja mesece, leta. Vsakomur, ki tako dolgo obdobje ne spi kvalitetno, se to pozna. Vse to se kaže na razpoloženju, počutju, koncentraciji ... Vse to vpliva na celotno družino, ne samo na atopika.

-       Ni kreme, ki bi pomagala vsem, in tudi redna nega kože ne izkorenini bolezni v celoti. Bolezen je vsem na očeh. Mnogi imajo zato nizko samopodobo in slabo mnenje o sebi. Pomembno je, da to res razumejo vsi.

Za vsa vprašanja pa se lahko vedno obrnejo na društvo, atopiki, njihovi bližnji ali pa kdorkoli, ki bi potreboval kakšno informacijo.

Več informacij lahko poiščete na spletni strani www.drustvoad.si ali na strani Društvo atopijski dermatitis na Facebooku. Tam lahko najdete vsebine, ki vam bodo v pomoč. Vedno lahko pišete na drustvoad@gmail.com ali pokličete na 070 430 527.

AD je individualna bolezen, vsak mora najti svoj pristop k izboljšanju. To je mnogokrat izredno dolgotrajen proces, poln finančnih, psihičnih in fizičnih obremenitev. Nekateri potrebujejo zdravstveni nasvet, drugi nasvet o kakšni kremi ali kje jo kupiti, tretji pa samo nekoga, ki bi razumel. Ne glede na to, kaj potrebujejo, se lahko obrnejo na nas. Naredili bomo vse, kar je v naši moči.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 41, 4.10.2019