GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Katja Kaja Mejač, 22.08.2019 18:00:00

Vsakdo pozna glavna pravila osnovne ustne higiene, ki poskrbi za to, da so naši zobje vedno zdravi in bleščeči, nasmeh pa vedno širok. Kaj pa storiti, kadar osnovna ustna higiena ni tako zelo dostopna? Kaj takega se velikokrat zgodi prav v času dopustov in potovanj, ko včasih ves dan ne morete poseči po ščetki in zobni pasti.

Delite na:
Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe
Tudi na dopustu poskrbite za bleščeč nasmeh. Adobe Stock

Včasih morate v povezavi z ustno higieno razmišljati nekoliko vnaprej in potovanje ali dopust načrtovati tudi z mislijo na lastno zdravje.

Dolg let z letalom ne bi smel biti ovira pri skrbi za ustrezno ustno higieno, hkrati pa lahko kupite tudi manjši zobno ščetko in zobno pasto, ki ju boste lahko nosili tudi v bolj eksotične kraje. Ne pozabite, da so na voljo tudi zobne tabletke, ki delujejo podobno kot zobna pasta, lahko pa zavzamejo manj prostora v vaših kovčkih. Vseeno se potrudite, da si boste zobe temeljito očistili vsaj dvakrat na dan, zjutraj, ko vstanete, in zvečer tik pred spanjem.

V vmesnem obdobju pa si usta po obrokih izberite z vodo, ki bo stanje v ustni votlini nekoliko nevtralizirala, odstranila pa bo tudi morebitne večje tujke, ki bi lahko ostali skriti v prostoru med zobmi in bi od tam negativno vplivali na svojo okolico. »Na počitnicah se nam lahko zgodi, da ostanemo brez pripomočkov za ustno higieno.

Pozabljena zobna pasta je še najmanjša težava, saj sta za zdravje ustne votline najpomembnejša mehansko očiščenje zob in masaža dlesni, ki ju izvajamo z zobno ščetko in nitko ali medzobno ščetko. Če se znajdemo brez njih, je pomembno, da usta po vsaki jedi ali sladki pijači dobro splaknemo z vodo. Ko jo močno požvrkljamo po ustih, odstranimo vsaj večje ostanke hrane,« nam je zaupala doktorica dentalne medicine Tea Bon Gorički, ki na kliniki Juventina s svojim delom ekipe skrbi za lep in zdrav nasmeh svojih pacientov.

Ob tem še svetuje: »Zobna nitka je manjši pripomoček in jo lahko imamo vedno s seboj v torbici. Z njo bomo očistili medzobne prostore, torej mesta, ki jih tudi zobna ščetka ne doseže. Enako velja za medzobno ščetko.«

Citrusi v velikih količinah negativno vplivajo na zobe, saj močne kisline poškodujejo zobno sklenino. Zato si po vsaki limonadi usta splaknite z vodo.


Prehrana je pomembna
Na samo zdravje zob lahko vpliva tudi prehrana, na katero na potovanjih velikokrat tudi nimate popolnega vpliva. Hkrati pa lahko na stanje zob vplivajo tudi nekatera živila, ki jih štejemo med zdrava in so poleti zelo priljubljena, a lahko predvsem pri pomanjkanju ustrezne higiene negativno vplivajo na stanje v ustni votlini. Zato tudi na potovanjih večkrat zaužijte hrano, ki krepi zdravje ustne votline, je bogata z vitamini, minerali, antioksidanti.

»Zdrava in ustrezna prehrana ima učinke na celotno telo in seveda tudi na ustno votlino. Pomembno je izogibanjem živilom, ki se lepijo na zobe, sladkim živilom in pijačam (kariogena hrana, polna enostavnih sladkorjev). Tudi kisla živila lahko škodijo zobem, zato naj kozarcu osvežilne limonade sledi splakovanje ust z navadno vodo. S tem nevtraliziramo učinek kislin na zobno sklenino,« dodaja Tea Bon Gorički.

Veliko lahko naredimo že na vsakodnevni ravni, recimo z opustitvijo kajenja, gibanjem v naravi in sproščanjem, saj zmanjševanje stresa prav tako pozitivno vpliva na zdravje vaših zob. Izberite si tudi dobrega zobozdravnika, s katerim boste skupaj naredili načrt potrebnih ukrepov, ki se ga boste morali seveda držati. Predvsem pa se je treba zavedati, da samo štirinajstdnevno potovanje in naključna slabša higiena ne bosta popolnoma uničila vaših zob.

Koristi nasveti 
Pred dopustom obiščite zobozdravnika, predvsem če imate z zobmi kakršne koli težave. Zagotovo si ne želite, da bi te sredi dopusta v tujini postale še izrazitejše. Če nimate vedno dostopa do ustreznih pripomočkov za čiščenje zob, postopek kar se da dobro opravite takrat, ko imate možnost. Ne pozabite na zobno nitko, ki ne bo zavzela veliko prostora, lahko pa izrazito pripomore k boljši higieni. Če veste, da bodo na dopustu težave s higieno, se izogibajte tobaku, alkoholu, sladkim pijačam, kavi in sladkarijam, ki izdatno poslabšajo stanje v ustni votlini, uživajte pa veliko kalcija in vitaminov.

Tudi na dopustu poskrbite za bleščeče nasmeške.

Objavljeno v reviji Bodi zrava št. 7, 8. 7. 2019