Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Hrana, ki obljublja vroč seks

Alenka Kavčič, 20.07.2019 10:00:17

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, zato ni čudno, da že od časa Rimljanov in Egipčanov ljudje verjamejo, da se z zaužitjem delov, ki imajo spolne funkcije, te funkcije prenesejo na jedca. Zato že od nekdaj pripravljajo čarobne napitke in uživajo nenavadne jedi, samo zato, da bi si povečali libido in uživali v najboljšem seksu. V državah vzhodne Azije pijejo kobrino kri, drugod po Aziji pa poleg ginsenga in izločka žlez slinavk čebel delavk uživajo tudi žolčne kamne živali, zelo pa je cenjen tudi tigrov penis. Še bolj neverjetno se sliši, da nekatera ljudstva še vedno verjamejo, da medicinski pripravki iz nosorogovih rogov učinkujejo kot afrodiziak.

Delite na:
Hrana, ki obljublja vroč seks
/ dreamstime

Afrodiziaki so poimenovani po Afroditi, grški boginji ljubezni, lepote in spolnega poželenja. Mit govori, da naj bi bila rojena v školjki, zato ne preseneča, da so morski sadeži in ostrige znani kot afrodiziaki. Hrani, ki ji pripisujejo lastnosti afrodiziaka, je skupno, da vpliva na boljšo prekrvitev telesa in večjo sproščenost ter poveča željo po spolnosti. 

Kaviar

Kaviar in šampanjec za romantične trenutke.jpg
/
dreamstime

Uživanje rib in morskih sadežev, ki vsebujejo aminokisline in cink, naj bi pomagalo pri ohranjanju spolne moči. Skrivnost kaviarja je že v njegovi sestavi – tako kot tudi ostrige vsebuje veliko cinka, ki spodbuja izločanje hormona testosterona in ohranja erektilno funkcijo. Ko v ustih začutimo še čutno pokanje, razumemo, zakaj so ribja jajčeca tako priljubljena hrana med zaljubljenci.

Alkohol

Alkohol je najstarejši afrodiziak, saj je znano, da povečuje libido in dobro razpoloženje. Po alkoholu marsikomu popustijo zavore in partnerje spodbuja k seksu. Večje količine popitega alkohola pa delujejo ravno nasprotno, želja po seksu se zmanjša, pojavijo se motnje erekcije in težave pri doseganju orgazma. Zato vam priporočamo kozarec vina ali šampanjca ob dobri večerji. Še posebno šampanjec velja za pijačo ljubezni, saj vas lahko že po kozarcu penečega se vina oblijeta tista značilna šampanjska toplina in ščemenje. Ravno prav za romantični trenutek.

Šparglji

Šparglji so že od pradavnine afrodiziak – in to ne le zaradi falične oblike, temveč predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina E, za katerega velja, da je vitamin plodnosti, saj spodbuja proizvodnjo spolnih hormonov.

Banane

Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan, ki jih je veliki botanik Linne poimenoval Musa paradisiaca (rajski sadež). Banane so polne encima bromelaina, poimenovanega tudi kot super encim, saj naj bi izboljševal moško spolno vzdržljivost. Bogate so tudi z vitaminom B, ki naj bi blagodejno vplival na tvorbo spolnih hormonov.

Čokolada

Čokolada vsebuje feniletilamin, imenovan tudi molekula ljubezni. Spodbuja občutke empatije in dobre volje ter pozitivno vpliva na spolne funkcije in krepi libido. Poleg tega spodbuja tudi izločanje serotonina in endorfina, ki izboljšujeta razpoloženje.

Čokolada krepi libido.jpg
/
dreamstime

Kava

Kofein poživi telo in duha. Ljudje, ki redno popijejo tri skodelice kave na dan, imajo opazno bogatejše spolno življenje. 

Fige

Fige veljajo za afrodiziak že stoletja. Vsebujejo magnezij in aminokisline. Magnezij je mineral, ki je nujen za proizvajanje spolnih hormonov, kot sta androgen in estrogen, ki vplivata tudi na spolno slo. Aminokisline pa povečajo tvorbo dušikovega oksida, ki pospešuje prekrvitev, kar pomembno vpliva na naš spolni nagon.

Mandlji

Mandlji že od nekdaj veljajo za živila, ki spadajo med afrodiziake..jpg
/
dreamstime

Mandlji že od nekdaj veljajo za živilo, ki spada med afrodiziake. Vsebujejo vitamin E, ki vpliva na stopnjo plodnosti in delovanje spolnih organov. Kot zanimivost naj omenimo, da imajo mandlji zanimivo vlogo znotraj mitologije – povezujejo jih namreč s Kibelo, boginjo plodnosti, ki so jo častili v starogrških in starorimskih časih.

Ginseng

Ginsengovo kitajsko ime, pomeni človeški koren.jpg
/
dreamstime

Ginsengovo kitajsko ime pomeni človeški koren, ker je nejasno podobno človeškemu telesu: žlebasta glava na vrhu, z dvema »rokama« in dvema »nogama« na dnu. Ginseng se kot afrodiziak uporablja v kitajski tradicionalni medicini. Njegove učinkovine spodbujajo libido in povečujejo spolno vzdržljivost ter zagotavljajo boljše in daljše veselje v postelji.

Riba napihovalka

Na Japonskem velja tako za gurmansko specialiteto kot afrodiziak. Vendar pozor: če žleza s strupom ni pravilno odstranjena, je lahko smrtno nevarna! Tveganje, strah in spogledovanje s smrtjo vedno prinašajo tudi spolno vzburjenje. Dihanje postane hitrejše, dvigne se krvni pritisk in sprosti se adrenalin. Telo preide v stanje visoke pripravljenosti, v katerem se je sposobno odzivati hitreje. Vsekakor vam priporočamo, da vam ribo napihovalko pripravijo le visoko usposobljeni kuharski mojstri.

Hren 

Njegova redna uporaba povečuje spolni nagon. Za predstavnike močnejšega spola je pomembna prisotnost vitaminov K in C, cinka, kalija ter značilnih eteričnih olj, ki ugodno vplivajo na prebavo, prekrvitev, širijo kapilare in spodbujajo proizvodnjo moškega spolnega hormona testosterona. Vse to ima izjemno pozitivne učinke na spolno aktivnost: povečuje libido, podaljša spolne odnose ter izboljšuje kakovost in količino sperme.

Tartufi

Tartufi so visoko cenjena kulinarična specialiteta, za katero velja, da deluje kot odličen afrodiziak. Priljubljeni so bili že pri samem Napoleonu, ki je z njimi ohranjal spolno moč in potenco. Tako beli kot črni tartufi naj bi oddajali vonjave, podobne vonju feromonov, večjo moč pa naj bi imeli črni. Že res, da je zanje treba odšteti malce več denarja, vendar je njihov skrivnosten in erotičen učinek vsekakor vreden tega. Če nič drugega, boste svojo ljubljeno osebo z njimi pocrkljali, saj so tartufi zelo dragi in jih je izjemno težko najti.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019