favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

5 »skritih« napak pri hujšanju

Helena Primic, Bodi zdrava, 12.03.2018 15:01:58

Ste se tudi vi že večkrat lotili shujševalne diete, pa vam nikakor ni uspelo shujšati?

Delite na:
5 »skritih« napak pri hujšanju
Revija Bodi zdrava

Morda ste se ujeli v »skrite« napake hujšanja – tiste »malenkosti«, ki lahko povsem pokvarijo rezultat, ker jih ne jemljemo dovolj resno.

1. »Pa saj ne potrebujem shujševalnega načrta. Pač začnem manj jesti in je.«

Hujšanje brez načrta je po navadi videti takole: v ponedeljek se končno odločite, da boste začeli hujšati, naslednje tri dni stradate, nato vas zagrabi volčja lakota in planete na prvo hrano, ki vam pride pod roke. S kakšno hitro hrano ali sladkarijo se tako napolnite za vse dni nazaj in tako pristanete na začetku, po možnosti še s kakšnim kilogramom več.

Hujšanja se zato raje lotite z natančno izdelanim načrtom, ki naj vsebuje dieto, ki ste jo izbrali, natančna prehranska navodila in vse faze hujšanja. Le tako boste namreč zares vedeli, kaj vse vas čaka, in se boste lahko dobro pripravili – tako z nadomestnimi živili kot pravo količino kalorij, ob kateri ne boste stradali, boste pa vendarle hujšali.

2. »Ta dieta je larifari, saj sem shujšala šele dva ušiva kilograma.«

Čeprav teoretično vsi vemo, da hitro hujšanje ni zdravo, večina tistih, ki se lotevajo shujševalnih diet, še vedno sanjari o čudežni dieti, ki bo poskrbela, da bodo vsi odvečni kilogrami, ki so jih nabirali desetletje ali več, izpuhteli v mesecu dni. Tako po mesecu dni, ko tehtnica pokaže le kakšen kilogram manj, obupajo in prehitro odnehajo. Kriva je seveda neučinkovita dieta, ne pa njihova premajhna vztrajnost.

Če hujšamo zdravo (to pomeni največ pol kilograma na teden oziroma dva kilograma na mesec), se večje spremembe in pozitivni rezultati hujšanja pokažejo šele po dveh oziroma treh mesecih. Zato naj vam počasnejše hujšanje ne služi kot izgovor, da se spet začnete prehranjevati in živeti po starem, saj vas je to pripeljalo do odvečnih kilogramov. Pri shujševalni dieti, ki ste si jo izbrali po temeljitem premisleku, vztrajajte najmanj pol leta in šele takrat presojajte njene rezultate. Morda vam naslednja novica ne bo všeč: v resnici je večina shujševalnih diet učinkovitih, le vztrajati moramo dovolj dolgo.

hujšanje 1.jpg

3. »Nekaj mesecev potrpim in shujšam, potem pa lahko normalno živim naprej.«

Če v shujševalni dieti vidite le bližnjico do manj kilogramov in lepše postave, vas moramo razočarati, da žal nobena shujševalna dieta dolgoročno ne deluje, če trajno ne spremenite življenjskih navad. Če boste namreč po uspešno izpeljani shujševalni dieti nadaljevali star način prehranjevanja in življenja, zaradi katerega ste pridobili preveč kilogramov, se bodo po končani dieti, ko boste spet začeli jesti in živeti »normalno«, ti vztrajno vračali nazaj.

Zato, še preden se lotite shujševalne diete, naredite temeljito analizo, zakaj ste se v resnici zredili. Ste po zapisovanju obrokov ugotovili, da v resnici vsak dan pojeste več kalorij, kot jih potrošite? Ste po porodu popolnoma zanemarili telesno vadbo, uživate pa še kar enake količine hrane kot včasih, ko ste redno športali? Poiščite vzroke za svojo čezmerno telesno težo in preverite, kako bi lahko spremenili življenje, da bi se jim za vedno izognili, ne le med shujševalno dieto.

4. »Ob hujšanju se moram ukvarjati z vzdržljivostnim športom, ki je najboljši za kurjenje maščob.«

Res je, da ob gibanju, ko srčni utrip ne preseže sedemdeset odstotkov maksimalnega srčnega utripa, telo po približno dvajsetih minutah preklopi na kurjenje maščob. Zaradi tega dejstva so pred leti strokovnjaki za hujšanje priporočali predvsem počasen tek, kolesarjenje in manj intenzivne, vzdržljivostne športe. Toda kot kažejo najnovejše študije, je za hujšanje dokazano učinkovitejša visoko intenzivna vadba. In to iz več razlogov. Ob vadbi, ki vam srčni utrip dvigne do neba, energijo (in odvečne maščobe) namreč porabljate ne le med vadbo, temveč v veliki meri bolj kot pri nizko intenzivni vadbi tudi po treningu. Vi torej nič več ne telovadite, vaše telo pa intenzivno porablja kalorije. Poleg tega visoko intenzivna vadba spodbuja razvoj mišic, ki so že same po sebi večji porabnik kalorij kot maščobe. Da tega, da ste z več mišicami močnejši in je vaša telesna drža boljša, niti ne omenjamo.

5. »Ob shujševalni dieti sem vse bolj utrujena in bolna. To pa že ne more biti zdravo.«

K slabi pripravi na shujševalno dieto spada tudi preveč lahkotno gledanje na hujšanje. Res je, da je morda kakšna dieta delovala pri vaši prijateljici ali filmski zvezdnici iz revije, ki ji je uspelo brez težav shujšati, toda to še ne pomeni, da je ta dieta prava tudi za vas oziroma vaše telo. Če vendarle ne želite hujšanja pod zdravniškim nadzorom, ki vam omogoča, da redno preverjate zdravstveno stanje telesa, se shujševalne diete lotite previdno in počasi.

Pri tem bodite pozorni na vse telesne znake, ki bi lahko kazali na to, da ste morda slabokrvni, dehidrirani in zakisani (pri hujšanju so organi razstrupljanja močno na udaru, zato morate poskrbeti, da zares popijete dovolj čiste vode!) ali vam mišice atrofirajo in imate nejasne težave, ki kažejo na težave s hormoni (to se zgodi, če jeste premalo beljakovin oziroma esencialnih aminokislin, ki so osnovni gradnik vseh celic). Osnovno pravilo, ki ga mora vsebovati vsaka zdrava dieta, je: pazite, da pojeste dovolj zdravih maščob in beljakovin ter popijete dovolj čiste vode (tekočina ni enako voda!). Telo namreč najlažje pogreša sladkorje oziroma ogljikove hidrate.

Želimo vam uspešno hujšanje in ne pozabite: prav vsak zdrav človek lahko shujša!

Preberite tudi: Pisanje za zdrav duh in pomiritev. Kliknite TUKAJ!