Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

5 resnih bolezni, ki jih lahko dobimo zaradi pomanjkanja spanca

Katarina Kecek, 29.03.2020 19:30:00

Vse bolezni na enem mestu. Preverite, kako se jim izogniti.

Delite na:
5 resnih bolezni, ki jih lahko dobimo zaradi pomanjkanja spanca
Kakšen pa je vaš spanec? Profimedia

1. Alzheimerjeva bolezen

 Pomanjkanje spanja poveča tveganje za nastanek alzheimerjeve bolezni. Študija Univerze John’s Hopkins, ki je spremljala ljudi, stare od 53 do 91 let, je dokazala, da lahko nespečnost pospeši napredovanje te bolezni. Osebe, ki so se spopadale z nespečnostjo, so imele v možganih večjo količino beta-amiloidov, tj. snovi, ki je neposredno povezana z alzheimerjevo boleznijo. Spanje je namreč ključnega pomena za izločanje odpadnih snovi, ki se nabirajo v možganih, imenovanih cerebralni odpadki.

kramli vodilna.jpg
Modra svetloba z monitorjev vpliva ne samo na spanje, ampak v mladih možganih tudi topi strast in povečuje naveličanost, zdolgočasenost, otopelost.
xx

2. Debelost in sladkorna bolezen

 Številne raziskave so pokazale povezavo med sladkorno boleznijo in slabim spanjem. Raziskovalci Univerze v Chicagu so odkrili, da lahko pomanjkanje spanja poveča nabiranje maščobnih kislin v krvi, kar negativno vpliva na to, kako naše telo uravnava krvni sladkor.

3. Srčno-žilne bolezni

 Pomanjkanje spanja izjemno slabo vpliva tudi na naše srce. Že dolga leta nespečnost povezujejo s srčno-žilnimi boleznimi, vendar so strokovnjaki šele pred kratkim odkrili najmočnejšo povezavo. V 14 let trajajoči ruski študiji, kjer so spremljali spalne navade 657 Rusov, se je pokazalo, da je dve tretjini tistih, ki so se spopadali z motnjami spanja, doživelo srčni infarkt. Še več. Tisti, ki so se spopadali z nespečnostjo, so imeli od 1,5 do 4-krat večje tveganje za razvoj kapi.

4. Rak prostate

V islandski raziskavi, pri kateri so spremljali 2425 islandskih moških, starih med 67 in 96 let, so raziskovalci odkrili, da so imeli moški, ki so slabo spali, za 60 odstotkov večje tveganje za razvoj raka prostate. Moški, ki jim primanjkuje spanca, so tudi bolj dovzetni za hitrejše napredovanje raka prostate. Povezavo med rakom in pomanjkanjem spanja znanstveniki pripisujejo nizki ravni melatonina, ki se sprošča ravno med spanjem in je pomembna snov za zaviranje rasti tumorja.

spanje
Se nikakor ne morete umiriti, spanec pa vam otežujejo težke misli in skrbi?
Dreamstime

5. Depresija in nagnjenost k samomoru

 Študija medicinske univerze Stanford je pokazala povezavo med pomanjkanjem spanja in tveganjem za samomor. V 10 let trajajoči raziskavi je 20 od 420 prostovoljcev, ki so se spopadali z nespečnostjo, naredilo samomor. Strokovnjaki so ugotovili, da posamezniki, ki se spopadajo s pomanjkanjem spanja, 1,4-krat pogosteje naredijo samomor. Tveganje se poveča s starostjo in količino stresa, ki so mu bili izpostavljeni.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 12, 9.12.2019