Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

5 razteznih vaj za boljši dan

Marjana Vovk, 23.02.2020 18:00:29

Ste morda ena izmed tistih, ki se vsako jutro zbudijo popolnoma nenaspane, desetkrat prestavijo budilko, se na hitro uredijo, poskrbijo za otroke, odhitijo v službo in skoraj zamudijo, si nato končno oddahnejo in začnejo delati? Tudi jaz sem to počela, dokler si nisem izoblikovala nove rutine, ki mi je omogočila, da dan začnem manj stresno.

Delite na:
5 razteznih vaj za boljši dan
mačka Marko Vavpotič/M24.si

Zato vas vabim na 30-dnevni izziv, ki vam bo omogočil boljši začetek dneva. Skozi teh trideset dni boste oblikovali novo jutranjo rutino, ki vam bo vzela le deset minut in hkrati poskrbela, da boste dan začeli bolj umirjeno. Pripravila sem pet vaj, ki bodo vaše telo prebudile in pripravile na nov dan. 

1.  Razteg glave

glava1.jpg
razteg glave
Marko Vavpotič/M24.si

Glavo nagnite v stran, primite jo z roko in nežno potisnite navzdol. Nasprotno ramo spustite navzdol, saj boste s tem razteg še povečali. Če začutite zategnjenost, ramo dvignite in nato zopet potisnite navzdol. Dvig in spust rame ponovite 3- do 5-krat ter nato zadržite ramo v spodnjem položaju 10 do 15 sekund. Vajo ponovite še na drugo stran. 

2.  Razteg rok

roke1.jpg
razteg rok
Marko Vavpotič/M24.si

Z dlanjo ene roke primite drugo roko za komolec. Če želite razteg še povečati, se nagnite na stran roke, s katero držite komolec (kot kaže na fotografiji). Položaj zadržite 10 do 15 sekund in vajo ponovite še na drugo stran.

3.  Strešica

stresica1.jpg
strešica
Marko Vavpotič/M24.si

stresica2.jpg
strešica
Marko Vavpotič/M24.si

Dlani položite na tla pred sebe in nato dvignite boke visoko navzgor, težo telesa potisnite na noge, poskusite se s petami dotakniti tal. Če začutite zategnjenost, pokrčite eno koleno in se osredotočite na razteg druge noge. Vajo ponovite še na drugo stran in nato zopet stegnite obe nogi. Položaje zadržujete 10 do 15 sekund.

4.  Mačka

macka2.jpg
mačka
Marko Vavpotič/M24.si

Pojdite na vse štiri oziroma v oporo klečno spredaj. Naredite izdih in grbo, pazite, da je vrat pri tem sproščen. Sledi vdih in nato z izdihom spustite hrbtenico v nevtralni položaj. Vajo ponovite 5- do 8-krat.

5.  Izpadni korak

izpadni2.jpg
izpadni korak
Marko Vavpotič/M24.si

izpadni1.jpg
izpadni korak
Marko Vavpotič/M24.si

Naredite dolg izpadni korak in pri tem pazite, da je stopalo prve noge na tleh, zadržite 10 do 15 sekund, če želite, lahko telo rahlo zazibate naprej in nazaj. Za povečanje raztega poglejte za roko, ki jo dvignete vstran, ta položaj zadržite 3 sekunde in nato dvig in spust roke ponovite 3- do 5-krat.

Moja jutranja rutina:
-  vsak dan vstanem ob isti uri (no, včasih ob koncu tedna podaljšam),
-  ko se zbudim, se v postelji najprej pretegnem,
-  nato naredim nekaj razteznih vaj,
-  si pripravim zajtrk in skuham kavo,
-  med zajtrkom pregledam novice,
-  se uredim,
-  sedem na kolo in se odpeljem na delo.
Izoblikovanje nove jutranje rutine ni bilo enostavno, dokler nisem ugotovila, da jo moram osvojiti postopoma. Torej: ko končate ta 30-dnevni izziv, za katerega morate vstati le 10 minut prej, dodajte novo stvar, ki vam bo omogočala še bolj umirjen začetek dneva.


Sem Nika Rejc, diplomirana športna trenerka, ustanoviteljica in trenerka pri Sodobni dami. Ženskam pomagam pri postavljanju in uresničevanju ciljev. Zagotavljam varne in strokovne treninge, ki so prilagojeni posameznici in omogočajo viden napredek. Kontaktirate me lahko na: nika@sodobnadama.si.