Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

5 nasvetov za motivacijo med treningom

C. R., 10.09.2019 20:00:00

Ne glede na to, ali govorimo o vrhunskem športu ali rekreativnih vadbah, je motivacija ključna pri doseganju rezultatov. Če niste usmerjeni k cilju, ki ga želite doseči, vam ne bo pomagal ne načrt in ne program treninga. Tudi najuspešnejši športniki imajo včasih težave z motivacijo in prakticirajo različne mentalne treninge, da bi se osredotočili na svoj cilj, da bi dali vse od sebe v procesu treninga ter dosegli čim boljši rezultat.

Delite na:
5 nasvetov za motivacijo med treningom
trening Pixabay

V vrhunskem in profesionalnem športu so se športniki prisiljeni motivirati in osredotočiti na cilj, saj je od tega odvisna njihova eksistenca in prihodnost. Pri rekreativnih vadbah pa tega pritiska ni, zato je težko biti zelo motiviran. 

Da bi ohranili visoko raven motivacije za vadbo in prehrano, smo za vas zbrali naslednje nasvete: 

1. DOLOČITE CILJ
Vsi imamo neke ideale in cilje, ko se odločimo za telesno vadbo in zdravo prehranjevanje. Včasih nas vodijo zdravstveni razlogi, včasih želja po razvoju naših sposobnosti, največkrat pa je naš cilj čim boljši zunanji videz. 

telovadba 1 vadba-telovadba-fitnes-doma-joga-jpg.jpeg
Izberite čas, ko ste večino dni zagotovo doma in ste prosti, da ne bi izpuščali preveč treningov.
Thinkstock Photos


Cilj, ki si ga določite, mora biti realen, če pa govorimo o dolgoročnih ciljih, si morate postaviti vmesne točke, ki jih želite doseči na poti do cilja, torej si morate postaviti kratkoročne cilje, ki vas bodo na koncu privedli do določenih rezultatov. Le s takšnim pristopom bo vaš nivo motivacije vedno višji in vas bo peljal po pravi poti. 

Zapišite si svoje cilje in si pripravite program, ki vas bo pripeljal do njega.

Dolgoročni cilji brez načrta ne bodo dali rezultatov, temveč vam bodo le jemali čas, denar in energijo. 

2. NAREDITE ZAČETNE, VMESNE IN KONČNE MERITVE
Ne glede na to, s katerim športom se ukvarjate, lahko vse preprosto izmerite. Čeprav vsi pravimo, da je ogledalo najboljši kazalnik forme in videza, so rezultati tisti, ki vas bodo motivirali in vam pokazali, ali greste v pravo smer. 

vadba dreamstime 1.jpg
Z leti narašča tudi potreba po varnejši vadbi.
Dreamstime

Naredite začetne meritve glede na cilj, ki ga želite doseči. Poleg teže si lahko izmerite tudi delež maščobnega tkiva, telesne obsege, težo, ki jo lahko dvignete v počepu itd. Naredite seznam testov, ki jih želite napraviti.

Vmesne meritve vam bodo pokazale, ali napredujete, in vas bodo motivirale, če si boste določili cilje. Če vaši rezultati ne bodo dobri, pa boste vedeli, da nekaj niste delali prav, in boste to popravili ter dosegli končni rezultat. 

3. TRENIRAJTE V PARU ALI SKUPINI
Treningi in prehranjevanje bodo veliko zabavnejši, če boste trenirali s svojim partnerjem ali se odločili za skupinsko vadbo. Medsebojno motiviranje in skupni cilji vam bodo v spodbudo, da ne boste tako zlahka obupali. 

Skupinski trening je dobra izbira, če imate pri vadbi težave z motivacijo. Z dobrim trenerjem in v spodbudnem okolju vam niti na pamet ne bo padlo, da bi se ustavili in predahnili, ampak boste dali vse od sebe in vztrajali.

4. DRUŽINI IN PRIJATELJEM POVEJTE ZA SVOJE CILJE
Svojim bližnjim povejte, kakšni so vaši cilji. Pokažite jim, da vam je cilj pomemben, in zagotovo boste dobili podporo, ki vas bo dodatno motivirala. Tako boste čutili odgovornost in imeli večjo motivacijo, da vsem dokažete, da lahko dosežete zadani cilj. 

vadba deramstime.jpg
Nihče ne ve bolje od nas, kaj nam resnično ustreza.
Dreamstime


5. NAGRADITE SE
Nagrada zagotovo dviguje motivacijo in je močna spodbuda za mnoge dosežene rezultate v športu in rekreaciji. Ko boste dosegali mini cilje na poti do končnega rezultata, se nagradite. Na primer kupite si novo majico, superge za trening, nagradite se z obrokom, ki vam gre v slast, in nikar ne pozabite, da si morate vsako nagrado zaslužiti.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 36, 30. 8. 2019