901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

25 drobtinic o hujšanju - (Ne)pomembnost štetja kalorij

M. M., 09.07.2018 12:00:20

Čeprav na vsakem koraku beremo recepte za vitkost, je preobilnih ljudi čedalje več.

Delite na:
25 drobtinic o hujšanju - (Ne)pomembnost štetja kalorij
revija Maja

Sveža, obsežna angleška študija je nedavno objavila, zakaj je tako vsem sodobnim dietam navkljub. Dietologi zagotavljajo, da se bo številka na tehtnici počasi in zanesljivo nižala, če bomo kolikor toliko upoštevali spodnje, mnogokrat spregledane, a zelo učinkovite nasvete.

1. Ne jejte sladkorja.

Zlasti ne fruktoze, ki se skriva tudi v sadju. Banane ali grozdje redijo prav tako kot bomboni.

2. Izogibajte se industrijsko predelanim živilom.

Vse, kar je zapakirano v embalažo, je običajno predelano. Kupujte sveža ali globoko zamrznjena nepredelana živila.

3. Ne pijte gaziranih pijač ali sadnih sokov.

V kozarcu kole so štiri čajne žličke sladkorja. Spijte veliko vode. Steklenička naj bo vedno v vaši torbici oziroma na delovni mizi.

4. Ne kupujte dietnih ali manj mastnih živil.

5. Močno omejite vnos ogljikovih hidratov.

Predvsem predelanih in prečiščenih. En kuhan krompir ali rezina kruha naj bosta dovolj. Hitri hrani pa se na daleč izogibajte.

6. Pojejte največ enega ali dva kosa sadja na dan.

Če ga boste stisnili v sok, boste izgubili vlaknine, ki so njegova najkoristnejša shujševalna sestavina.

(Ne)pomembnost štetja kalorij

7. Naredite 10.000 korakov na dan, kar nanese pol ure sprehoda. Kajpak vam čestitamo, če zmorete lahkoten tek, če radi kolesarite, igrate tenis. Vse, kar pospeši srčni utrip, krepi mišice in ohranja vitkost.

8. Preberite oznake na embalaži živil,kajti treba je vedeti, iz česa je tisto, kar kupite in pojeste. Z znanjem boste kilograme hitreje izgubljali. Krajši ko je seznam sestavin, manj je hrana predelana. 

9. Kava na tešče še zdaleč ni strup, posrkate jo lahko takoj, ko se zbudite, nato pa z zajtrkom počakate tja do desetih. Kofein močno spodbudi presnovo. Jutranja kavica pa je tudi spodbuda za boljše športne rezultate.

10. Pijte zeleni čaj.

Ker vsebuje kofein, prav tako spodbuja hujšanje kot kava, poleg tega pa znižuje holesterol. Poiščite čaj z mletimi listi, ki vsebuje veliko antioksidanta EGCG.

11. Dobro se naspite.

Privoščite si devet ur spanja, ki dokazano vsestransko izboljšuje počutje, medtem ko je pomanjkanje spanja povezano z debelostjo celo bolj kot hitra hrana. Naj bo vaša spodnja meja sedem ur. Če jih ne dosežete, zadremajte za 15 minut čez dan.

12. Držite se klasičnih velikosti obroka, kajti prav porcije so se v zadnjih desetletjih močno povečale. Preden si še enkrat napolnite krožnik, počakajte 20 minut, da temeljito prebavite, kar ste pojedli. Uporabljajte majhne krožnike.

13. Močno omejite pitje alkohola.

Nikoli ne pijte sladkih alkoholnih pijač oziroma likerjev, saj se sladkor naloži kot maščoba, če ne porabite energije, ki vam jo da. Raje sezite po vodki z mineralno vodo, ki ji dodate limeto. Na splošno čez teden ne pijte alkohola, saj ta, dokazano, pospešuje tudi tek. In še, če zvečer ne boste pili, se boste zjutraj zbudili bolj sveži, kar postaja z leti vse bolj očitno. Alkohol precej okrni presnovo maščobe, kar naj bo tudi eden od razlogov, da ga omejite.

14. Listnato zelenjavo, ki je nadvse shujševalna ter v poplavi vse mogoče uvožene zelenjave in sadja skoraj pozabljena, jejte skupaj z dobrimi maščobami. Kombinirajte denimo zeleno solato z avokadom ali kakovostnim ekstra deviškim olivnim oljem, s čimer se bodo vitamini lažje absorbirali, pa še okusnejše bo.

15. Vedno imejte pri sebi prigrizke.

Ne dovolite, da vas lakota ujame tam, kjer ni zdrave hrane. Odlični prigrizki so neslani in nepraženi oreški, rezine zelenjave, jagodičje, humus, kuhano jajce, sir, čokolada z 80 ali 90 odstotki kakava, hrustljava zelenjava, kos sadja.

16. Kadar greste ven in veste, da boste v skušnjavi, da bi se pregrešili, se skušajte za prvo silo najesti že doma. Bolj ko boste lačni, bolj se boste vrteli okoli bara in nazdravljali s šampanjcem.

17. Nikoli ne nakupujte lačni, to je recept za voziček, poln sladkarij in čipsa.

18. Osvobodite se stresa.

Na račun kortizola, hormona, ki se sprošča, kadar smo pod pritiskom, se v telesu kopičijo maščobe, zaradi česar pojemo več. Zaradi stresa pogosteje segamo po tolažilni hrani, ki se bo najpogosteje nalagala prav okoli trebuha. Poskušajte se čim več zabavati in na življenje gledati s svetle plati. Ne belite si glave z malenkostmi, resnično niso vredne kopičenja kilogramov.

19. Ne poslušajte predsodkov o hujšanju in poiščite svojo resnico.

Zdaj verjetno že dobro veste, da z uživanjem manj mastne hrane ne boste shujšali, to je pravzaprav ena največjih neumnosti. Večina manj mastnih živil je namreč polnih sladkorja. Raje pojejte polnomasten jogurt, a brez sadnega deleža.

20. Lakota ne sme biti vaša prijateljica.

Premagovati hrepenenje po hrani je hud čustveni napor in povzroča stres, to pa vodi v še večjo sestradanost. Ta začarani krog vas lahko potegne v brezno samih neuspehov. Po dobri jedi se morate počutiti zadovoljne še nekaj ur. In še enkrat, vselej imejte pri sebi prigrizke. Ugotovite, kdaj ste najranljivejši. Mnogo nas postane najbolj lačnih okoli 16. ure in včasih, če ste dolgo pred televizijskim ekranom, po večerji. Takrat imejte pri sebi temno čokolado z 90-odstotnim deležem kakava ali nekaj oreščkov.

21. Obvladujte napade sladkosnednosti.

Ko boste nehali uživati sladkor, se bodo vaše brbončice naravnale na zdravje. Tako boste lahko začutili naravno sladkost živil, celo zelenjave. Dobra zamisel so domače poslastice brez sladkorja, na spletu najdete veliko receptov zanje. Temna čokolada je odlična izbira, če jo uživate v zmernih količinah.

22. Ekološko ne pomeni nujno dobro.

Treba je brati oznake na živilih in preveriti, ali v njih ni skritih maščob, sladkorja in kemikalij. Včasih je enako živilo na običajni polici na voljo za polovično ceno. Če je naprodaj na oddelku z zdravo hrano ali ima oznako »ekološko«, pa mu nenadoma cena zraste. Nekatera živila, ki naj bi bila zdrava, v resnici niso nič drugega kot zamaskirane sladke rezine z neznansko veliko sladkorja. Ne mislite, da je vsa ekološka in polnovredna hrana v supermarketu dobra, in ne pozabite, da je vse odvisno od seznama sestavin.

23. Kot nadomestek za sladkor je najbolje uporabiti rižev sirup, pa še tega varčno, saj ima visok glikemični indeks in nizko hranilno vrednost, vendar je okusen in ne vsebuje fruktoze. Strokovnjaki še vedno niso čisto prepričani, ali umetna sladila dolgoročno ne škodijo zdravju. Zakaj bi tvegali? Je pa zagotovo »najbolj naravno« umetno sladilo stevija. Gre za rastlinski izvleček, ki je, če je prečiščen, skoraj dvestokrat slajši od kristalnega sladkorja.

24. Bodite prijazni do sebe in razmišljajte pozitivno.

Če vam kaj ne uspe, je jutri nov dan in nova priložnost, da bolje poskrbite zase. Bodite sami sebi najboljši prijatelj in trener, opogumljanje vam bo dobro delo na kratki in dolgi rok. Pozitivna dejanja imajo vsestransko pozitivne rezultate. Če lahko najdete ljudi, ki si prav tako kot vi prizadevajo, da bi bili zdravi, toliko bolje. Predstavljajte si, da živite življenje, kot si ga želite. Zaupajte, da ga lahko imate, in z lahkoto ga boste dosegli.

25. Slavite uspehe in sprejmite, česar ne morete spremeniti.

Nagradite se s filmom, novimi oblekami ali uhani, s kavico s prijateljico, z vsem, razen s sladkimi, industrijsko predelanimi živili. Že pogled na tehtnico, ki kaže vse manj kilogramov, je svojevrstna, če ne kar najboljša nagrada.

Preberite tudi: Hujšajmo vsak dan - brez diete. Kliknite TUKAJ!