Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

15 nasvetov za lepa stopala

Mateja Bevk, Maja, 07.06.2018 15:01:18

Vzemimo si čas in si pripravimo najboljšo pedikuro kar doma.

Delite na:
15 nasvetov za lepa stopala
Dreamstime

Noge prenesejo vsak dan veliko napora, saj so nenehno v gibanju. Žal pa jih pri negi radi zanemarimo in jim ne posvetimo toliko pozornosti, kot bi si jo zaslužile. A pred prihajajočim vročim delom leta, ko bodo noge veliko bolj razgaljene, stopala pa le v odprtih čevljih, si vzemimo čas in si pripravimo najboljšo pedikuro kar doma.

1. Nežno namesto trdo

Proti trdi koži na stopalih pomaga le redna nega - to pomeni najmanj enkrat na dan mazanje s kremo, ki vsebuje ureo. Ta deluje vlažilno, negovalno, mehča kožo, blaži srbenje in luščenje. Urea poveča sposobnost kože, da veže vodo, zato izdelki z ureo ohranjajo kožo lepo in zdravo. Pri zelo suhi in trdi koži na nogah poiščimo kremo, ki vsebuje 10 odstotkov uree.
Nasvet: Kremo je najbolje izdatno nanesti zvečer po prhanju, nato pa spati obuti v bombažnih nogavicah.

stopala 3.jpg

2. Pravilni rez

Ko se lotimo striženja nohtov na nogah, je zelo pomemben pravilen rez. Nohte vedno režemo naravnost in jih na robovih, če je treba, le rahlo ukrivimo. S takšno obliko zmanjšamo možnost neprijetnega in bolečega vraščanja nohtov. Kadar so nohti zelo dolgi, jih najprej skrajšajmo s kleščami, zatem pa jih rahlo popilimo. Pri kratkih nohtih pa je dovolj samo piljenje in poliranje, da ne poškodujemo nohta.

3. Odstranjevanje trde kože na petah

Dojenčki pridejo na svet z mehkimi stopali. Šele z leti se koža odebeli, da bi ščitila spodaj ležeče tkivo. Če so obremenitve nog prevelike, lahko dobimo otiščance, koža postane groba in suha, včasih razpoka. Najkasneje takrat je treba seči po pili in to poroženelo plast pred prhanjem ali kopanjem odstraniti. Ob tem je treba redno uporabljati tudi kreme ali losjone, po potrebi lahko tudi specialne obliže, ki delujejo na trde pete in kurja očesa. Trde kože nikoli ne strizimo s škarjami ali režimo z rezilom, saj se lahko poškodujemo. V res trdovratnih primerih raje poiščimo strokovno pomoč.

4. Kopel

Nožna kopel naredi stopala mehka, odpre pore in tako koža kasneje lažje sprejema tudi negovalne izdelke. V vedro natočimo vodo, ki je segreta na 38 stopinj Celzija, in ji dodajmo morsko sol in nekaj kapljic eteričnega olja, na primer poprove mete, evkaliptusa, rožmarina … ki delujejo osvežilno, poživljajoče, pospešijo krvni obrok in vračajo energijo. Noge namakajmo 15 minut, zatem pa jih temeljito osušimo. Ne pozabimo niti na predele med prsti.

stopala 4.jpg

5. Sprostitev

Za prekrvitev nog in sprostitev si občasno privoščimo masažo. Med dlanmi segrejemo malo hranljive kreme, udobno se usedemo in začnemo z delom. Temeljito, vendar ne s premočnimi pritiski, zmasirajmo nožne prste od prvega do zadnjega sklepa, nato peto, sredino stopal in predel pod palcem obdelajmo s krožnimi gibi in močnejšim pritiskom. Masažo si lahko privoščimo enkrat na teden.

6. Bosonoga hoja

Ne samo med dopustom na morju, ampak tudi sicer je priporočljivo čim več hoditi bos. Hoja brez čevljev je balzam za telo in dušo, po vrhu pa še trening za stopala. Pri bosi hoji je teža bolje razporejena po celotnem stopalu, zato lažje hodimo pravilno: korak začnemo tako, da stopimo najprej na peto, končamo pa ga s prsti.

7. Vodnik po čevljih

Kdor je izbirčen pri čevljih, ima s stopali in nogami manj težav. V toplejšem delu leta so po mnenju strokovnjakov najprimernejša obutev sandali, ki so na nogo pritrjeni in imajo vrvice tudi okrog gležnja. S takšnim čevljem veliko lažje hodimo kakor v natikačih. Idealna peta pri obutvi naj bi bila visoka od tri do štiri centimetre, izogibajmo pa se čevljem s peto, višjo od sedmih centimetrov. S takšnimi čevlji se spremeni način hoje, lovljenje ravnotežja, pri hoji sodelujejo druge mišice in lahko pride do okvar nog in stopal.

8. Čas za gimnastiko

Tudi telovadba zelo dobro dene nogam in stopalom. Stopalni lok se z leti namreč lahko zniža, sama stopala pa razširijo, proti temu pa pomaga telovadba. Najboljša je naslednja vaja: bosi se dvignimo na prste, pod peto pa si namestimo teniško žogico. Položaj zadržimo približno minuto, pri tem lovimo ravnotežje na žogici. 10 ponovitev.

9. Lakiranje

Lakirani nohti na nogi so poleti skorajda nuja. Pomagajmo si s penastim nastavkom, ki razmakne prste, in se lotimo lakiranja. Najprej nanesemo podlak, ki varuje noht pred obarvanjem, zatem barvni lak, na koncu pa še nadlak, ki vse skupaj utrdi, da barva zdrži tudi do štiri tedne. Seveda je vse tri plasti laka treba temeljito posušiti. In katere barve so letos modne? Vsekakor najrazličnejši odtenki vijolične, pastelne barve in laki z bleščicami.

stopala.jpg

10. Proti znojenju

Močno znojenje stopal je zelo neprijetna težava, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo lahko tudi smrad. Največkrat je vzrok neustrezna higiena, neprimerno obuvalo ter vroče in vlažno okolje, k potenju nog pa lahko veliko prispevajo tudi psihični dejavniki, stres, nervoza in podobno.

Rešitev je preprosta: redno nanašanje pudra v prahu po osušitvi podplatov, vedno sveže bombažne nogavice, kvalitetna obutev iz naravnih materialov (npr. iz usnja). Za preprečitev neprijetnega vonja je treba zelo skrbeti za čistočo, to pomeni, da si je treba umivati noge vsak dan, in sicer s tekočim milom, ki po možnosti vsebuje klorheksin ali drug antiseptik, uporabljamo pa lahko tudi pripravke iz aluminijevega klorhidroksida (v dezodorantih), ki odpravljajo neprijeten vonj. Tako bodo naše noge vse poletje v dobri formi.

Preberite tudi: Omamno dišeča zdravilna vzpenjalka. Kliknite TUKAJ!