Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

10 zlatih pravil zdrave prehrane

Helena Primic, Bodi zdrava, 17.10.2018 14:01:11

Ne glede na to, ali ste vsejedec, vegetarijanec ali vegan, na paleolitski ali kakšni drugi dieti, ta zlata pravila zdrave prehrane so tako univerzalna, da bi jih moral upoštevati prav vsak.

Delite na:
10 zlatih pravil zdrave prehrane
Surova hrana vsebuje veliko več vitaminov. Thinkstock Photos

1. Večina hrane, ki jo zaužijete, naj bo naravna, polnovredna, nepredelana in sveža

V naravnejši obliki kot je hrana, večja je njena prehranska vrednost. Četudi jeste kuhano hrano, ne pozabite, da so polnovredna živila precej bolj hranljiva kot prečiščena in beljena, pa tudi olupljena. To seveda ne pomeni, da boste po novem začeli jesti bananine olupke. Toda ko sestavljate jedilnik, imejte vedno v mislih, da je nepredelana hrana veliko bolj zdrava in hranljiva kot tista, ki so ji dodali sredstva za konzerviranje, umetna barvila, arome in druge kemične dodatke, ki so največkrat dolgoročno celo škodljivi.

Preberite tudi: Rdeče vino je za kožo fino. Kliknite TUKAJ!

2. Kar šestdeset odstotkov zaužite hrane naj bo surove

Surova hrana vsebuje veliko več vitaminov, rudninskih snovi, encimov, vlaknin in balastnih snovi kot predelana in kuhana, saj je le surova hrana »živa« hrana, ki je ob pravilni izbiri na vrhuncu svojih prehranskih vrednosti. Zato na jedilnik umestite dovolj surovega sadja in zelenjave, kalčkov, oreščkov in semen, ki ugodno vplivajo ne le na prebavila, črevesje in zdravje, temveč tudi na psihično stanje človeka.

3. Vsak dan pojejte dvakrat sadje, šest različnih vrst zelenjave, eno škrobno in eno beljakovinsko živilo

Takšna kombinacija sadja, zelenjave, škroba in beljakovin je kombinacija, ki jo priporoča svetovno priznani zdravnik dr. Bernard Jensen, ki je s svojimi pogledi na zdravo prehrano pomagal ozdraviti marsikaterega bolnika s kroničnimi in hudimi obolenji. Po njegovem prepričanju je takšno razmerje najbolj zdravo in uravnoteženo zaradi naslednjega, četrtega zlatega pravila zdrave prehrane.

4. Osemdeset odstotkov zaužite hrane naj bo bazične, dvajset odstotkov pa kisle

V telesu zdravega človeka je osemdeset odstotkov hranil, ki se prenašajo po krvi, bazičnih, preostalih dvajset odstotkov pa kislih. To razmerje v krvi je najlažje vzdrževati, če vsak dan pojemo šest vrst zelenjave in dvakrat na dan sadje ter tako poskrbimo za osemdeset odstotkov bazične hrane, z enim beljakovinskim in enim škrobnim obrokom pa za dvajset odstotkov kisle hrane. Beljakovine in številne vrste škrobov pri razgradnji namreč tvorijo kisline in tudi skoraj vsi presnovni odpadni produkti so kisli. Prav zato moramo vsak dan zaužiti veliko sadja in zelenjave, da z njihovimi bazičnimi solmi nevtraliziramo kisle presnovke, ki so vzrok številnih zdravstvenih težav in kroničnih bolezni.

5. Ogljikove hidrate in beljakovine uživajte ločeno

Kot pravi dr. Jensen, ogljikovih hidratov in beljakovin naj ne bi uživali v istem obroku ne zato, ker se združeni ne bi presnavljali dobro, temveč zato, da boste lahko ob vsakem obroku pojedli čim več sadja in zelenjave, na katero pri obroku, ki je poln ogljikovih hidratov in beljakovin, pogosto kar pozabimo. Pa vendar obstaja nekaj neprimernih kombinacij: suho in sveže sadje, datlji in grenivka, melona in druga vrsta hrane ter hrana in mrzla pijača. Prisluhnite telesu in sporočilo vam bo, kaj mu ustreza in kdaj ter kaj ne.

zdrava prehrana 1_ThinkstockPhotos-957995656.jpg
Ne glede na to, kako zdravo hrano jeste, je pomemben tudi vaš odnos do hrane.
Thinkstock Photos

6. Meso in ribe pripravljajte na nizkih temperaturah in jih ne uživajte pogosteje kot trikrat na teden

Če jeste meso in ribe, jih pecite in kuhajte na žaru, zato da dosežete čim nižje temperature. S pripravljanjem živil pri nižjih temperaturah namreč izgubimo manj hranilnih snovi. Vsekakor pa ne uživajte mesa in rib več kot trikrat na teden, saj z večjimi količinami povzročate čezmerno izločanje sečne kisline in drugih škodljivih odpadnih presnovkov, ki po nepotrebnem obremenjujejo telo. In če že jeste meso, poskrbite, da bo zares ekološkega izvora, ribe pa iz preverjenih voda. Pri ribah je zaradi kopičenja težkih kovin in drugih strupov dobro, da izbirate čim manjše.

7. Za kuhanje uporabljajte nizkotemperaturno posodo in hrane ne kuhajte predolgo

Če jeste kuhano hrano, za kuhanje uporabljajte nizkotemperaturno posodo, v kateri lahko živila skuhate brez dodatka vode. Sicer pri kuhanju uporabljajte čim manj vode in hrane ne kuhajte predolgo. Med tremi največjimi sovražniki hranil je poleg visoke temperature in izpostavljenosti zraku namreč tudi dolgotrajno vrenje v vodi. Zato uporabljajte nizkotemperaturno posodo iz nerjavečega jekla s pokrovom, ki dobro tesni, za pripravo hrane v pečici pa stekleno posodo s pokrovom. Zelo primerne so tudi lončene posode, saj se v njih hrana kuha pri nizkih temperaturah. Enako velja tudi za soparnik, v katerem se živila soparijo že pri sto stopinjah Celzija.

8. Jejte pestro in raznovrstno hrano v zmernih količinah

Vsak telesni organ potrebuje za nemoteno delovanje določen kemijski element. Ščitnica potrebuje jod, želodec potrebuje natrij, kri potrebuje železo in tako naprej. Potrebujemo seveda tudi različne vitamine in druga mikrohranila, ki jih bomo telesu najlažje zagotovili tako, da uživamo čim bolj pestro in raznovrstno hrano. Pri tem ne pozabite, da najdlje živijo ljudje, ki tudi v zrelih letih ohranijo telesno težo iz mladosti. Zato hrano, ki je ne morete pojesti, brez slabe vesti pustite na krožniku, čim večkrat jejte doma in svojega telesa ne spremenite iz svetišča v smetišče.

9. Popijte najmanj dva litra neoporečne vode na dan

Saj veste – človeško telo, tako kot planet Zemlja, vsebuje približno sedemdeset odstotkov vode. In ne čaja, juhe in drugih tekočin. Zato poskrbite, da boste vsak dan popili najmanj dva litra kakovostne in neoporečne vode. Veliko zdravstvenih tegob namreč izvira iz kronične dehidriranosti, ki je ne more pozdraviti nobeno zdravilo, pa ni pomembno, ali gre za farmacevtsko ali naravno zdravilo. Nujen pogoj za zdravje je dovolj zaužite čiste in čim bolj žive vode.

prehrana_ThinkstockPhotos-848140094.jpg
Osemdeset odstotkov zaužite hrane naj bo bazične, dvajset odstotkov pa kisle.
Thinkstock Photos

10. Jejte počasi, hrano dobro prežvečite in se ji povsem posvetite

Ne glede na to, kako zdravo hrano jeste, je pomemben tudi vaš odnos do hrane. Zato si za vsak obrok vzemite dovolj časa (če nimate dovolj časa, da bi lahko v miru jedli, je bolje, da obrok raje preskočite), jejte počasi, hrano dobro prežvečite in se ji zares povsem posvetite. Hranjenje, medtem ko brskate po spletu ali se pogovarjate po telefonu, je lahko bolj škodljivo, kot če jeste nekoliko manj zdravo hrano, vendar z mislimi povsem pri obroku. Ljubezen do kakovostne hrane naj se začne pri pridelavi in nakupu hrane ter konča pri kuhanju in ljubečem hranjenju. Tako boste tudi s hrano sklenili ljubeč krog življenja.