Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

10 živil za popolno, sijočo in gladko kožo!

A. K., Bodi zdrava, 13.12.2018 14:01:11

Ste naveličani uporabe dragih in neučinkovitih izdelkov, ki obljubljajo rezultate, vendar vas vedno znova razočarajo?

Delite na:
10 živil za popolno, sijočo in gladko kožo!
Mnogi podcenjujejo njene učinke, vendar bi morala biti zelena del vašega jedilnika. Dreamstime

Čas je, da jih vržete stran in se posvetite zdravi prehrani, ki vam bo zagotovila rezultate, ki si jih želite, saj bo vaša koža postala popolna. Vendar bo za to potrebnih nekaj odrekanj in prilagoditev jedilnika. Medtem ko nekatera hrana poslabša videz kože, jo lahko druga izboljša. Za vas smo zbrali deset najboljših živil, ki vam bodo pomagala doseči gladko in sijočo kožo.

Rdeča paprika

Paprika je okusna zelenjava, ki jo lahko uživamo surovo, kuhano ali pečeno. Ena rdeča paprika vsebuje toliko vitamina C, kot ga dnevno potrebuje naše telo. Vsebuje tudi veliko prehranskih vlaknin in vitamin B6. Bogata je s karotenoidi, ki preprečujejo nastanek gub in izboljšajo prekrvitev kože (ta je tako videti bolj mladostna), poleg tega pa se z njimi tudi dobro bojuje z mozolji. Je nizkokalorična, vsebuje namreč trideset kalorij, in je odlična za malice, prav tako tudi kot priloga ob kosilu. Ker vsebuje veliko vlaknin, bo dalj časa zagotavljala občutek sitosti.

koža 2 dreamstime_xxl_99570678.jpg
Rdeča paprika je nizkokalorična, vsebuje namreč trideset kalorij, in je odlična za malice.
Dreamstime

Temna čokolada

Vsebuje veliko antioksidantov, maščobnih kislin in flavanolov, ki skupaj skrbijo za sijočo kožo. Antioksidanti zmanjšajo videz hrapavosti na koži in jo varujejo pred nevarnimi UV-žarki. Kakav povečuje prekrvitev, razbremeni arterije in skrbi, da je vaša koža bolj zdrava. Izberite si čokolado, ki vsebuje vsaj osemdeset odstotkov kakava, saj lahko sladkor in mleko v drugih čokoladah povzročata nepravilnosti na koži. Pojejte en košček vsak dan in opazujte rezultate.

koža 1 dreamstime_xxl_52099633.jpg
Temna čokolada vsebuje veliko antioksidantov, maščobnih kislin in flavanolov.
Dreamstime

Losos

Odlična hrana, ki se bori s stresom, velikim povzročiteljem mozoljev, je ravno losos, ki mu pripisujejo dobre lastnosti tudi v boju s tesnobnostjo in depresijo. Zagotovi vam zadosten dnevni vnos vitamina D, ki je odgovoren za zdravje srca, kosti, možganov in celo črevesja, saj preprečuje nastanek raka na črevesju, tesnobnost, depresijo, bolezni srca in kosti. Bogat je z maščobnimi kislinami omega-3, ki so odlične v boju z vnetji, gubami in mozolji, poskrbi pa tudi, da je koža dovolj navlažena. Poleg lepe kože zagotavlja tudi močne in zdrave lase.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je zelo cenjena maščoba, saj ima okoli devetdeset odstotkov nasičenih maščob. Vsebuje lavrinsko kislino, močno antibakterijsko in protivirusno sredstvo, s katerim nas ščiti pred virusi, okužbami, vnetji in mozolji. Bogato je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, ki ohranjajo kožo vlažno, mehko in brez gubic. Pomaga tudi pri hujšanju in deluje ugodno na ščitnico.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je znan po tem, da vsebuje veliko antioksidantov in je edinstven vir aminokisline L-teanin, ki pomaga pri sproščanju telesa in zmanjševanju stresa. Zmanjša tudi tveganje za nastanek visokega krvnega pritiska, zato raziskave priporočajo, da spijemo vsaj tri skodelice čaja vsakodnevno za boljše rezultate.

Špinača

Izjemno zdrava in hranljiva hrana, ki jo morate vključiti v svoj jedilnik. Je vir železa, folne kisline, klorofila, vitamina E, magnezija, vitamina A in C, vlaknin in rastlinskih beljakovin. Tudi špinača je bogata z antioksidanti, zato odlično vpliva na kožo, saj se antioksidanti borijo proti vsem vrstam kožnih težav.

Semena

Semena chia, sončnična semena, bučna semena, konopljina semena in lanena semena so odlična za kožo. Bogata so s selenom, vitaminom E, magnezijem in beljakovinami, ki preprečujejo nastanek gub, skrbijo za navlaženost kože in zmanjšujejo vplive stresa. Jeste jih lahko potresene po solati, v juhah, jogurtih, lahko pa jih tudi prigriznete kot malico.

Zelena

Mnogi podcenjujejo njene učinke, vendar bi morala biti zelena del vašega jedilnika, saj vsebuje vitamin K, ki skrbi za krvni obtok in zmanjšuje visok krvni pritisk. Zmanjšuje tudi vplive stresa, kar pomeni, da vam lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka, skrbi pa tudi za lepšo kožo. Vsebuje tudi natrij, kalij in skrbi za navlaženost kože. Za dehidrirano kožo je namreč značilno, da je suha, luskasta in gubasta. Zato večkrat jejte zeleno, in to brez skrbi, saj ima zelo malo kalorij.

Papaja

To je čudovito sadje, ki ima številne koristi in zelo malo kalorij. Ne vsebuje holesterola, zato je priporočljiva tudi ob hujšanju in za prebavo. V njej najdemo vitamina C in E ter beta-karoten, zato se dobro izkaže v boju z mozolji in vnetji ter ščiti pred poškodbami UV-žarkov.

koža 3 dreamstime_xxl_104747564.jpg
To je čudovito sadje, ki ima številne koristi in zelo malo kalorij.
Dreamstime

Korenje

Korenje ni odlično le za oči, temveč tudi za kožo. Ima veliko vitamina A in pomaga preprečevati čezmerno proizvodnjo celic v zunanji plasti kože, kjer se sicer te združujejo z mrtvimi celicami in mašijo pore, kar pripelje do mozoljev.

Ni nujno, da vsa našteta živila jeste vsakodnevno, poskrbite le, da se bodo čim večkrat znašla na vašem krožniku, saj si boste tako zagotovili popolno kožo brez dragih izdelkov, ki svojih obljub ne izpolnijo. Velja pa si zapomniti, da se morate za lepo kožo izogibati sladkorju, transmaščobam in prečiščenim oziroma enostavnim ogljikovim hidratom.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.