favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

10 lepotnih koristi manga

M. B., Zvezde, 03.07.2019 12:01:16

Mango je izjemno okusen in sočen tropski sadež, ki nam ga je škoda uporabljati še za kaj drugega kot samo za gurmanske užitke. Pa vendar si ga velja košček odtrgati od ust, saj ima izjemne koristi za lepoto kože in las.

Delite na:
10 lepotnih koristi manga
Mangu bi lahko rekli tudi fontana večne mladosti. Revija Zvezde

Mango je prehransko zelo bogato sadje, saj vsebuje precej živih encimov in mineralov, kot so kalcij, baker, železo, fosfor in selen. V mangu je tudi veliko vitaminov A, B6, C, E in K, od preostalih sestavin pa naj omenimo še folate, pantotensko kislino ter topne in netopne vlaknine. Vse to blagodejno učinkuje na naše telo, bodisi da mango uživamo ali ga nanašamo na kožo od zunaj.

1. Močne anti-aging lastnosti
Mangu bi lahko rekli tudi fontana večne mladosti. Upočasnjuje staranje, pomaga preprečevati nastajanje gub, drobnih gubic in pigmentnih lis. Fitokemikalije v mangu podpirajo obnovo DNK-molekul, ohranjajo prožnost kože in jo hkrati vlažijo.

2. Boj proti prostim radikalom
Zaradi onesnaženja, pesticidov in stresa se ljudje vse bolj spoprijemamo s povečanim napadom prostih radikalov na nas. Ti uničujejo in slabijo naše kožne in lasne celice ter so krivi za prezgodnje staranje. Mango je bogat z antioksidanti, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, zato ta sadež neposredno skrbi za zdravje naše kože in las.

3. Pomoč pri hujšanju
Kdor mora pogosto na dieto, je gotovo že slišal, da je mango lahko v veliko pomoč. Čeprav je sadež bogat s sladkorji in ogljikovimi hidrati, vsebuje fitokemikalijo za razgrajevanje maščobnih blazinic. To najdemo v olupku in tik pod njim, zato mango olupimo res zelo na tanko.

4. Preprečevanje vnetij
Vnetje je vzrok skoraj vseh bolezni. Če jemo mango ali ga nanašamo na kožo, pomagamo zavirati ta vnetja, ki se na koži kažejo kot mozolji, ekcem, luskavica ali alergijske reakcije.

5. Maske za obraz
Najenostavnejša maska za obraz je ta, da iz mangovega mesa naredimo gladek pire in ga nanesemo v tankem sloju na kožo obraza za deset minut. Močni antioksidanti in aktivni encimi bodo poskrbeli za bolj izenačeno polt, osvetlitev kože, zmanjšanje vidnosti mozoljev, iz por bodo potegnili ogrce in nasploh bo naša koža po takšni negi bolj rožnata in zdrava.

Lepota 2.jpg
Kdor mora pogosto na dieto, je gotovo že slišal, da je mango lahko v veliko pomoč.
Revija Zvezde

6. Olajšanje po sončenju
Kadar želimo potolažiti kožo po celodnevnem nastavljanju soncu, si pripravimo naslednjo masko: mangovo meso zmešamo s tremi žličkami bentonit gline, dvema žličkama rožne vode in žličko skute. Mešanico nanesemo na obraz in vrat ter jo pustimo učinkovati trideset minut. Speremo z mrzlo vodo.

7. Poživitev puste kože
Kaj uporabiti za poživitev utrujene in mlahave kože? Mango, seveda! Zmešajmo mangovo meso z malo zmletimi orehi, dvema žličkama ovsenih kosmičev in tremi žličkami bentonit gline. Mešanico nanesemo na obraz za 45 minut, nato jo speremo z mlačno vodo.

8. Odstranjevanje lis samoporjavitvenega izdelka
Kadar si porjavelost pričaramo s soncem iz tube, nam sčasoma samoporjavitveni izdelek bledi s kože. Da bi ta proces pospešili in se znebili madežev, zmešajmo mangovo meso, štiri žličke polnozrnate moke in žličko meda. To nanesemo na prizadeto mesto in speremo po tridesetih minutah. Po potrebi ponavljamo dvakrat tedensko.

9. Oženje por
Pomoč za razširjene pore? Mango jih bo v trenutku zožil in koži podaril sijaj. Pripravimo si masko iz mangovega mesa, beljaka in nekaj kapljic meda. Za trideset minut nanesemo oblogo na obraz, nato jo speremo z uporabo blagega mila.

10. Luščenje odmrlih kožnih celic
Da pod plastmi odmrlih kožnih celic znova razkrijemo rožnato polt, pa si pripravimo naslednji piling: zmešajmo mangovo meso z dvema žlicama mleka, mletimi mandlji in zdrobljenimi ovsenimi kosmiči. Mešanico nanesemo na obraz in počakamo, da se posuši. Ko se strdi, navlažimo prste in jo odstranimo z nežnim drgnjenjem v krožnih gibih.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 26, 26. 6. 2019.