Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

10 korakov do korejske lepote

K.K., Bodi zdrava, 15.02.2019 14:00:00

Si tudi vi želite gladko in sijočo kožo, kakršno imajo Korejke?

Delite na:
10 korakov do korejske lepote
Azijska lepota Freestock

Korejski pojem lepote se precej razlikuje od evropejskega. Korejke tudi nerade uporabljajo veliko ličil, kar je pri nas trenutno pravi trend. Raje poskrbijo, da je njihova koža zdrava in sijoča tudi brez več nanosov pudra. A za lepo kožo je potreben trud. Mi vam razkrivamo pot do čudovite kože v desetih korakih, ki so dnevna rutina vsake Korejke in so v tujini postali prava uspešnica. Seveda pa je prav, da najprej ugotovite, kaj vaši koži ustreza. Prav vsak tretma ni primeren za vsako kožo, zato ga lahko prilagodite glede na svoj tip kože.

1. korak: Oljni odstranjevalec ličil

Oljni odstranjevalci niso primerni le za sprostitev ob masaži obraza, temveč so temelj korejske nege za kožo. Vmasirajte oljni odstranjevalec v kožo na obrazu in vratu. Z mlačno vodo navlažite obraz in še enkrat vmasirajte, nato pa izperite. Tako boste s kože spravili vsa ličila, ostanke umazanije iz zraka in tudi sebum, ki je glavni povzročitelj mozoljev.

2. korak: Odstranjevalec ličil na bazi vode

Tako je! Korejke skrbijo za dvojno čiščenja obraza. Za oljnim odstranjevalcem sledi še odstranjevalec, ki temelji na bazi vode. Dvojno čiščenje obraza priporočajo tako dermatologi kot lepotni kirurgi, saj pomaga globinsko odstraniti vso umazanijo, ki bi lahko povzročila težave s kožo. Vodni odstranjevalec ličil bo z vašega obraza odstranil tudi umazanijo, ki je oljnemu odstranjevalcu ni uspelo. Odstranjevalec vtrite v mokro kožo in ga izperite.

freestock_183867200.jpg
Dvojno čiščenje obraza
Freestock

3. korak: Piling

Piling pomaga očistiti pore in odstraniti odmrle delce kože. Z njim boste dosegli tudi, da bo vaša koža bolj gladka. Poleg tega ima piling še dodatne pozitivne učinke, saj bo poskrbel za to, da se bo krema vpila v globlje plasti kože, kar pomeni učinkovitejše delovanje. Nanesite ga na mokro ali suho kožo in ga blago vmasirajte v kožo ter izperite. Če želite, da je luščilno sredstvo čim bolj naravno, ga lahko pripravite tudi doma: dve žlički rjavega sladkorja zmešajte z žličko medu, olivnega olja in po potrebi dodajte še žličko vode. Če doma nimate rjavega sladkorja, lahko uporabite tudi dve žlički drobno mlete soli. Mešajte toliko časa, da dobite gladko zmes. Po nanosu pustite delovati nekaj minut in izperite z vodo. A pazljivo! Pilinga ni priporočljivo uporabljati vsak dan, saj lahko poškodujete zgornji sloj kože. Enkrat ali dvakrat na teden bo dovolj.

4. korak: Tonik

Toniki so glavni izdelek za pripravo kože na nadaljnji tretma. Odstranil bo ostanke predhodnega čiščenja, kožo pa pripravil na vlažilno nego, ki jo boste uporabili pozneje. Vaša koža je namreč kot goba – težje jo je zmočiti, ko je čisto izsušena, kot takrat, ko je že rahlo navlažena. Tonik bo torej blago hidriral vašo kožo in tudi normaliziral raven pH. Na dlan nanesite nekaj tonika in ga vtrite v kožo. Pri nanosu si lahko pomagate tudi z vatno blazinico.

5. korak: Esenca

Pri nas še ne toliko znana esenca je neke vrste mešanica med tonikom in serumom. Pri korejski negi obraza ima velik pomen, saj pripomore k obnovi celic in navlaži kožo. Vsebuje tudi niacinamid, ki zožuje pore, odstranjuje madeže in rdečico, skrbi za prožnost in izboljšuje celotno teksturo kože.

6. korak: Dodatni tretmaji

Serume in ampule uporabljamo glede na nego, ki jo koža potrebuje. Pred uporabo je pomembno, da poznate svoj tip kože. S serumom ali ampulami se lahko borite proti gubam, razširjenim poram, mozoljem, koži brez sijaja, hiperpigmentaciji, dehidraciji, izgubi prožnosti in drugim težavam. Na tej točki imate ogromno možnosti za uporabo serumov ali ampul, najti morate le tistega, ki vam ustreza. Če vaša koža ni posebno zahtevna in ne opazite večjih težav, lahko ta korak tudi preskočite.

freestock_185255369.jpg
Serume in ampule uporabljamo glede na nego, ki jo koža potrebuje.
Freestock

7. korak: Maska za obraz

Tako kot so esence srce korejske nege za obraz, lahko trdimo, da so maske duša korejske obrazne nege. Na trgovskih policah lahko najdete veliko različnih mask za obraz, a najpomembneje je, da najdete takšno, ki bo kožo vašega obraza primerno navlažila. V Koreji so predvsem zelo priljubljene maske v lističih, ki jih najdete tudi pri nas. Te so precej priročne tudi zato, ker ob uporabi za seboj ne puščajo nobene packarije. Preprosto odprete embalažo, masko vzamete ven in jo za 15–20 minut položite na obraz. Ko masko odstranite, lahko vsebino, ki je ostala, le nežno vmasirate v kožo. Poleg tega imajo maske še dodatno vrednost, saj predstavljajo miren, meditacijski ritual za sprostitev.

8. korak: Krema za predel okoli oči

Okoli oči je koža še posebno tanka in občutljiva. Zato na trgu obstajajo različne kreme izključno za predel oči, ki skrbijo za potrebno navlažitev in zmanjšujejo videz zabuhlosti. Pri nanašanju kreme za predel oči je zelo pomembno, da kreme na mažete, temveč jo vtapkate v kožo, saj boste s tem poskrbeli tudi za boljšo prekrvitev okoli oči in se izognili temnim kolobarjem.

9. korak: Krema za obraz

Zdaj ko smo že odstranili vse škodljive snovi s kože in jo zdravili s serumom ter navlažili z masko, moramo poskrbeti za to, da vse te sestavine tudi ostanejo v koži. Za to bomo poskrbeli s kremo za obraz. Tako kot pri serumu bodite tudi pri kremi za obraz previdni: izberite tisto, ki vam najbolj ustreza glede na tip kože. Če boste pri mastnem tipu kože uporabili mastno kremo, vam to ne bo kaj dosti pomagalo. Prej nasprotno.

10. korak: Krema z zaščitnim faktorjem

Kot ste verjetno že slišali, bi kremo z zaščitnim faktorjem morali nanašati prav vsak dan brez izjeme. Pri tem je pomembno, ali je zima, poletje, sončno ali deževno vreme, ali boste večino dneva preživeli v stanovanju ali službi. Krema z zaščitnim faktorjem naj bo eden najpomembnejših izdelkov v vaši domači kozmetiki, saj vas bo zaščitila pred staranjem kože in kožnim rakom. Tudi če ste radi naličeni, pred nanosom ličil uporabite kremo z zaščitnim faktorjem.

freestock_169102856.jpg
Kremo z zaščitnim faktorjem bi morali nanašati prav vsak dan brez izjeme.
Freestock

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.