Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Življenje z bolnima otrokoma

Gabrijel Toplak, Novice Svet24, 13.07.2017 00:00:00

53-letnik zadnjih pet let kot varnostnik z minimalno plačo preživlja štiričlansko družino, saj je njegova žena brez zaposlitve. Stroški pa se kopičijo.

Delite na:
Življenje z bolnima otrokoma
Stanko Bergant s svojima otrokoma Anjo in Nikom Po operaciji vratne hrbtenice ga novembra čaka še operacija krčnih žil. Osebni arhiv

Stanku Bergantu iz manjšega naselja Mlaka v občini Komenda se je že pred leti življenje povsem obrnilo na glavo. Triinpetdesetletnik, ki je po poklicu mizar, je vsa leta delal v svoji stroki. Po stečaju dveh podjetij, v katerih je bil zaposlen, zdaj že približno pet let kot varnostnik z minimalno plačo preživlja štiričlansko družino.

OTROKA S POSEBNIMI POTREBAMI

Njegova žena je brezposelna, prejema le otroška dodatka v višini približno 250 evrov – za 12-letno Anjo in 10-letnega Nika. Otroka s posebnimi potrebami in umsko zaostala v razvoju jemljeta tablete za umirjanje ter obiskujeta psihoterapije v UKC Ljubljana. Morje obiskujeta zgolj po zaslugi Rdečega križa, medtem ko skupnega dopusta še niso imeli. Občasno jim s prehranskimi paketi pomaga Anina zvezdica.

NOVEMBRA NOVA OPERACIJA

Bergant si poleg vsega najbolj želi drva za zimo, saj lanskih že zmanjkuje. Doslej je sam pospravljal okoliške gozdove, letos pa mu je to preprečila operacija vratne hrbtenice. Trenutno dela po osem ur in čaka na invalidsko komisijo. Novembra ima še operacijo krčnih žil. »Kot da to ne bi bilo dovolj, živimo še v stari hiši, ki ni priključena na kanalizacijo. Tudi drugi stroški se kopičijo. Imava šoloobvezna otroka, hišo je treba kar naprej obnavljati, pa še star avtomobil, brez katerega si življenja ne znamo predstavljati,« je priznal Bergant.