stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Umrl je Diego Maradona

kl, 25.11.2020 17:56:13

Legendarni nogometaš je umrl v 61. letu starosti

Delite na:
Umrl je Diego Maradona
Diego Maradona splet

Vzrok smrti legendarnega nogometaša, ki je pred kratkim dopolnil 60 let je bil srčni infarkt, poročajo mediji.

V začetku tega meseca je bil operiran zaradi strdka v možganih, začel pa naj bi tudi z zdravljenjem zaradi odvisnosti od alkohola.

Rodil se je 30. oktobra 1960 v revni družini v Buenos Airesu, kot prvi sin po dveh starejših sestrah. Za njim sta se rodila še dva mlajša brata, ki sta prav tako postala profesionalna nogometaša.

Pri osmih letih ga je opazil lovec na nogometne talente, ko je igral za lokalni klub Estrella Roja (Rdeča zvezda) in ga povabil v mladinski klub Los Cebollitas (Čebulice). Pri dvanajstih letih je gledalce zabaval s svojimi akrobacijami z žogo v premorih med polčasi tekem v argentinski prvi ligi.

S šestnajstimi leti je začel igrati kot profesionalni igralec za klub Argentinos Juniors in postal tako najmlajši igralec v argentinski prvi ligi. Že na debitanstki igri je dosegel gol, ki ga je vzdignil med zvezde na argentinskem nogometnem nebu. Od tu je šlo samo še navzgor - žal pa tudi navzdol.

V svoji karieri je Diego Maradona igral tudi za moštvi Barcelone in Napolija, s slednjim pa je dvakrat osvojil naslov prvaka Serije A.

Kot kapetan argentinske reprezentance je z njo leta 1986 osvojil naslov svetovnega prvaka. 

"Diego je lahko naredil stvari, ki jih ni bil sposoben nihče drug. To, kar sem jaz lahko naredil z nogometno žogo, je on lahko naredil s pomarančo," je o njegovih sposobnostih dejal francoski nogometaš Michel Platini.

Maradona je za mnoge največji nogometaš vseh časov. Zaradi nizke postave (visok je bil le 1,65 m) je imel nižje težišče telesa in zato boljše možnosti manevriranja v primerjavi z mnogimi drugimi nogometaši.

Že samo njegova prisotnost na igrišču je pri nasprotnikih vzbujala vznemirjenje in spoštovanje. Imel je tudi "oko" za gol in v karieri jih je dosegel kar 312. Nadeli so mu ime "El Pibe de Oro" ("Zlati deček"), ki se ga je držalo celo življenje.

V drugi polovici njegove kariere se je Maradona boril z odvisnostjo od kokaina, zaradi česar je leta 1991 imel tudi prepoved igranja za 15 mesecev.

Iz profesionalnega nogometa se je umaknil leta 1997, na svoj 37. rojstni dan.

Tudi v tem času njegovih težav ni bilo koncec. Zaradi incidenta, v katerem je v nekega novinarja streljal z zračno puško, si je prislužil pogojno zaporno kazen dveh let in 10 mesecev.

Zaradi odvisnosti se je močno zredil in dosegel težo celo 128 kg, leta 2004 pa je doživel tudi hud srčni infarkt.

Da bi se znebil prekomerne teže, se je podvrgel operaciji želodca, da bi premagal svojo odvisnost od mamil, pa se je zatekel na Kubo.

Leta 2008 so ga kljub vsemu imenovali za glavnega trenerja argentinske reprezentance, mesto pa je zapustil dve leti kasneje, ko je Argentina v čertrfinalu svetovnega prvenstva izgubila proti Nemčiji.

Kasneje je bil manager reprezentanc Združenih arabskih emiratov in Mehike, nazadnje pa argentinskega kluba Gimnasia y Esgrima.

Zadnji izmed njegovih ekscesov se je zgodil pred dvema letoma, ko je obiskal tekmo med Argentino in Nigerijo na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Takrat je razvil velik plakat s svojo podobo, plesal z navijačico Nigeriji, glasno molil, med tekmo zaspal in po drugem golu Argentine salutiral s sredincema. Po nekaterih poročilh je po tekmi moral v bolnišnico.

Na njegovo smrt so se odzvali mnogi športni zvezdniki ne le nogometaši, in seveda nogometni klubi.

Iz argentinske nogometne zveze so se na novico o smrti legendarnega Maradone že odzvali na Twitterju in izrazili globoko žalost. "V naših srcih boš ostal za vedno," so zapisali.

Še ena nogometna legenda, Pele, njegov večni 'rival' med ljubitelj nogometa,  je objavil kratko sporočilo: "Nekega dne bova skupaj brcala žogo na nebu."

Ob smrti argentinskega zvezdnika Diega Maradone pa se je oglasil tudi predsednik Uefe, Aleksander Čeferin:


"Globoko žalosten sem ob smrti Diega Maradone, ene največjih in najbolj ikonskih osebnosti svetovnega nogometa. S svojo genialnostjo in karizmoje dosegel veličino izjemnega igralca. Diego Maradona je bil heroj v svoji rodni Argentini, s katero je užival slavo na svetovnem prvenstvu, in postal večni idol navijačev Napolija, ki nikoli ne bodo pozabili na uspehe, ki jih je v klub prinesel s svojimi nepozabnimi čarovnijami v Italiji. V zgodovino se bo zapisal kot nekdo, ki je v nogometu 'zažigal' ter s svojo briljantnostjo in spretnostjo navduševal mlade in stare. Uefi sem že naročil, naj bo na tekmah ta teden minuta molka v spomin na Diega."