Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Preiskuje ga policija

M.K., 01.06.2023 10:15:55

Berlinska policija je začela preiskavo zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva proti frontmanu skupine Pink Floyd Rogerju Watersu. Ta se je prejšnji teden na odru arene Mercedes-Benz v Berlinu pojavil v dolgem črnem plašču z rdečimi našitki in trakom na rokavu, ki je spominjal na nacistično uniformo. Sam je polemiko, ki je izbruhnila, označil za politično motivirano.

Delite na:
Preiskuje ga policija
Roger Waters Profimedia

Pooblaščenec zvezne vlade za boj proti antisemitizmu je pozval, naj Waters odgovarja za svoje dejanje. Nošenje ali razkazovanje simbolov, ki spominjajo na nacistično obdobje, je v Nemčiji kaznivo dejanje.

Waters je v izjavi, ki jo je objavil na svojem računu na Twitterju, zapisal: »Moj nedavni nastop v Berlinu je bil deležen napadov tistih, ki me želijo očrniti in utišati, ker se ne strinjajo z mojimi političnimi pogledi in moralnimi načeli.« Waters je znan propalestinski aktivist, ki ga obtožujejo protijudovskih stališč. Na svojih koncertih tudi spušča balone v obliki prašičkov, na katerih je Davidova zvezda.

roger waters 5.png
Prašiči letijo!
Mimi Inhof

Waters obtožbe o antisemitizmu zanika in pravi, da protestira proti izraelski politiki in ne proti judovskemu ljudstvu. »Elementi mojega nastopa, ki so bili postavljeni pod vprašaj, so povsem jasna izjava nasprotovanja fašizmu, nepravičnosti in fanatizmu v vseh njegovih oblikah,« je v izjavi zapisal glasbenik. 

Na omenjenem koncertu v Berlinu so se na velikem zaslonu izpisala tudi imena več umrlih oseb, med njimi Ane Frank, judovske deklice, ki je umrla v nacističnem koncentracijskem taborišču. Omenjena pa je bila tudi maja 2022 ubita palestinsko-ameriška novinarka Shireen Abu Akleh, kar je sprožilo kritike, da Waters relativizira holokavst.