vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

vojna v ukrajini Svet24.si

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne ...

20230617-01249492 Necenzurirano

Dars za zastoje ne krivi tovornjakov, ker z njimi ...

pirkovic Reporter.si

Igor Pirkovič ne bo več vodil Arene!

roglic Ekipa24.si

Rogličev nekdanji sotekmovalec udaril: ...

Ana3 Njena.si

Ana Praznik, kot je še ne poznate

Olimpija Ekipa24.si

Olimpija do zdaj zaslužila skoraj 3 milijone, ...

Milijon stvari, za katere je vredno živeti

T.P., 17.11.2021 17:22:17

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana.

Delite na:
Milijon stvari, za katere je vredno živeti
Premiere sta se udeležila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in njen partner Boris Voje. Mediaspeed

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana, ki je nastala v soavtorstvu z igralcem Jonnyjem Donahoejem.

Delo je prevedel in ga v režiji Nataše Barbare Gračner na odru matičnega gledališča »odigral« Uroš Fürst. Monodrama Vse sijajne stvari na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru ter si prizadeva vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom.

Pripovedovalec se s poskusom samomora svoje matere prvič sreča kot sedemletnik. Na skrajnem robu in pred razpadom njegove eksistence dobi idejo za ustvarjanje seznama stvari, za katere je vredno živeti – seznama vseh sijajnih stvari. Prišel je do številke milijon. V prvi slovenski uprizoritvi monodrame Vse sijajne stvari igralec ne ostaja le na odru, temveč nastopa tudi med gledalci in nekatere nevsiljivo povabi k sodelovanju pri preigravanju situacij iz mladosti. V besedilo pa so poleg gesel s seznama sijajnih stvari spretno vpletene tudi pomembne informacije o samomoru in njegovih vplivih, vzrokih in posledicah.