Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Milijon stvari, za katere je vredno živeti

T.P., 17.11.2021 17:22:17

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana.

Delite na:
Milijon stvari, za katere je vredno živeti
Premiere sta se udeležila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in njen partner Boris Voje. Mediaspeed

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana, ki je nastala v soavtorstvu z igralcem Jonnyjem Donahoejem.

Delo je prevedel in ga v režiji Nataše Barbare Gračner na odru matičnega gledališča »odigral« Uroš Fürst. Monodrama Vse sijajne stvari na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru ter si prizadeva vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom.

Pripovedovalec se s poskusom samomora svoje matere prvič sreča kot sedemletnik. Na skrajnem robu in pred razpadom njegove eksistence dobi idejo za ustvarjanje seznama stvari, za katere je vredno živeti – seznama vseh sijajnih stvari. Prišel je do številke milijon. V prvi slovenski uprizoritvi monodrame Vse sijajne stvari igralec ne ostaja le na odru, temveč nastopa tudi med gledalci in nekatere nevsiljivo povabi k sodelovanju pri preigravanju situacij iz mladosti. V besedilo pa so poleg gesel s seznama sijajnih stvari spretno vpletene tudi pomembne informacije o samomoru in njegovih vplivih, vzrokih in posledicah.