otrok, otroci, osnovna-šola, škofja-loka, koronavirus, šolska-pot Svet24.si

Starši naj ne pozabijo obvestiti delodajalca, ...

delavec, gradbenik Svet24.si

Če ga najdete, se ga držite kot klop!

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

20180217-00841525 Reporter.si

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Nikolina Ivošević - Nikita Njena.si

Ljubezen po domače: Se Nikita vrača na glasbeno ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Milijon stvari, za katere je vredno živeti

T.P., 17.11.2021 17:22:17

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana.

Delite na:
Milijon stvari, za katere je vredno živeti
Premiere sta se udeležila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in njen partner Boris Voje. Mediaspeed

V Mali Drami smo v soboto premierno videli monodramo Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana, ki je nastala v soavtorstvu z igralcem Jonnyjem Donahoejem.

Delo je prevedel in ga v režiji Nataše Barbare Gračner na odru matičnega gledališča »odigral« Uroš Fürst. Monodrama Vse sijajne stvari na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru ter si prizadeva vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom.

Pripovedovalec se s poskusom samomora svoje matere prvič sreča kot sedemletnik. Na skrajnem robu in pred razpadom njegove eksistence dobi idejo za ustvarjanje seznama stvari, za katere je vredno živeti – seznama vseh sijajnih stvari. Prišel je do številke milijon. V prvi slovenski uprizoritvi monodrame Vse sijajne stvari igralec ne ostaja le na odru, temveč nastopa tudi med gledalci in nekatere nevsiljivo povabi k sodelovanju pri preigravanju situacij iz mladosti. V besedilo pa so poleg gesel s seznama sijajnih stvari spretno vpletene tudi pomembne informacije o samomoru in njegovih vplivih, vzrokih in posledicah.