robert golob bobo7 Svet24.si

Jasno je, da bo Golob prevzel že oblikovano ...

truplo, simbolična Svet24.si

Policisti ugotovili identiteto ženske, ki so jo ...

jordan smrt Svet24.si

Umrla zvezdnica resničnostnega šova

mozina jansa Reporter.si

»Ko sem Možino prosil, naj podpre Reporter z ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Koalicija v amnestijo Janše, Počivalška in ...

sanjski-moški Njena.si

Na ljubljanskih ulicah ujeli novega Sanjskega ...

dalila jakupovic Ekipa24.si

Slovenska tenisačica KOLAPSIRALA ZARADI ...

Končno! Znanstveniki so potrdili, da so vse mačke PSIHOPATI!

M.K., 26.11.2021 14:33:52

Kako lahko preverite, ali je vaš maček psihopat? Po podatkih te študije na to kažejo: mučenje plena, glasno mijavkanje in …

Delite na:
Končno! Znanstveniki so potrdili, da so vse mačke PSIHOPATI!
mačke profimedia

Če zaradi nenavadnega vedenja svoje mačke menite, da je psihopat, se bodo znanstveniki z vami strinjali. Kako zelo psihopatska je, pa lahko zdaj preverite tudi z vprašalnikom!

Psihologi so preučili odnose med več tisoč mačkami in njihovimi lastniki ter pripravili podroben vprašalnik, s katerim lahko analizirate svojega ljubljenčka.

Vprašalnik je sestavljen iz 46 trditev, pri čemer lastniki ocenjujejo, kako dobro vsaka trditev opisuje njihovega ljubljenčka.

03_3-1.png
mačka
Politikin Zabavnik

Primeri vključujejo: “Moja mačka muči svoj plen, namesto da bi ga takoj ubila"; "Moja mačka glasno vokalizira (npr. mijavkanje, jokanje) brez očitnega razloga" in "Moja mačka se hitro vznemiri (npr. pretirava in postane nekoordinirana)".

Rezultati nam pomagajo izmeriti stopnjo "podlosti" mačke - lastnosti, kot sta pomanjkanje empatije in brezobzirna agresija -, "dezinhibicije", ki pomeni težave z obvladovanjem vedenja, in "drznosti", ki je merilo socialne prevlade in nizke stopnje strahu.

mačka, muca, mlada mačka,
Fotogafija je simbolična.
Profimedia

Z vprašalnikom lahko izmerimo tudi stopnjo neprijaznosti živali do ljudi in drugih hišnih živali.

Raziskovalci z Univerze v Liverpoolu in Univerze John Moores v Liverpoolu so ustvarili prvo orodje za merjenje psihopatije pri mačkah, imenujejo ga CAT.Tri+.

Vodilna raziskovalka na projektu je za medije povedala: “Menimo, da je psihopatija, tako kot vse druge osebnostne lastnosti, na kontinuumu, pri čemer bodo nekatere mačke dosegale višje rezultate kot druge. Verjetno imajo vse mačke določenega elemente psihopatije, saj je bila nekoč njihovim prednikom v pomoč pri pridobivanju življenjskih virov, na primer hrane, ozemlja in priložnosti za parjenje.”

siamska mačka
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Ugotavljanje, ali je vaša domača mačka v resnici Hannibal Lecter, se vam morda zdi zabavno, vendar ima to orodje tudi resno uporabo. Ekipa upa, da bo pomagalo izboljšati odnose med lastniki in hišnimi ljubljenčki, kar bi posledično zmanjšalo število mačk, ki končajo v zavetiščih ali so usmrčene. 

Psihologinja z univerze v Liverpoolu je dejala, da lahko lastniki ali veterinarji vprašalnik uporabijo za opozarjanje na nezaželeno vedenje in za izboljšanje mačjega okolja, ki bo prilagojeno njihovemu značaju. “Mački, ki ima visoko oceno na lestvici drznosti, lahko koristijo velika mačja drevesa za plezanje in visoki praskalniki, saj bo anketa pokazala, da rada raziskuje in pleza. Zagotavljanje obogatitve okolja za drzne mačke lahko zmanjša agresivno vedenje do ljudi, drugih hišnih ljubljenčkov in lastnine,” je dejala.

V študiji je sodelovalo 2042 lastnikov mačk in je bila objavljena v reviji Journal of Research in Personality. Do članka lahko dostopate tukaj.

človek, človek-mačka, podobnosti, gerrard-gethings, fotografija
ČLOVEK / MAČKA
Gerrard Gethings