Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Bosta Harry in Meghan ostala brez plemiških naslovov?

kl, 07.03.2021 14:47:03

Zaradi intervjuja z Oprah, ki ga bo nocoj prikazala ameriška televizija CBS, nekateri menijo, da bi kraljica vojvodoma Susseškima morala odvzeti plemiški naslov.

Delite na:
Bosta Harry in Meghan ostala brez plemiških naslovov?
Princ Harry in vojvodinja Meghan Profimedia

Nocoj bo končno jasno, kaj sta princ Harry in vojvodinja Meghan povedala Oprah in kakšne, če sploh, umazane podrobnosti bodo prišle na dan.

Razburjenost zaradi "intervjuja desetletja" pa dosega vrelišče, predvsem v Veliki Britaniji, kjer poteka "specialna vojna" proti paru, ki se je odrekel dolžnostim članov kraljeve družine. Potem ko so v "ravno pravem času" v medijih zaokrožile novice o domnevnem Meghaninem slabem ravnanju z zaposlenimi, je zdaj zaokrožila še vest, da bi lahko Harry in Meghan ostala tudi brez plemiških naslovov vojvode in vojvodinje Susseške.

"Po Buckinghamski palači tečejo pogovori o tem, kako bi mu (Harryju - op.p.) lahko odvzeli naslov vojvode," je neimenovani vir povedal za britanski časnik The Sun. "Tega še nikoli niso naredili, vendar pa obstjajo ljudje, ki menijo, da je to primerno in celo zaželeno," je dodal.

Harryju in Meghan so sicer ob njuni odpovedi dolžnostim članov kraljeve družine odvzeli vojaške naslove, Harryju med drugim poveljnika Kraljeve mornarice.

Po drugi strani so mnogi mnenja, da bi Harry moral obdržati naslov "HRH" ("Njegovo kraljevo visočanstvo"), ki mu pripada zaradi rojstva. Ta naziv so sicer odvzeli njegovi mami, princesi Diani, in teti Sarah, vojvodinji Yorški, po ločitvi od kraljevih sinov (Charlesa in Andrewa), kar nekateri vidijo kot napako.

Plemiške naslove lahko Harryju in Meghan odvzame  seveda samo njegova babica, kraljica Elizabeta II., ki je menda, po pisanju britanskih tabloidov, "močno razburjena" zaradi odločitve svojega vnuka in njegove žene, da se bosta izpostavila javnosti in morda očrnila kraljevo družino. Vendar kraljica te teme menda še ni načela.

Medtem Harryja in Meghan že primerjajo z vojvodo in vojvodinjo Windsorskima. Ta naslov sta nosila nekdanji kralj Edvard VIII. (stric sedanje kraljice) in njegova soproga, Američanka Wallis Simpson.

Edvard je leta 1936 abdiciral, ker je želel poročiti z Wallis, vendar se kot vrhovni vodja anglikanske cerkve (kar je vloga, ki pripada vsakemu britanskemu monarhu) ni mogel poročiti z ločeno žensko.