andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

BESNA ob misli, da ne bo NIKOLI KRALJICA

M.K., 13.09.2021 11:00:59

Od "druge ženske" do princese, zdaj pa ima še višje cilje - s katerimi pa se javnost ne strinja...

Delite na:
BESNA ob misli, da ne bo NIKOLI KRALJICA
Kdo bo naslednja kraljica? Profimedia

Camilla Parker Bowles je nekoč v britanski javnosti veljala za “drugo žensko”. Tisto, ki je razdrla zakon princa Charlesa in princese Diane. Toda v zadnjih treh desetletjih se je njena javna osebnost drastično spremenila. Zdaj je starejša članica kraljeve družine z ugodnim ugledom in žena bodočega kralja

Toda glede na razkritje vira, ki je Camilli blizu, naj bi nekoč ostala popolnoma razjarjena ob misli, da ne bo nikoli postala kraljica. 

princ-charles, camilla-parker-bowles
Ganljivo slovo
Profimedia

Kaj sploh bo njen naziv, ko Charles postane kralj?

Odkar se je Camilla leta 2005 pridružila kraljevi družini, se pojavljajo vprašanja o tem, kakšen bo njen naziv, ko bo Charles postal kralj. Ko je The Guardian objavil zaroko para, je Buckinghamska palača v izjavi zapisala, da bo Camilla po Charlesovem prihodu na prestol znana kot “princesa soproga” (ang. princess consort) in ne kot kraljica

To je podoben naziv, kot tisti, ki ga je leta 1952, prevzel pokojni princ Filip, ko se je poročil s kraljica Elizabeto. Nikoli ni bil znan kot kralj, ostal je “princ soprog”, da ne bi presegel položaja njenega veličanstva. Kljub temu, da je kraljica vladarica, njen naziv tradicionalno velja za nižjega od kralja. 

camilla-parker-bowles, elizabeta-ii
Camilla Parker Bowles in kraljica Elizabeta II
splet

Naziv kraljice bo lahko simboličen

Ko je na prestolu kralj, je lahko naziv kraljice simboličen. Namesto, da bi ta naziv pomenil “žensko monarhinjo”, lahko naziv kraljice pomeni tudi “žena monarha”. Vendar pa se naziv “kralj” uporablja le za vladajočega monarha. 

Parlamentarno pravo pri določanju nasledstvene linije ne upošteva spola. Je pa spol dejavnik, ko gre za določanje nazivov. Beseda “consort” (zakonec, soprog) v kraljevem naslovu pomeni, da je ta oseba naslov pridobila s poroko

camilla-parker-bowles, elizabeta-ii
Camilla Parker Bowles, kraljica Elizabeta II in vojvodinja Catherine
splet

Ponorela je ob misli, da ne bo kraljica

Kraljica Elizabeta je stara 95 let in je na prestolu že skoraj 70 let. Britanska javnost se zaveda, da se bo njena vladavina slej ko prej končala. Vendar bi večina državljanov raje videla, da bi naslednji monarh postal princ William namesto princa Charlesa, je pokazala nedavna anketa. 

Podobne izsledke je pokazala tudi anketa iz leta 2017 in vir blizu kraljevega dvora je razkril, da je takrat Camilla popolnoma znorela ob misli, da bi se Charles odpovedal svoji rojstni pravici, da postane kralj.

MOGOČE VAS ZANIMA TUDI TO