Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

To je pravi razlog, zakaj njegova oporoka ostaja skrivnost

M.K., 27.09.2021 11:19:04

Komu je princ Filip zapustil svoje premoženje, ostaja velika skrivnost.

Delite na:
To je pravi razlog, zakaj njegova oporoka ostaja skrivnost
Princ Filip, vojvoda Edinburški Profimedia

9. aprila 2021 je kraljica Elizabeta izgubila svojega dragega moža, s katerim je bila poročena kar 73 let. Princ Filip, vojvoda Edinburški, je mirno umrl v starosti 99 let. Njegovo kraljevo visokost so preživeli štirje otroci: princesa Ana, princ Charles, princ Edward in princ Andrew. Poleg tega pa še osem vnukov in 12 pravnukov. 

Ob smrti je bilo Filipovo premoženje ocenjeno na 30 milijonov dolarjev. Čeprav je imel oporoko, je njena vsebina, po sklepu višjega sodišča, ostala tajna.

Kraljica Elizabeza in princ Filip 2015 Profimedia.jpg
"Moja moč in opora skozi vsa ta leta," ga je ob zlati poroki imenovala kraljica
Profimedia

Filip je umrl le nekaj tednov preden bi dopolnil 100 let. Njegova smrt je pretresla kraljevo družino, ki je v preteklih letih že utrpela kar nekaj udarcev. Zaradi Andrejevega razmerja z Jeffreyjem Epsteinom, odločitve princa Harryja da odstopi, obtožb Meghan o nadlegovanju in rasizmu… si družina prizadeva, da bi v Buckinghamski palači ponovno vzpostavili nekaj normalnosti.

Filip se je v vlogi soproga monarhinje udeležil več kot 22.000 javnih nastopov. Leta 2017 pa se je od uradnih dolžnosti umaknil. V javnosti so ga nazadnje videli julija 2020. Pred smrtjo je več tednov preživel v londonski bolnišnici, da so lahko opazovali njegovo bolehno srce. 

Princ Filip, kraljica Elizabeta II.
Srečna zakonca
Reuters

SKRIVNOSTNA OPOROKA

BBC je nedavno poročal, da bo “oporoka vojvoda Edinburškega vsaj 90 let ostala skrivnost, da bi zaščitili ‘dostojanstvo in ugled’ kraljice”. Predsednik družinskega oddelka višjega sodišča Sir Andrew McFarlane je pred odločitvijo o tajnosti oporoke prisluhnil pričanju generalnega tožilca, ki je zastopal javni interes. Na zasebnem sestanku pa so bili prisotni tudi kraljičin glavni pravni svetovalec in odvetniki za Filipovo zapuščino. 

Sodnik ni bil seznanjen z vsebino oporoke, poznal je le identiteto izvršitelja in datum, ko je bila oporoka sestavljena. Po poročanju tujih medijev je sodnik dejal: “Sprejel sem stališče, da je javnost sicer lahko radovedna glede zasebnih dogovorov, ki jih član kraljeve družine določi v svoji oporoki, vendar ni pravega javnega interesa, da bi javnost poznala te povsem zasebne informacije.”

Nedavno so se pojavila ugibanja, da bo zapuščina prenesena na angleško kraljico. Poleg tega naj bi vojvodov osebni tajnik, spremljevalec in komornik prejeli precejšnjo vsoto denarja za svojo vlogo pri skrbi za Filipa v njegovih zadnjih letih življenja. 

Princ Philip 1953 Profimedia.jpg
Princ Filip leta 1953
Profimedia



OSTALE ŠE ZAPRTE OPOROKE

Že več kot stoletje so oporoke starejših članov kraljeve družine zapečatene in niso na voljo javnosti. Sir Andrew naj bi bil skrbnik sefa, v katerem je več kot 30 zapečatenih kuvert z oporokami članov kraljeve družine. 

Ta praksa se je začela leta 1910, ko je umrl najmlajši brat kraljice Marije, princ Francis in svoji ljubici zapustil dragocene smaragde. Oporoka je bila zapečatena in je med tistimi, ki se hranijo na varnem. 

Sir Andrew pa hrani tudi oporoko pokojne kraljice matere in njene sestre, princese Margaret, ki je umrla leta 2002. Višje sodišče ima namen objaviti seznam vseh 30 imen, katerim pripadajo ovojnice. 

Vsako kraljevo oporoko bo po 90 letih odprl in pregledal monarhov zasebni odvetnik. Nekatere bodo takrat objavljene, druge pa ostale večna skrivnost.

Filip 2017 2.jpg
Princ Filip se je poslovil le dva meseca pred stotim rojstnim dnevom
Profimedia