Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Igralka je razkrila svojo najbolj mračno skrivnost

M.K., 22.09.2021 11:15:24

Uma Thurman je ogorčena nad zakonom o prepovedi splava v Teksasu, delila pa je tudi svojo "mračno" izkušnjo iz najstniških let.

Delite na:
Igralka je razkrila svojo najbolj mračno skrivnost
Uma Thurman (29. april) je še vedno usodna blondinka, kot smo je bili vajeni v Ubila bom Billa 1 (2003). profimedia

“Nobena ženska se ne znajde v tistem položaju namenoma,” je zvezdnica ostro nastopila zoper nedavne spremembe zakona v Teksasu, ki prepovedujejo splav tudi žrtvam posilstva in incesta.

Razkrila je, da je tudi sama prekinila nosečnost, ko je bila še najstnica in to označila za svojo “najtemnejšo skrivnost do zdaj”. S tem razkritjem pa si je pridobila veliko pozornosti, ki jo izkorišča za boj proti zakonom, za katere je prepričana, da kratijo pravice žensk. 

Quentin Tarantino, Uma Thurman.jpg
Quentin Tarantino in Uma Thurman
Profimedia

Igralka iz Šunda (1994) in Ubila bom Billa (2003) je rekla: “S tem razkritjem nimam ničesar pridobiti, lahko pa veliko izgubim.” Uma, ki je začela igrati že pri 15 letih je nadaljevala: “Upam, da bo z razkritjem luknje, ki jo je ta odločitev (o spremembi zakona v Teksasu) izdolbla v meni, nekaj svetlobe prodrlo do žensk in deklet, ki morda čutijo sramoto, pred katero se ne morejo zaščititi in nad katero nimajo vpliva. Lahko vam zagotovim, da se nihče ne znajde na tisti mizi namenoma.”

Thurmanova je pojasnila, da jo je v poznih najstniških letih “po naključju oplodil veliko starejši moški”. Takrat je živela iz kovčka, se selila po Evropi, daleč od svoje družine in bila tik pred začetkom pomembne službe. “Trudila sem se ugotoviti, kaj naj storim. Želela sem obdržati otroka, a kako?

Po pogovoru s svojimi starši je sprejela težko odločitev za splav. “Moja otroška fantazija o materinstvu je bila močno spremenjena, ko sem razmišljala o odgovorih na njuna zelo natančna vprašanja. Bila sem na začetku kariere in nisem imela sredstev, da bi zagotovila stabilen dom - niti zase”, je zapisala. “Kot družina smo se odločili, da ne morem nadaljevati nosečnosti in strinjali smo se, da je splav prava izbira. Kljub temu je bilo moje srce zlomljeno.”

Uma Thurman
Uma Thurman
facebook

Thurmanova, ki je zdaj mati treh otrok, pravi, da svoje odločitve ne obžaluje.

“Splav, ki sem ga opravila kot najstnica, je bila najtežja odločitev v mojem življenju, ki mi je takrat povzročila trpljenje in me žalosti še zdaj, a je bila tudi pot do življenja, polnega veselja in ljubezni, ki sem ga doživela,” je dejala. “Odločitev, da ne nadaljujem nosečnosti mi je omogočila, da odrastem in postanem mati, kakršna sem želela in morala biti.”

Razložila je tudi, zakaj se je odločila, da o tem spregovori: “V upanju, da bom osrednji plamen polemik odvrnila od ranljivih žensk, na katere bo ta zakon takoj vplival.” Razpravo o spremembi teksaškega zakona je spremljala “z veliko žalostjo in grozo”. 

Teksaška zakonodaja, ki prepoveduje splav po (približno) šestih tednih - preden mnoge ženske sploh vedo, da so noseče - je začela veljati s 1. septembrom, saj vrhovno sodišče ZDA ni ukrepalo glede nujne zahteve za njeno ustavitev. V skladu s tem zakonom lahko državljani zvezne države tožijo tiste, ki ženski pomagajo pri splavu - bodisi da opravijo postopek ali zagotovijo denar, prevoz ipd. Ta ponedeljek je zdravnik iz San Antonia postal prva oseba, ki je bila tožena na podlagi tega zakona. 

Uma Thurman 1.jpg