Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

In kakšen bo božič britanske kraljice?

kl, 04.12.2020 12:01:00

Prekrasen, kar se okraskov tiče, a bolj osamljen. Poglejte, kako so okrasili kraljičin dom in s kom bo Božič preživela 94-letna monarhinja.

Delite na:
In kakšen bo božič britanske kraljice?
Osrednje božično drevo v Windsorju je letos 6 m visoka norveška smreka splet

Kot pri mnogih, ne le Britancih, bo tudi božič v britanski kraljevi družini letos drugačen od običajnih. Kaj pomeni običajen Božič zanje? Kraljica in njena družina Božič preživljajo na njihovi posesti Sandringham, kjer se na božični dan udeležijo procesije v tamkajšnji cerkvi. Letos pa bodo s tradicijo prvič prekinili. Kraljica Elizabeta II in njen soprog, 99-letni Filip sta se odločila, da bosta za vzor državljanom in Božič pričakala sama, doma.

lizzie 2.jpg
Kraljica Elizabeta II in princ Filip bosta Božič preživela sama
Instagram

Doma seveda pomeni grad Windsor, ki pa so ga tudi letos, kljub odločitivi kraljice, da Božič preživi skromno, bogato okrasili.

Osrednje mesto v dekoraciji po tradiciji pripada smreki v Dvorani Sv. Jurija. Letos je norveška smreka, ki so jo pripeljali iz Windsorskega parka, visoka 6 metrov, nanjo pa so nadeli 3.000 lučk in stotine okraskov. Samo za okrasitev božičnega drevesa so okraševalci iz sklada kraljeve zakladnice porabili dva dni.

windsor, božič
Za okrasitev največjega božičnega drevesa so delavci porabili kar dva dni
splet

In smreka, čeprav je nadvse impresivna, ni edino božično drevo v Windsorju, po gradu jih je postavljenih še nekaj manjših, prav tako pa so grad okrasili s tradicionalnimi venci in kitami ter veliko lučmi.

windsor, božič
Božična okrasitev Windsorskega gradu
splet

Tudi božična večerja in zajtrk bosta nekaj posebnega, kot vsakič. Za božič so kraljevo jedilnico opremili z "Velikim servisom". Gre za s srebrom okrašeni jedilni servis iz leta 1806, ki ga je kupil kralj Jurij IV, ko je bil še princ regent in z njegovo uporabo bodo obeležili 200 letnico njegove zasedbe prestola. Celoten servis (s krožniki, servirnimi posodami in priborom) ima kar 4.000 kosov, običajno pa ga uporabljajo na državniških banketih.

windsor, božič
Jedilnica kraljeve družine
splet