stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Z le nekaj triki do velikih prihrankov

Zoran Franc, 05.02.2018 12:01:24

Varčevati je treba takrat, ko je to mogoče, in ne takrat, ko to ne gre. Denar, namenjen varčevanju, varno spravite. Pozabite nanj, kot da ne obstaja. Preizkusite pa tudi naslednje načine, kako lažje in več privarčevati.

Delite na:
Z le nekaj triki do velikih prihrankov
Načrtujte obroke vnaprej in kupujte le tisto, kar zares potrebujete. Ne načrtujte velikih mesečnih nakupov, saj tako tvegate večjo potrošnjo denarja in več zavržene hrane. profimedia

Če še vedno varčujete tako, da vsak mesec v skrinjico ali pod vzglavnik položite nekaj gotovine, potem pa ob novem plašču, ki ste ga zagledali v eni izmed trgovin, hitro posežete po prihrankih – iz te moke ne bo kruha. Uvesti boste morali nekoliko strožji varčevalni ukrep, ki bo preprečil nenehno uhajanje denarja.

varčevanje
Tudi otroci naj varčujejo za nakup svojih igrač in sladkarij.
Profimedia

Varčevalni račun 

Zraven navadnega računa, na katerega dobivate plačilo, si omislite varčevalni račun. Določite znesek, ki ga lahko mesečno namenite varčevanju in brez katerega boste lahko brez težav prišli skozi mesec. Pomembno pa je, da medtem ne razmišljate o tem denarju, sicer ga boste nenehno pogrešali. Ne načrtujte, kaj vse bi lahko kupili z njim, tako se boste le vrnili na začetek. Jemljite ga kot varovalko in razmišljajte o njem kot o zagotovilu, da se boste znašli tudi v kritičnih finančnih situacijah.

Preverite naročnine

Ste prepričani, da potrebujete zakup 300 minut pogovorov, 150 sporočil in 3 GB prenosa spletnih podatkov? Zelo verjetno ne porabite niti polovice zakupljenega paketa, zato razmislite in ga zamenjajte za tistega, ki bo bolj pisan na kožo vašim potrebam in vaši denarnici. Koliko časa na dan v povprečju preživite pred televizorjem? Res potrebujete 300 programov, ki so vam na voljo? Razmislite, kaj vse bi dobili za 20 evrov cenejši paket na letni ravni – 240 evrov se vendarle ne sliši več tako malo, kajne?

popusti
Spremljajte akcije in znižanja.
Profimedia

Akcije in znižanja 

Naše poštne nabiralnike vsak dan polnijo najrazličnejše reklame. Spremljajte akcije in znižanja, ki jih ponujajo trgovine, in izdelke, ki jih pogosto uporabljate, kupujte po nižji ceni. Akcije in znižanja lahko zelo pozitivno vplivajo na denarnico. Če ste se odločili, da reklamnega materiala ne potrebujete, lahko akcije še vedno preverite na spletnih straneh trgovin, v katerih pogosto nakupujete.

denarnica
240 evrov boste prihranili na leto, če boste naročnino za televizijo zmanjšali za 20 evrov.
profimedia

Čustveno nakupovanje

Predvsem ženske rade »čustveno« nakupujejo, saj tako zmanjšajo stres. A to nikakor ni dobro za vašo denarnico. Upoštevajte pravilo 30 dni. Počakajte, in če po vsem tem času neko stvar še vedno potrebujete, je res vredna nakupa.

Kreditna kartica

Ta naj čim pogosteje ostane doma. Uporabljajte jo zgolj na potovanjih ali v času velikih nakupov – kadar kupujete pohištvo, belo tehniko ali zimske pnevmatike, vinjeto …

Nakup hrane

Načrtujte obroke vnaprej in kupujte le tisto, kar zares potrebujete. Ne načrtujte velikih mesečnih nakupov, saj tako tvegate večjo potrošnjo denarja in več zavržene hrane.

Preberite tudi: Šopek treh za barvito zimo. Kliknite TUKAJ!