GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Trendovsko: ZELEN HIŠNI TEKSTIL

Dunja Strašek, Dom2, 05.08.2017 16:00:00

Barva leta 2017 zapeljuje s svežino in naravnim šarmom, v prostore pa jo lahko vnesemo tako na drzen kot na bolj zadržan način.

Delite na:
Trendovsko: ZELEN HIŠNI TEKSTIL

Trendi kažejo, da postajajo bivalni prostori vse bolj zeleni, v vseh odtenkih zelene lahko opremimo tla, okna ali oblazinjeno pohištvo. Novi hišni tekstil nedvomno prinaša trendovske barve nove sezone v naše domove, a ne samo to – obenem zadosti tudi zahtevi po domačnosti in udobju doma, saj omogoča dobro počutje.

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Pravijo, da je zelena barva zdravja, barva srca ter tudi barva miru in umirjenosti. Na človeka deluje pomirjujoče, ga sprošča, harmonizira in vzbuja pozitivne kvalitete, kot so ljubezen, prijaznost, sočutje. Prostori, urejeni z dodatkom zelene barve, učinkujejo mirno, prijetno in sveže, vsekakor ni barva, ki bi bila agresivna ali je kdo izrazito ne bi maral. Pomislite na sobne rastline – s svojim zelenjem vedno vnesejo v prostor nekaj lepega in prijetnega.

Deset najpomembnejših trendovskih barv letošnjega leta zajema odtenke od zemeljsko nevtralne do prijaznih in močnih tonov. Nov začetek, ki ga predstavlja zelenje ali »greenery«, ni le pomladna barva, temveč odlično ohladi prostore poleti, daje svež in pomirjujoč občutek ne glede na to, ali si omislimo zelen kavč, zeleno preprogo kot travnik sredi dnevne sobe ali zelene zavese, ki zadržijo poletno sonce, v prostor pa odsevajo svežino. Pomlad je torej pravi čas, da vnesemo kanček zelene v naš dom in tako ustvarimo nekaj novega.

Čudovita lastnost hišnega tekstila je, da lahko z njim preprosto in hitro polepšamo ali prenovimo dom, ne da bi morali prestaviti ali kupiti novo pohištvo, zamenjati talne obloge ali opraviti kakšen drug večji poseg. Nove blazine na kavču ali pregrinjalo na postelji, nove zavese ali nova preproga lahko popolnoma spremenijo podobo prostora.

Koliko zelene?

Z mehkimi tekstilnimi dodatki v opremi lahko vnesemo barvitost v prav vsak prostor. Da bi ustvarili harmonično podobo prostora, se je dobro držati priporočila oblikovalcev: 60 odstotkov barve v prostoru naj bo na stenah, 30 odstotkov naj je bo na pohištvu in opremi, preostalih 10 odstotkov barve v prostoru pa naj predstavljajo barviti poudarki, ki jih ustvarimo s tkaninami in okrasnimi dodatki. V trendovski zeleni barvi se hišni tekstil odlično ujame z belo barvo, še posebej zaživi na nevtralni osnovi in ustvarja umirjeno vzdušje. Kombiniramo ga lahko tako z modrimi in sivimi odtenki za bolj elegantno podobo prostora kot z rumenimi, oranžnimi, roza in vijoličastimi odtenki za bolj živahno podobo. Poleg tega se zelena barva na tekstilu poda v vse sloge prostorov, od klasičnega do sodobnega ali rustikalnega.

Vzorci brez pravil

Pomlad je bogata z vzorci, prav tako pa tudi trendi. Razvoj dogodkov v svetu mode močno vpliva na oblikovanje interierja, ki se med drugim izraža tudi v oblikovanju in uporabi barv na tkaninah. Priljubljene teme so veliki cvetlični vzorci, retro slog z vzorci iz petdesetih in šestdesetih let, etno šik, glamur, geometrični vzorci, še vedno pa so priljubljeni tako karo kot črtasti in pikasti vzorci. Prisotni so lahko praktično povsod – od blazin, preprog, zaves pa vse kuhinjskega tekstila, prta in pogrinjkov – še boljše je, če jih kombiniramo brez omejitev in tako ustvarimo popolnoma unikatno podobo doma. Z bogato ponudbo vzorčastega in zelenega hišnega tekstila si to lahko privoščimo.

Majhne spremembe, velik učinek

Za hitro pomladno prenovo doma s tekstilom lahko v dnevni sobi zamenjamo prevleke za blazine na kavču, pregrinjalo, odejo, tudi preprogo lahko nadomestimo s pomladno sveže zeleno v eni barvi ali s cvetličnim vzorcem. Če imamo več časa, poskrbimo še za zavese, idealne so z motivi listov iz narave. Dnevna soba je lahko s temi malimi spremembami, ki ne zahtevajo veliko denarja, videti kot nova. Tudi v spalnici se lahko lotimo zamenjave zaves ali rolojev ter preproge, zagotovo pa bomo bolje spali v postelji z novo posteljnino, ki bo osvežila podobo celotnega prostora. Za jedilno mizo si nujno privoščimo pomladni prt, pogrinjke in prtičke ter blazinice na stolih, v kuhinji naj nas razveseljujejo nove krpe in prijemalke, ki so lahko vse v skladni podobi celo s preprogo, v kopalnici pa za svežino poskrbijo nove sveže zelene brisače.

ZA DOBRO POČUTJE: ČISTA ZELENA NA BELI OSNOVI

zelen1.jpg

Umirjenost in zagotovljeno dobro počutje dosežemo z zeleno na beli osnovi, kar je še posebej zaželeno v spalnici. Če je prostor urejen nevtralno, v svetlih tonih, mu dodajmo kanček zelene. Ni treba veliko, ker lepo zaživi. Najbolje bo s preprogo, ki spominja na zeleni travnik, dodamo pa ji lahko tudi vzorčaste tapete, blazine ali zavese.

MODERNO UDOBJE: ZELENA, ROZA ALI VIJOLIČASTA IN SIVA ALI ČRNA

zelen2.jpg

Odtenkov zelene barve je ogromno, prav vse pa lahko odlično kombiniramo s praktično vsemi drugimi barvami. Zelena v kombinaciji z roza ali vijoličasto ter sivo ali črno ustvari moderno in udobno vzdušje v prostoru. Ker so zelena, siva in črna umirjene barve, roza ali vijoličasta odlično poskrbita za poživitev.

OBČUTJE SVEŽINE IN MIRU: ZELENA Z MODRO ALI RJAVO

zelen3.jpg

Zelena barva v kombinaciji z modrimi ali različnimi rjavimi odtenki odseva v prostor svežino in mir. Zelena z modro je idealna kombinacija zlasti za poletne dni in za prostore, ki so močno osvetljeni s soncem. In če nimamo mehkih tekstilnih dodatkov v zeleni barvi, kot so na primer blazine, odeja, pregrinjalo, si pač omislimo zeleno steno.

IZRAZITA POŽIVITEV: ZELENA Z ORANŽNO ALI RDEČO

zelen4.jpg

Medtem ko za kombinacijo zelena-oranžna vemo, da deluje, pa si za kombinacijo zelena-rdeča ne mislimo tako. A vendar se tudi ti dve barvi lepo podata skupaj, pomembno je le, da najdemo pravi odtenek zelene barve. V vsakem primeru bomo dobili izrazito poživitev. Ti dve kombinaciji sta dobrodošli v otroških sobah, odlični pa sta tudi za jedilnico.

ZELENA POSTELJA

zelen5.jpg

Spalnico z lahkoto spremenimo v zeleno oazo – preprosto zamenjamo posteljno perilo ali si omislimo zeleno pregrinjalo za posteljo. Ker je v spalnici postelja največji kos pohištva, je torej sprememba očitna.

ELEGANTNA POPESTRITEV: ZELENI FOTELJI ALI KAVČ

zelen6.jpg

Zelena barva vse bolj prodira na področje oblazinjenega pohištva. Zelen kavč, sedežna garnitura ali le posamezen fotelj so lahko osrednja točka prostora ali elegantna popestritev. Glede na barve in vzorce pa lahko ustvarimo različne sloge in s tem različna vzdušja v prostoru.

MIZA V ZELENEM

zelen7.jpg

Hišni tekstil v zelenem polepša tudi jedilno mizo. Zelen prt lahko kombiniramo s katerokoli drugo barvo, ki jo izberemo glede na želeno vzdušje. Na primer zeleno in rjavo za eleganco, zeleno in modro za svežino, zeleno in magento za nekaj igrivosti.